Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 16:00
[ Corsa D] [Elektryka] charczące głośniki Opel Corsa D 1.4 1
Autor Wiadomość
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 1 Maj 2015, 09:58   [ Corsa D] [Elektryka] charczące głośniki Opel Corsa D 1.4 1
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


mam kłopot ze zarówno na radiu jak i na CD głośniki trzeszcza, charcza , jakby nie czysto grały, taki EFEKT jakby cos albo było zle ustawione albo zle połączone. dodam ze auto mam kilka dni dopiero . radio oryginał cd30 , jedyne co to cos tam ustawiałem w korektorze ale balans jest na 0 a bass na chyba 2 . może ktoś odpiwiedziec czy wie co to może być? może trzeba cos przestawić? dodatkowo dziwi mnie fakt ze auto z 2010 a nie ma wejsci na aux ani radia mp3...
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 11 Lipiec 2016, 13:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 hollow 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Imię: Krzysztof
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 28 Maj 2014
Posty: 51
Skąd: Szczebrzeszyn
Wysłany: 2 Maj 2015, 10:11   
   Moje auto: Opel Corsa D 1.4


Witam. Całą deske rozdzielczą masz pewnie podmienioną razem z radiem. Po wystrzale poduszki od pasarzera trzeba naprawiać poszycie. Handlarze zazwyczaj szybko wymieniają całą deske a oryginalna idzie do regeneracji. Razem z deską trzeba zmienić radio choćby pod kolor. Jeżeli chodzi o charczenie to jeżeli charczą głośniki nawet przy średniej głośności to pewnie uszkodzone końcówki mocy w radiu.

Ja mam corse z 2008 roku i odtwarza mp3 z plyt.
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2 Maj 2015, 18:12   Re: charczące głośniki Opel Corsa D 1.4 100 KM CD30
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Radia z mp3 były w Corsach z klima,wersja komfort albo jak ktoś przy zamówieniu takie sobie zażyczył.Ja kupiłem bez fabrycznego a w salonie dali gratis zwykłe JVC z przekładką /kable/dopasowująca do gniazda radia.Szczerze mówiąc to o wiele lepiej grało od fabrycznego bo fabryczne nie mają procesora automatycznie podbijającego basy.Leży u mnie od 7 lat i jest do zbycia+ramka kolor szampański i schowek czarny plastikowy.Wysuń radio a jak nie masz uchwytów to możesz włożyć wkłady od długopisów.Zobacz czy jest dobrze dopchnięta wtyczka i masa.Jeżeli jest ok.to jeszcze przy wysuniętym radiu dotknij do niego kawałek przewodu a drugi koniec do masy,żeby się upewnić że masa jest na 100%,bo wygląda że nie jest.Jeżeli przy pewnej masie każdy z głośników po kolei włączany osobno trzeszczy to radio do naprawy.Spróbuj jeszcze dostroić radio ręcznie bo czasami automatyka nie dostraja i także spróbuj podłączyć też antenę samym środkiem przewodu bez masy,jeżeli to pomorze to zaizoluj żeby tylko środek dotykał i tak zostaw.
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 2 Maj 2015, 22:50   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


Auto jest z PŁ salonu z banku powindykacyjne niby ...
Jak gra cicho jest ok a jak tylko robi się głośniej nie da się słuchać .
kurcze nie znam się a trochę się boje sam grzebać. ..

[ Dodano: 3 Maj 2015, 11:26 ]
mietrusz napisał/a:
Radia z mp3 były w Corsach z klima,wersja komfort albo jak ktoś przy zamówieniu takie sobie zażyczył.Ja kupiłem bez fabrycznego a w salonie dali gratis zwykłe JVC z przekładką /kable/dopasowująca do gniazda radia.Szczerze mówiąc to o wiele lepiej grało od fabrycznego bo fabryczne nie mają procesora automatycznie podbijającego basy.Leży u mnie od 7 lat i jest do zbycia+ramka kolor szampański i schowek czarny plastikowy.Wysuń radio a jak nie masz uchwytów to możesz włożyć wkłady od długopisów.Zobacz czy jest dobrze dopchnięta wtyczka i masa.Jeżeli jest ok.to jeszcze przy wysuniętym radiu dotknij do niego kawałek przewodu a drugi koniec do masy,żeby się upewnić że masa jest na 100%,bo wygląda że nie jest.Jeżeli przy pewnej masie każdy z głośników po kolei włączany osobno trzeszczy to radio do naprawy.Spróbuj jeszcze dostroić radio ręcznie bo czasami automatyka nie dostraja i także spróbuj podłączyć też antenę samym środkiem przewodu bez masy,jeżeli to pomorze to zaizoluj żeby tylko środek dotykał i tak zostaw.


moja wersja to enjoy 1.4 100 KM . może jak podam wam nr vin to da się sprawdzić jakie było tam radio ?

