zamiana radia
Autor Wiadomość
 jarek_wro 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Jarek
Dołączył: 23 Kwi 2018
Posty: 4
Skąd: Wrocław
Wysłany: 23 Kwiecień 2018, 15:22   zamiana radia
   Moje auto: Corsa E


Witam wszystkich,
z uwagi na fakt iż moja corsa w standardzie dostała najuboższe radio (firmowe opla produkcja LG) , nawet bez cd zastanawiam się nad przełożeniem radia z panelem dotykowym LSP2GTA (również od Opla i produkcja LG).
Jeśli chodzi o wymiary to są takie same - jedynie co to trzeba zmienić ramkę - wiadomo inna budowa radia natomiast kostki są identyczne.
tyle jeśli idzie o sprawy nazwijmy to techniczno- montażowe, problem się zaczyna z zakodowaniem/rozkodowaniem/dodaniem radia - obdzwoniłem kliku fachowców co się reklamują że rozkodują każde radio i nie słyszeli o takim radiu a dodam że jest ono montowane w różnych modelach opli i chevroletach .

czy ktoś z Was bawił się w takiego "swapa" ?? ew. zna fachowca który rozkodował takie radyjko ??
 
     
 MarTech 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Arek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 57
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 23 Kwiecień 2018, 18:33   
   Moje auto: OPEL/FORD


1. do programowania nowego radia będą potrzebne nowe kody VCI - trzeba kupić w GM
2. raz zaprogramowane radio będzie działać tylko i wyłącznie w aucie, w którym go zaprogramowano. Nie słyszałem o firmie, która jest w stanie to przeskoczyć i wyzerować zawartość ROM radia do stanu "brand new"
3. najprościej kupić nowe, nigdy nie programowane, ale cena zwala z nóg lepiej, niż półobrót Chucka Norrisa
--------------------
https://www.facebook.com/serwisopelford/

http://www.opelford.pl/

https://youtu.be/Sp5w2XzbZlE :)
 
     
 jarek_wro 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Jarek
Dołączył: 23 Kwi 2018
Posty: 4
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Kwiecień 2018, 08:39   
   Moje auto: Corsa E


zadzwoniłem dzisiaj do opla (car center Wrocław) , podobno nie jest aż tak źle, mogą wyrobić duplikat kodu radia - wiadomo potrzebują vin, nr radia i z centrali pobierają kod, koszt 125 zł.
jedynie co to nie można przerabiać kostek od radia ponieważ wtedy komputer będzie wykrywał usterkę ale akurat w moim przypadku to mnie nie dotyczy .
 
     
 Adam10 


Informacje
pomorskie

LPG: Tak
Klub: Omega Klub
Imię: Adam
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Wrz 2017
Posty: 185
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24 Kwiecień 2018, 11:25   
   Moje auto: Z12XEP


jarek_wro napisał/a:
jedynie co to nie można przerabiać kostek od radia ponieważ wtedy komputer będzie wykrywał usterkę ale akurat w moim przypadku to mnie nie dotyczy


trochę naściemniali

MarTech napisał/a:
2. raz zaprogramowane radio będzie działać tylko i wyłącznie w aucie, w którym go zaprogramowano. Nie słyszałem o firmie, która jest w stanie to przeskoczyć i wyzerować zawartość ROM radia do stanu "brand new"


można wylogować radio i zalogować do nowego auta, ale trzeba kupić wylogowane radio
--------------------
https://www.facebook.com/omegairmscher/
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/viewtopic.php?p=71015#71015
     
 jarek_wro 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Jarek
Dołączył: 23 Kwi 2018
Posty: 4
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24 Kwiecień 2018, 14:10   
   Moje auto: Corsa E


inny sprzedawca radia napisał mi dzisiaj cyt. " corsa e nie ma kodu radia w karcie kodów trzeba radio dopisać do auta." widzę że egzotyka z tym tematem, chyba dam sobie spokój bo kupię radio, które nie dopiszę do samochodu i będzie zbędną zabawką dla dzieciaka albo poczekam jak będą dostępne w kraju takie radyjka i adaptery:
https://www.ebay.de/itm/P...UUAAOSwsuhamEJG

lub

https://www.ebay.de/itm/J...pQAAOSwme5amEF6

z tłumaczenia opisu "Za pomocą tego zestawu do instalacji radiowej możesz wymienić oryginalne radio. Jeśli nie masz jeszcze radia, ale masz odpowiednie przygotowanie radiowe, to ten zestaw również jest odpowiedni. Aby umożliwić instalację, potrzebny jest nasz dołączony zestaw, w tym adapter antenowy." wynikałoby że nie trzeba tutaj programować/zalogować radia do samochodu
 
