Ogólne - Nietypowe Wigilijne potrawy
west - 22 Grudzień 2009, 13:20 Temat postu: Nietypowe Wigilijne potrawy Elo!
Już za dwa dni Wigilia.
Jak u Was będzie z potrawami?
Tradycyjnie czy może coś nietypowego?
Przedstawię Wam co ja "osobiście" będę chciał zrobić na stół Wigilijny
Zapiekanka rybna la West
Składniki:
- filety dowolnej ryby
- żółty ser
- duża cebula
- 5-10dkg suszonych grzybów ( podgrzybek, borowik)
- śmietanka 18%
- sos do zapiekanej ryby ( w proszku) Knorr lub Winiary
- suszona bazylia
- przyprawy - sól, pieprz
opcjonalnie plastry pomidora , czerwonej papryki, kiszony ogórek
Przygotowanie:
Filety obsmażamy w mące na patelni, cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię,
Podsmażamy aż do zeszklenia, grzyby moczymy i gotujemy aż zmiękną.
Odcedzamy grzyby i kroimy je w drobna kostkę.
Dodajemy do cebulki na patelni i razem smażymy. Gdy cebula się nam zarumieni, odstawiamy z kuchenki.
W szklance rozrabiamy śmietankę wraz z sosem z torebki i całość wlewamy na patelnię. mieszamy aż nam się całość dobrze wymiesza i zgęstnieje.
Żaroodporne naczynie lub blachę, smarujemy tłuszczem, układamy warstwę ryb, posypujemy żółtym serem, dodajemy cienką warstwę farszu z patelni.
Układamy kolejną warstwę i ponownie posypujemy serem...
Ponawiamy czynność aż się nam nie skończą filety i farsz.
Na wieszch posypujemy większą warstwą żółtego sera, układamy pomidory, paprykę lub kiszone ogórki. przykrywamy jeszcze jedną warstwą sera.
Górę posypujemy bazylią.
Całość wstawiamy na 30 minut do piekarnika - 180C*
Smacznego
Anonymous - 22 Grudzień 2009, 19:02
Nie wiem jak u was ale u mnie jest. Spotykana jest także wersja z warzywami ale jest ble... :]
Zupa Bożonarodzeniowa z głów karpia.
* 3 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
* ogony
* płetwy
* 6 dkg masła
* 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
* ząbek czosnku
* sól
* wegeta do smaku
* 1 liść laurowy
* 3 ziela angielskie
* 1.5 - 2 l wody
* 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
* Podczas gotowania wlewamy 1l śmietany wysoko procentowej.
Sposób przygotowania:
Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić i wyciągnąć ugotowane głowy. Do wywaru dolać 1l śmietany i dokładnie wymieszać, osolić, doprawić wegetą. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować.
|
|
|