[ Dodano: 3 Maj 2015, 11:26 ]
mietrusz napisał/a:
Radia z mp3 były w Corsach z klima,wersja komfort albo jak ktoś przy zamówieniu takie sobie zażyczył.Ja kupiłem bez fabrycznego a w salonie dali gratis zwykłe JVC z przekładką /kable/dopasowująca do gniazda radia.Szczerze mówiąc to o wiele lepiej grało od fabrycznego bo fabryczne nie mają procesora automatycznie podbijającego basy.Leży u mnie od 7 lat i jest do zbycia+ramka kolor szampański i schowek czarny plastikowy.Wysuń radio a jak nie masz uchwytów to możesz włożyć wkłady od długopisów.Zobacz czy jest dobrze dopchnięta wtyczka i masa.Jeżeli jest ok.to jeszcze przy wysuniętym radiu dotknij do niego kawałek przewodu a drugi koniec do masy,żeby się upewnić że masa jest na 100%,bo wygląda że nie jest.Jeżeli przy pewnej masie każdy z głośników po kolei włączany osobno trzeszczy to radio do naprawy.Spróbuj jeszcze dostroić radio ręcznie bo czasami automatyka nie dostraja i także spróbuj podłączyć też antenę samym środkiem przewodu bez masy,jeżeli to pomorze to zaizoluj żeby tylko środek dotykał i tak zostaw.


moja wersja to enjoy 1.4 100 KM . może jak podam wam nr vin to da się sprawdzić jakie było tam radio ?

[ Dodano: 3 Maj 2015, 11:47 ]
mietrusz napisał/a:
Radia z mp3 były w Corsach z klima,wersja komfort albo jak ktoś przy zamówieniu takie sobie zażyczył.Ja kupiłem bez fabrycznego a w salonie dali gratis zwykłe JVC z przekładką /kable/dopasowująca do gniazda radia.Szczerze mówiąc to o wiele lepiej grało od fabrycznego bo fabryczne nie mają procesora automatycznie podbijającego basy.Leży u mnie od 7 lat i jest do zbycia+ramka kolor szampański i schowek czarny plastikowy.Wysuń radio a jak nie masz uchwytów to możesz włożyć wkłady od długopisów.Zobacz czy jest dobrze dopchnięta wtyczka i masa.Jeżeli jest ok.to jeszcze przy wysuniętym radiu dotknij do niego kawałek przewodu a drugi koniec do masy,żeby się upewnić że masa jest na 100%,bo wygląda że nie jest.Jeżeli przy pewnej masie każdy z głośników po kolei włączany osobno trzeszczy to radio do naprawy.Spróbuj jeszcze dostroić radio ręcznie bo czasami automatyka nie dostraja i także spróbuj podłączyć też antenę samym środkiem przewodu bez masy,jeżeli to pomorze to zaizoluj żeby tylko środek dotykał i tak zostaw.

ile chcesz za to radio oraz powiedz mi czy miałbym kłopot jako laik by je przelożyc ?
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Maj 2015, 14:16   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Radio jak gra głośniej to pobiera więcej prądu i wychodzą słabe styki.Wyciągnij radio i sprawdź wszystko tak jak napisałem wcześniej.Nic się nie może zepsuć,trochę odwagi.Jak się boisz to odłącz akumulator i na 100% nic się nie stanie nawet jak coś przypadkiem zewrzesz podczas wyciągania.Mogli podmienić głośniki na małej mocy ale aż wierzyć się nie chce chociaż nasi wszystko potrafią i efekt też byłby właśnie taki jak napisałeś.Napisałem że ramka ma kolor szampański nie srebrny i musi pasować do koloru radia.Szampański kolor mają Corsy czerwone jak moja.Wtyczka oryginalna Opla nie pasuje do innego radia niż fabryczne dlatego połączyli przez redukcje którą też mam.Mogę podesłać zdjęcie na maila jak podasz.Cena do dogadania ale ja bym się nie poddawał i naprawił fabryczne.Popatrz na allegro jak wyglądają druty do wyciągania radia i sam wygnij z drutu albo wkłady 4 od długopisów i też wyciągniesz,no to do roboty bo szkoda kasy.Jeszcze pytanie,czy z CD jest tak samo?
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 3 Maj 2015, 14:30   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


