Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 15:07
Montaż oryginalnego radia w Crsie D
Autor Wiadomość
 reting1 


Informacje
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 31
Skąd: Bytom
Wysłany: 15 Luty 2010, 15:58   Montaż oryginalnego radia w Crsie D

Witam.Jestem nowym na tym forum,gdyż dopiero co kupiłem dwuletnią Corsę D.Moja Corsa niema radia lecz posiada fabryczną instalację (antenę kable i głośniki).Mam problem :czy montować oryginalne radio np.z Allegro (bardzo mi się podoba).Czy kupić jakiekolwiek nowe (ramkę maskującą i kieszeń mam),gdzie sądzę że montaż będzie o wiele prostszy.Czytałem że mogą być kłopoty przy montażu oryginału(używanego)gdyż auto(ten wyświetlacz u góry)może nie rozpoznać radia.Czytałem też że trzeba z tym jechać do serwisu i tam mogą zamontować.Co sądzicie o tym,bardzo bym prosił o opinie lub rady.Czy radio oryginalne musi być z tego samego rocznika co auto?TED
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 15 Luty 2010, 19:08   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


Witam, jak dlamnie posiadanie fabrycznego radia jest świetną sprawą, chociaż z powodu braku konieczności wyciągania panelu czy włączania go za każdym razem jak wsiadam no i sterowanie z kierownicy aaah bez tego życie smakuje gorzej :P a propo trudności, tu kolega zmieniał fabryczne radio na radio z navi i problemów nie miał, może być kłopot ze spasowaniem radia z wyświetlaczem jeżeli nie jest wylogowane, lepiej zrobić montarz samemu niż w ASo bo policzą cię tragicznie, jak boisz się logowania to kup komplet radio + wyświetlacz, ja może niedługo będę wymieniał swoje radio na takie jak kolega o nicku "xxyy777e" na radio z navi tylko muszę znaleźć odpowiednie na allegro a to nie takie proste, bo 1500 zł to nie dam :P Pozdro
 
 
     
 reting1 


Informacje
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 31
Skąd: Bytom
Wysłany: 18 Luty 2010, 16:34   

Dzisiaj w końcu kupiłem (zwykłe)radio i pojechałem do instalatora.Nie wziął zbyt dużo za montaż.Jednak musiał przerobić kilka kabelków by radio w ogóle zaczęło grać i by można było go słuchać przy wyłączonej stacyjce.Przy okazji dowiedziałem się że serwis mógłby mi nie przyjąć do montażu radio oryginalne z "rozbitka".W ostateczności gdyby przyjęli to mogło by mnie to kosztować około 150-250zł(Wylogowanie starego radia,zalogowanie nowego itd... Mogłem pomylić fachowe określenia).Nowe radio nie żle się spisuje i to mi wystarczy.Dzięki za odpowiedż.TED
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 18 Luty 2010, 17:18   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


Aby zwykłe radio grało pod tą instalacją i miało opcje np. sterowania z kierownicy to musi mieć złącze cam-bus lecz takie radyjka już sporo kosztują. Co do ASO to na pewno by Ci to założyli, bo oni marudzą co do rozbitków ale tylko na gwarancji, a jak płacisz to już inaczej :P Co do fabrycznego to na pewno montaż byłby sporo droższy gdzybyś nie chciał robić tego samemu. Pozdrawiam
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19 Luty 2010, 17:31   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Generalnie jak kupujesz radio Opla nawet nie wylogowane z auta nic się nie stanie.
Powinno kupić się komplet radio + wyświetlacz jeśli nie jest wylogowane z samochodu.
Włożenie tego do samochodu zrobi nawet blondynka.
Podpięcie kostek do radia i zdemontowanie osłonki wyświetlacza aby zamontować wyświetlacz kupiony z radiem roboty na 10 minut.

Jeśli masz natomiast wylogowane radio wkładasz do swojej fury i logujesz w serwisie lub osoby która ma interfejs i oprogramowanie OP-COM ;) Jeśli tego nie zrobisz też będzie działać tylko na wyświetlaczu będzie migał napis Display Safe lub Headunit Safe.

