Przesunięty przez: Kaszubski
24 Luty 2016, 14:57
Czujniki ciśnienia w kołach
Autor Wiadomość
 tip 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Sławek
Wiek: 45
Dołączył: 19 Paź 2015
Posty: 24
Skąd: Legionowo
Wysłany: 20 Listopad 2015, 21:36   
   Moje auto: B 1.4T NEJ, 75 kW / 100 KM Start/Stop, 6-bieg


tak... z tymi bateriami to czyste q....wo. kupując to autko nie pomyślałem o tym badziewiu... Zwracałem uwage na wiele rzeczy.. czy czynnik chłodzacy jest ten R-123, czy to gówno wymyslone przez kołchoz 10x droższe...żarówki... jeszcze jest jedna pułapka...autostart..jaki debil wymyślił to i wsadził do auta miejskiego z silnikiem doładowanym? turbina zamiast pracować przez 7-10 lat padnie po góra 3...a stawiam, ze zaraz po gwarancji.. w dodatku układ autostartu działa natywnie - zawsze wlączony..trzeba pamietać aby wyłaczyć.. dobrze że mozna wyłączyć ..ech
 
     
 sever 


Informacje
lodzkie

LPG: Tak
Imię: Seweryn
Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 5
Skąd: Łódzkie
Wysłany: 1 Listopad 2016, 15:19   
   Moje auto: B 1.4I XEL


Jakby ktoś był zainteresowany to w okolicach Bełchatowa mogę mu zaprogramować czujniki ciśnienia za dobre piwko :drink: .
 
 
     
 Natan 



Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: Tomasz
Pomógł: 4 razy
Wiek: 42
Dołączył: 12 Paź 2012
Posty: 148
Skąd: Słupsk
Wysłany: 3 Listopad 2016, 16:51   
   Moje auto: CD1,4 90 KM 2008r


Potrzebny ten TPMS w samochodach jak kask szczękowy świni.Okazja dla warsztatów i serwisów do pociągnięcia kierowców po kieszeni przy zmianie felg,opon itp.A wystarczy kontrolować wizualnie stan ogumienia i w razie wątpliwości dopompować powietrza albo po prostu co pewien czas kontrolnie sprawdzić ciśnienie.Większość stacji benzynowych posiada kompresor.Przecież nawet mały ubytek powietrza idzie zauważyć po ugięciu opony pod warunkiem,że samochód stoi na równej powierzchni.
 
 
     
 snake 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Janek
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 1
Skąd: Katowice
Wysłany: 5 Luty 2017, 14:45   
   Moje auto: 1.4 75KM


Sprawdzał ktoś może, czy urządzenie oznaczone jako EL-50448 - OEC-T5 do aktywacji czujników ciśnienia, działa w naszych Corsach ?
 
     
 mariano 


Informacje
lubuskie

LPG: Nie
Imię: Marian
Dołączył: 29 Mar 2017
Posty: 1
Skąd: lubuskie
Wysłany: 29 Marzec 2017, 10:28   
   Moje auto: corsa e


Witam

Udało się komuś przekalibrować czujniki TPMS w Corsie E podobnie jak to jest robione jak w filmie poniżej?

LINK

Spuściłem prawie całe powietrze z koła i nic z tego :)
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 267
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29 Marzec 2017, 18:56   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Zdarzyło wam się że przy wymianie opon doliczono wam opłatę ze względu na czujniki?
Wczoraj cwaniaczek ustalił cenę a gdy już koła były zdjęte doliczył 5zł od koła dodatkowo za to że są czujniki.To była druga wymiana opon w tym samochodzie i pierwszy raz zapaliła się kontrolka ale po przekroczeniu 30km/godz. zgasła na stałe.Nie jestem pewny ale wydaje mi się że pomocnik w warsztacie zamienił z prawej strony felgę z przodu z felgą z tyłu.Znaczyło by to że jak w innych samochodach czujniki same się kalibrują po przekroczeniu 30km/godz.
 
     
 lapek85 


Informacje
pomorskie

LPG: Tak
Imię: Marcin
Wiek: 32
Dołączył: 13 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: pomorze
Wysłany: 30 Marzec 2017, 06:08   
   Moje auto: CORSA E 1.4 90KM XEL LPG


snake napisał/a:
Sprawdzał ktoś może, czy urządzenie oznaczone jako EL-50448 - OEC-T5 do aktywacji czujników ciśnienia, działa w naszych Corsach ?



tak działa, mam takie urządzenie i w corsie e, astrze j, k działa.
 
     
 tip 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Sławek
Wiek: 45
Dołączył: 19 Paź 2015
Posty: 24
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2 Kwiecień 2017, 22:20   
   Moje auto: B 1.4T NEJ, 75 kW / 100 KM Start/Stop, 6-bieg


mietrusz napisał/a:
Z... że jak w innych samochodach czujniki same się kalibrują po przekroczeniu 30km/godz.
dokładnie tak.. ja zamieniałem koła...a potem czjniki same już się ustawiały/znajdywały. problem może być jak pierwszy raz do auta się je zakłada...zanim się "zwąchaja" z komputerem.
 
