Przesunięty przez: Kaszubski
28 Marzec 2016, 15:54
Nietypowe Wigilijne potrawy
Autor Wiadomość
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 22 Grudzień 2009, 13:20   Nietypowe Wigilijne potrawy
   Moje auto: Porshe 911


Elo!
Już za dwa dni Wigilia.
Jak u Was będzie z potrawami?
Tradycyjnie czy może coś nietypowego?

Przedstawię Wam co ja "osobiście" będę chciał zrobić na stół Wigilijny

Zapiekanka rybna la West



Składniki:
- filety dowolnej ryby
- żółty ser
- duża cebula
- 5-10dkg suszonych grzybów ( podgrzybek, borowik)
- śmietanka 18%
- sos do zapiekanej ryby ( w proszku) Knorr lub Winiary
- suszona bazylia
- przyprawy - sól, pieprz

opcjonalnie plastry pomidora , czerwonej papryki, kiszony ogórek

Przygotowanie:

Filety obsmażamy w mące na patelni, cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię,
Podsmażamy aż do zeszklenia, grzyby moczymy i gotujemy aż zmiękną.
Odcedzamy grzyby i kroimy je w drobna kostkę.
Dodajemy do cebulki na patelni i razem smażymy. Gdy cebula się nam zarumieni, odstawiamy z kuchenki.
W szklance rozrabiamy śmietankę wraz z sosem z torebki i całość wlewamy na patelnię. mieszamy aż nam się całość dobrze wymiesza i zgęstnieje.

Żaroodporne naczynie lub blachę, smarujemy tłuszczem, układamy warstwę ryb, posypujemy żółtym serem, dodajemy cienką warstwę farszu z patelni.
Układamy kolejną warstwę i ponownie posypujemy serem...
Ponawiamy czynność aż się nam nie skończą filety i farsz.

Na wieszch posypujemy większą warstwą żółtego sera, układamy pomidory, paprykę lub kiszone ogórki. przykrywamy jeszcze jedną warstwą sera.

Górę posypujemy bazylią.

Całość wstawiamy na 30 minut do piekarnika - 180C*


Smacznego
Ostatnio zmieniony przez west 6 Październik 2010, 17:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 Andrew525
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 22 Grudzień 2009, 19:02   

Nie wiem jak u was ale u mnie jest. Spotykana jest także wersja z warzywami ale jest ble... :]



Zupa Bożonarodzeniowa z głów karpia.

* 3 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
* ogony
* płetwy
* 6 dkg masła
* 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
* ząbek czosnku
* sól
* wegeta do smaku
* 1 liść laurowy
* 3 ziela angielskie
* 1.5 - 2 l wody
* 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
* Podczas gotowania wlewamy 1l śmietany wysoko procentowej.

Sposób przygotowania:

Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić i wyciągnąć ugotowane głowy. Do wywaru dolać 1l śmietany i dokładnie wymieszać, osolić, doprawić wegetą. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Offtopic - na każdy temat! » Wolna amerykanka » Ogólne » Nietypowe Wigilijne potrawy
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.