Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 14:59
[ Corsa B] Podłączenie radyjka w Corsie B
Autor Wiadomość
 tomzis
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 19:13   [ Corsa B] Podłączenie radyjka w Corsie B

Witam
Mam pytanko może nieco laiczne ale zakupiłem niedawno Corsę i chciałem podłączyć radyjko Jak się okazało w seryjnej instalacji auta jest duża kostka z 3 wejściami radyjko ma standardowo 2 kostki ISO jak każde Moje pytanko od czego jest ten trzeci wtyk w instalacji auta Po podłączeniu radyjka i radio daje się uruchomić ale słychać tylko szum z głośników obojętnie czy leci radio czy z płytki
Objaśni mi ktoś to bardziej?
Aha do tego trzeciego wtyku wchodzą 4 kabelki
Dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 20 Marzec 2016, 22:53, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 19:36   

3 wtyk jest od wyświetlacza, służy do podłączenia seryjnego radia. Szum lecący z głośników nie ma związku z 3 kostką, skoro cokolwiek słychać w głośnikach, to wina na pewno leży po stronie samego radia. Może włączoną masz jakąś niepożądaną funkcje ?
Ostatnio zmieniony przez Finos 28 Wrzesień 2010, 22:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
 tomzis
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 22:48   

Radyjko jest sprawne
Bo w drugim aucie działa normalnie
Ten wyświetlacz to od radia nie od TID'a
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 54
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12 Luty 2009, 22:58   

tomzis, Ja u siebie mam trzy wtyki... dwa równej wysokości i jeden wyższy. Ten wyższy jest na pewno od TID-a. Ja seryjnego nie miałem, ale wiem, że seryjne radio przez tą kostkę dawało na TID RDS. Podłączyłem radio na te dwie równe kostki i wszystko działa OK. Musiałem tylko zamienić przewody czerwony z żółtym bo radio nie trzymało pamięci. Może jakieś bliższe dane, albo zdjęcia, bo widzę, że nie możemy się dogadać.
 
 
     
 skald54
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:06   

napisz jakie masz radio wzystko ci wyjasnie jak masz podłączyc z zawodu jestem tele-radio mechanikiem
 
     
 G0_ZUKI
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:10   

tak 3 wtyk idzie od TID-a bo ostatnio robiłem końcówkę anteny u cioci w corsie i ma seryjne radio. tez miałem taki problem z ta 3 kostka bo kupiłem nowe radio i tam były tylko dwa wejścia... zakupiłem przedłużki, ale nie trzymało mi pamięci...(nie wiedziałem jak zrobić żeby była) to wziąłem brzeszczot i pomiędzy tym drugim a tym trzecim go uciąłem... :szok: i wtyczka weszła ok i radio grało ok :)
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 54
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:12   

G0_ZUKI, Spójrz dwa posty wyżej. Żeby radio trzymało pamięć trzeba zamienić żółty przewód z czerwonym i będzie ok. Miałem to nawet napisane w instrukcji do radia.
 
 
     
 G0_ZUKI
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:26   

PiotrK65, ale gdy je kupiłem i montowałem to o tym nie wiedziałem ,ze tak trzeba...
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 54
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:32   

No ale ja nie mam pretensji, że tak postąpiłeś. Napisałem po prostu jak u mnie było ;) )
 
 
     
 G0_ZUKI
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Luty 2009, 23:44   

ok. spoko;) każdy robi jak umie .. ale tak czy siak grało przez jakiś czas a potem coś elektryk mi ze stacyjką poknocił i już nie gra... jak docisnę kostkę tą czarną albo kluczyk to zadziała... a tak to nie..

+++++
rozumię... szybko, szybko... ale zwracaj uwagę na pisownię, kłania się pkt 22 regulaminu
Ostatnio zmieniony przez PiotrK65 13 Luty 2009, 00:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
 tomzis
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Luty 2009, 07:51   

radyjko mam JVC ale w kilku moich autkach już było i grało cacy
Teraz też gra do Corsy podłączyłem aby sprawdzić inastalację bo jak kupiłem autko to nie było radia nie byłem pewien czy ma głośniki Po podłączeniu tak jak pisałem radio gra ale słychać tylko szum z głośników obojętnie czy tuner czy płytka Fakt że nie podłączałem kabla antenowego bo nie mogłem zlokalizować końcówki ale i tak na płytce cd powinno grać
mam putako odnośnie tego trzeciego wtyku czy jeśli zakupię wyświetlacz TID bo nie mam go i wepnę w ten trzeci wtyk to znaczy że będzie działał???
 