Tak jak mauroo napisał oryginalne radio to najlepsze rozwiązanie, odpada panel, masz sterowanie z kierownicy, automatyczne właczanie, pogłaśnianie podczas jazdy itp
 
 
     
 reting1 


Informacje
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 31
Skąd: Bytom
Wysłany: 21 Luty 2010, 08:39   

Zgadzam się z opiniami większości ,że oryginalne radio plus sterowanie z kierownicy, byłoby najlepszym rozwiązaniem.Ale nie jest prostą sprawą kupić radio z wyświetlaczem (z tego samego auta).Na allegro w ogóle nie ma kompletów.Kupowanie nowego mija się z celem(cena!!!)Mam auto bez sterowania z kierownicy,telefony rzadko odbieram w aucie.Uważam ze montaż normalnego radia dla mnie to najprostsze i najtańsze rozwiązanie dla mnie.Dzięki wszystkim za porady,ale już wybrałem.i zamontowałem.TED
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 21 Luty 2010, 19:45   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


A powiedz mi czy wyświetlacz też powinien być wylogowany, czy tylko radio. Jeżeli wymienię sam wyświetlacz to czy musi być wylogowane czy nie? czy jak ty podłączyłeś sam wyświetlacz to pojawił ci się napis display safe? Czy twoje poprzednie radio CD30 miało przycisk BC czy nie?
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Luty 2010, 23:37   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


mauro napisał/a:
A powiedz mi czy wyświetlacz też powinien być wylogowany, czy tylko radio.


Najlepiej gdy oba elementy są wylogowane.

mauro napisał/a:
Jeżeli wymienię sam wyświetlacz to czy musi być wylogowane czy nie?


Powinien być zalowowany do twojego auta

mauro napisał/a:
czy jak ty podłączyłeś sam wyświetlacz to pojawił ci się napis display safe?


Nie wiem, wyświetlacz został zalogowany do auta

mauro napisał/a:
Czy twoje poprzednie radio CD30 miało przycisk BC czy nie?


Nie miało
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 22 Luty 2010, 08:54   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


A to miałeś techa czy byłeś w ASO?
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Luty 2010, 09:07   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Wystarczy interfejs diagnostyczny OP-COM taki jak np. tutaj: http://www.allegro.pl/ite...com_do_can.html

Świetnie chodzi, sam podłączasz się do auta i sprawdzasz kody błędów, itp.
Jak mam płacić w ASO za podpięcie do komputera 122 zł to wolę taki interfejs, szybko się zwraca.
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 22 Luty 2010, 18:06   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


A jakiś soft do niego jest potrzebny? Czy jest w komplecie?

[ Dodano: 22 Luty 2010, 18:25 ]
Hmmm coś mało ich na allegro, nie znalazłem żadnej trwającej aukcji, bo też bym sobie kupił, tylko powiedz do niego potrzeba jakieś oprogramowanie? czy ono jest w zestawie?
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Luty 2010, 18:28   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Jak się dogadasz myślę, że będzie soft ;)
Tym interfejsem możesz sam większość rzeczy zdiagnozować we wszytkich oplach z lat 92-2009 w tym na szynie CAN.
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 22 Luty 2010, 18:38   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


Ok, dzięki za info. No to będę szukał czy jest taki na allegro jak byś coś znalazł w rozsądnej cenie to daj znać.
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Luty 2010, 22:27   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


[ Dodano: 22 Luty 2010, 18:25 ]
Hmmm coś mało ich na allegro, nie znalazłem żadnej trwającej aukcji, bo też bym sobie kupił, tylko powiedz do niego potrzeba jakieś oprogramowanie? czy ono jest w zestawie?[/quote]

Jest tego mało ponieważ to kopie interfejsu. Działają jak oryginał tylko że nie kosztuje 3000 zł.
Allegro gania za wystawianie podróbek, zawiesza aukcje itp stąd jak się pojawi coś takiego to szybko znika...
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 23 Luty 2010, 08:59   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


Napisałem maila do tego gościa z linku co podałeś ma mieć je znowu w przyszłym tygodniu, to być może sobie zafunduje takie cacko :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa D » Montaż oryginalnego radia w Crsie D
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.