     
 MarTech 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Arek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 57
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 24 Kwiecień 2018, 19:02   
   Moje auto: OPEL/FORD


Adam10 napisał/a:
można wylogować radio i zalogować do nowego auta, ale trzeba kupić wylogowane radio

To nie jest Corsa D tylko Corsa E. Chyba pomyliłeś. Wylogowując radio w CE owszem, wylogujesz. Ale nie zaprogramujesz go w następnym aucie. Żadnego sterownika tak nie zrobisz.
Próbowałem z BCMem (Astra J), próbowałem z elektrycznym wspomaganiem (Astra K), próbowałem z modułem reflektora (Insignia) - kupa z włosem, z przewagą kupy. Sprzęt: MDI, bo robiłem to w ASO.

jarek_wro napisał/a:
corsa e nie ma kodu radia w karcie kodów trzeba radio dopisać do auta

Corsa E nie ma carpass jak poprzednie (czyli na papierze kod immo) ponieważ ten kod jest w systemie, czyli na serwerze GM. Podczas programowania jakiegokolwiek sterownika, pobierany jest on automatycznie z serwera GM, bo samo programowanie również odbywa się podczas połączenia live z serwerem GM. Nie da się zaprogramować sterownika offline - musi być online.
--------------------
https://www.facebook.com/serwisopelford/

http://www.opelford.pl/

https://youtu.be/Sp5w2XzbZlE :)
 
     
 Adam10 


Informacje
pomorskie

LPG: Tak
Klub: Omega Klub
Imię: Adam
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Wrz 2017
Posty: 185
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25 Kwiecień 2018, 08:38   
   Moje auto: Z12XEP


MarTech napisał/a:
To nie jest Corsa D tylko Corsa E. Chyba pomyliłeś. Wylogowując radio w CE owszem, wylogujesz. Ale nie zaprogramujesz go w następnym aucie. Żadnego sterownika tak nie zrobisz.


faktycznie, myślałem o Corsie D. W E nie miałem okazji się pobawić jeszcze z takimi rzeczami

MarTech napisał/a:
Próbowałem z BCMem (Astra J)


MarTech napisał/a:
próbowałem z modułem reflektora (Insignia)


akurat z tymi rzeczami to nie widzę problemu.
--------------------
https://www.facebook.com/omegairmscher/
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/viewtopic.php?p=71015#71015
     
 MarTech 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Arek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Kwi 2018
Posty: 57
Skąd: Siemianowice Śląskie
Wysłany: 25 Kwiecień 2018, 19:30   
   Moje auto: OPEL/FORD


No niestety, z poziomu ASO z MDI w ręce się nie da.
--------------------
https://www.facebook.com/serwisopelford/

http://www.opelford.pl/

https://youtu.be/Sp5w2XzbZlE :)
 
     
 Adam10 


Informacje
pomorskie

LPG: Tak
Klub: Omega Klub
Imię: Adam
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Wrz 2017
Posty: 185
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25 Kwiecień 2018, 20:37   
   Moje auto: Z12XEP


W ASO często pracują ludzie którzy nie mają pojęcia co się da w Oplu w ogóle zrobić :p
--------------------
https://www.facebook.com/omegairmscher/
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/viewtopic.php?p=71015#71015
     
 Jasiek69 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Jan
Wiek: 24
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 12
Skąd: Białołęka
Wysłany: 4 Czerwiec 2018, 23:39   
   Moje auto: 1.4 75km Opel Corsa E


też chciałem zmienić radio na takie z navi, znalazłem na allegro od użytkowniaka chyba nick zagrody taka firma co sprzedaje części do opli używane.Dałem sobie spokój tyle zachodu z wymianą a nie ma pewności że będzie działać. Mają niby jakiś serwis pod lublinem gdzie te radia normalnie programują i działają bez zarzutu ale czy to prawda to nie sprawdzałem.Podobno na rynek w Polsce nia ma fabrycznej corsy z navi tak mi w aso powiedzieli ponieważ się nie sprzedają :(
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.
   Partner: Forum Samochodowe