     
 Airline 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Corsarz
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Paź 2015
Posty: 69
Skąd: Gliwice
Wysłany: 20 Kwiecień 2017, 07:33   
   Moje auto: Corsa E 1.4 XEL 90KM


snake napisał/a:
czy urządzenie oznaczone jako EL-50448 - OEC-T5 do aktywacji czujników ciśnienia, działa w naszych Corsach ?


Tak, działa. Potwierdzam.
 
     
 janklos12 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: jan
Wiek: 47
Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 13
Skąd: warszawa
Wysłany: 14 Maj 2017, 12:30   
   Moje auto: Corsa E 1.4 90 KM Color Edition


witam a ja już miałem okazje skorzystać z czujników, wsiadam do auta i komunikat sprawdz cisnienie, sprawdzam i w trzech kołach 2,2 a w prawym tylnym 1.8. na oko nic nie widać. zajechałem na cpn i faktycznie w jednym kole jest 1.8 dobiłem do 2.2 ale po kliku km było już 2.0. pojechałem do warsztatu i w oponie był wkręt.
 
 
     
 Piotr1950 


Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Piotr
Wiek: 67
Dołączył: 26 Lis 2017
Posty: 4
Skąd: Leszno
Wysłany: 27 Listopad 2017, 15:42   Jeszcze o czujnikach
   Moje auto: Corsa E 1,4 enjoy


Dziś byłem w ASO i pytałem o konieczność kalibracji przy zmianie kół (nie opon) w cykli wiosna - jesień. Usłyszałem, każdorazowa zmiana kół z oponami zima - lato będzie skutkować ponowną kalibracją (czytaj opłatą). Czyli z tego wniosek, ze przy kalibracji kompletu kół letnich i zimowych nie zostają one zapisane w pamięci komputera. Ktoś pisał, ze wystarczy każdy z kompletów raz skalibrować i będzie OK. Chyba jednak nie? Jeśli ktoś ma doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny za podpowiedź.
--------------------
Fajnie jeździć Oplem Corsą
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 267
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27 Listopad 2017, 16:21   Re: Jeszcze o czujnikach
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Pamięta tylko ostatnią kalibrację i to pod warunkiem jak nie zamienisz felg miejscami.Zimowych nie kalibruj ale nie wiem jak na przeglądzie technicznym bo jeszcze nie byłem,czy sprawdzają działanie czujników.Zawsze można zrobić przegląd latem.
 
     
 Piotr1950 


Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Piotr
Wiek: 67
Dołączył: 26 Lis 2017
Posty: 4
Skąd: Leszno
Wysłany: 27 Listopad 2017, 17:09   Jeszcze o czujnikach
   Moje auto: Corsa E 1,4 enjoy


Nie można chyba nie kalibrować kół zimowych ponieważ wyskoczy błąd i komunikat będzie "Walił" po oczach.
--------------------
Fajnie jeździć Oplem Corsą
 
     
 jacob 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Jakub
Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 86
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27 Listopad 2017, 20:18   
   Moje auto: Corsa E 1.4 XEL


Jestem świeżo po przełożeniu kół na zimówki, mam dwa komplety opon z felgami i czujnikami. Sprawa wygląda tak, że komputer przyjmuje tylko jeden zestaw czujników. Ta kalibracja to taka ściema(mam na myśli to że tu nic nie jest kalibrowane), bo to nie jest kalibracja tylko programowanie numerów identyfikacyjnych czujników do komputer (ID).

Co każdą zmianę czujników, czy zamianę miejscami trzeba na nowo wprowadzać ID do komputera. W przypadku tylko zamiany miejscami błędu nie będzie, ale trzeba mieć na uwadze że odczyt na kompie będzie zamieniony miejscami.

Usługa taka w ASO kosztuje 80zł, w cenie jest też przełożenie całych kół jeśli ktoś sobie życzy, jeśli nie to i tak buli 80zł.

To programowanie ID do kompa jest tak proste, a urządzenie w chinach tak tanie że warto je kupić. Koszt urządzenia to 40zł:) jedna wymiana kół i już się zwraca :D
Każdy jest w stanie to sam zrobić, ja planuję niedługo zakupić owe urządzenie:)

Dodam jeszcze że w ASO mimo tylko programowania czujników, wprowadzili wpis do bazy serwisowej z aktualnym przebiegiem pojazdu i co było robione:)
--------------------
Od dziecka zafascynowany motoryzacją oraz fotografią.

Fotografia Motoryzacyjna

Zapraszam na sesję :)
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/viewtopic.php?t=10090
     
 kierowca 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Dołączył: 15 Sie 2010
Posty: 31
Skąd: Siedlce
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 29 Listopad 2017, 19:25   

Witam.
Miałem wkręta w oponie. Po zdjęciu opony z felgi naprawie w zakładzie wulkanizacyjnym i założeniu ponownie nic nie trzeba było kalibrować. Czujnik sam złapał po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Na postoju nie łapał.
 
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 2 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.
   samochody kempingowe na sprzedaż