     
 G0_ZUKI
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Luty 2009, 09:26   

to jest chyba dla tych radji co nie maja wyświetlacza... bo ja mam blaupunkta z wyświetlaczem to tam mam puste miejsce ,a ciocia ma w swojej corsie oryginalne bez wyświetlacza to jej pokazuje...
 
     
 tektronic
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 21:12   

wiem odświeżam stary temat no ale potrzebuje potwierdzenia :) a mianowicie mam radio kenwooda kupiłem przejściówkę z ISO prosto na wtyczkę do radia no i zasilanie dostaje dopiero jak przekręcę stacyjkę bo jak wyłączę to traci wszystkie zapisane stacje w radiu czy to wina tego żółtego kabla ? zamienić go miejscami z czerwonym? z góry dzięki za odpowiedz :)
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 54
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 21:14   

tektronic, ten temat już był... ale odpowiem... dokładnie jak mówisz zamień kable. Bedzie OK.
 
 
     
 tektronic
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 21:23   

PiotrK65 napisał/a:
tektronic, ten temat już był... ale odpowiem... dokładnie jak mówisz zamień kable. Bedzie OK.

dziękuje i sorry ;) pozdrawiam
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 21:33   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Przeczytaj mój podpis w profilu..... Ostatnia linijka małą czcionką... to sie dowiesz co trzeba zrobić!!!!!!!!!!!!!!!
następnym razem troche inicjatywy własnej.......
I nie patrz na kolory tylko na nr pinów!!!!!!!!!!!!!
 
 
     
 tektronic
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Wrzesień 2009, 18:59   

dudu napisał/a:
Przeczytaj mój podpis w profilu..... Ostatnia linijka małą czcionką... to sie dowiesz co trzeba zrobić!!!!!!!!!!!!!!!
następnym razem troche inicjatywy własnej.......
I nie patrz na kolory tylko na nr pinów!!!!!!!!!!!!!


kolego rozumiem twoje zirytowanie ale tak jak masz w podpisie "radio nie pamięta stacji? Nie działa bez kluczyka? Odetnij kabel z pinu 4 i połącz go z pinem 7 (patrz rozpiska )" może głupie pytanie ale pytam z której kostki A,B czy C odciąć ten kabel;) osobiście zamieniłem żółty z czerwonym jest ok trzyma pamięć ale radio można włączyć dopiero po przekręceniu zapłonu tak ma być? proszę opisz to dokładniej to pewnie unikniesz głupich pytań nie tylko ode mnie ;) pozdro i sory

PS: opisz na tej rozpisce kostkę od zasilanie itd..
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Wrzesień 2009, 19:06   

Kostka A. Żeby radio chodziło bez kluczyka - na obu przewodach musi być +. Czyli kabel podłączony do pinu 4 (żółty) musisz również podłączyć z pinem 7 (tam gdzie był podłączony czerwony, a czerwonego w ogóle nie używać). Poza tym jak byś użył opcji SZUKAJ to dawno byś już wiedział co zrobić.
 
     
 tektronic
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Wrzesień 2009, 19:18   

dzieki kolego bede walczył z tym ;) pozdrawiam

PS: szukałem ale widocznie słabo ;)
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 13 Wrzesień 2009, 21:30   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


To ja może napisze jeszcze inaczej: w kostce A pin 4 ma być odcięty (zaraz przy kostce) i podpięty do pinu 7. (Pin 7 ma sterować również pinem 4)
na dole masz przykład
(c odo kolorów to mogłem się pomylić, lub ty możesz mieć inaczej)

[ Dodano: 13 Wrzesień 2009, 22:44 ]
Finos napisał/a:
tam gdzie był podłączony czerwony, a czerwonego w ogóle nie używać).

Finos na odwrót. Czerwony ma być nie ruszany, a żółty ma być odcięty
(czerwony (pin 7) to stały plus, a zółty (pin 4) to plus po stacyjce - pamięć stacji i w seryjnych radiach ich załączenie)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 4 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Podłączenie radyjka w Corsie B
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.