mietrusz napisał/a:
Radio jak gra głośniej to pobiera więcej prądu i wychodzą słabe styki.Wyciągnij radio i sprawdź wszystko tak jak napisałem wcześniej.Nic się nie może zepsuć,trochę odwagi.Jak się boisz to odłącz akumulator i na 100% nic się nie stanie nawet jak coś przypadkiem zewrzesz podczas wyciągania.Mogli podmienić głośniki na małej mocy ale aż wierzyć się nie chce chociaż nasi wszystko potrafią i efekt też byłby właśnie taki jak napisałeś.Napisałem że ramka ma kolor szampański nie srebrny i musi pasować do koloru radia.Szampański kolor mają Corsy czerwone jak moja.Wtyczka oryginalna Opla nie pasuje do innego radia niż fabryczne dlatego połączyli przez redukcje którą też mam.Mogę podesłać zdjęcie na maila jak podasz.Cena do dogadania ale ja bym się nie poddawał i naprawił fabryczne.Popatrz na allegro jak wyglądają druty do wyciągania radia i sam wygnij z drutu albo wkłady 4 od długopisów i też wyciągniesz,no to do roboty bo szkoda kasy.Jeszcze pytanie,czy z CD jest tak samo?




Tak na CD to samo .
auto moje tez jest czerwone . To taka wersja :http://www.supercar.pl/Oferta,18874,Opel_Corsa_1_4_16v_Rok_Gwarancji_Gratis

Ok może spróbuję na te wkłady od długopisu zanim pożycze łapki .
a możesz mi wysłać zdjęcie : 90tomash@gmail.com
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Maj 2015, 14:43   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Ok wyśle.Tak poza tematem radia to musisz pilnować poziom oleju w silniku bo 1.4 ma łańcuszek .Poniżej poziomu 1/2 na miarce poleci bardzo szybko lepiej mieć ful.
JAK CYTUJESZ TO SKASUJ POPRZEDNI TEKST,BO MODERATOR POGONI.
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 3 Maj 2015, 15:39   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


Ok
będę Pamiętał
Jutro zobaczę co i jak z tym najpóźniej .
jaka sytuacja jest ze sprawdzaniem spalania ?da się ?

a Ty jakie masz u siebie radio ? Oryginał ?

Reasumując .mam wysunąć radio i sprawdzić czy coś się nie odłączyło ?
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Maj 2015, 16:44   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Mam oryginał z mp3.Kupiłem po dwóch miesiącach poszukiwań nie kradzionego.Było wiele na allegro ale jak poprosiłem o numery radia w celu sprawdzenia na policji to kontakt sie urywał.Radio przed wyjęciem z auta musi być wylogowane bo do niczego się już nie przyda a w nowym aucie ponownie zalogowane w ASO na kompie cena 100zł.
Zobacz wzrokowo jak to wygląda i dociśnij wtyczkę i jak wyżej napisałem.
Czy samochód nie ma śladów zamoczenia jak np. po wysokiej wodzie?
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 3 Maj 2015, 17:11   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


Nie.
właścicielem auta był bank Santander.

Jedyny mankament to dyski gdzieniegdzie na zewnątrz

[ Dodano: 3 Maj 2015, 19:22 ]
A co do wyciągnięcia wkładami to w tych 4 otworach są jakieś śruby ?mam kręcić czy jak ?
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Maj 2015, 19:47   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Nie wiem czy krótkie wkłady wystarczą.Chodzi o to że pchasz do oporu i trochę aby odblokować zaczepy wszystkie cztery które są na końcach otworów.Uwolnione radio da się wtedy wyciągnąć bo nic go ju nie będzie trzymało.Oryginalne uchwyty do wyjmowania radia po włożeniu w otwory odblokowują zaczepy jednocześnie zaczepiają się co umożliwia za ich pomocą też wysunięcie radia.
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 3 Maj 2015, 19:49   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


Ok spróbuję ...
a potem wkładam i samo się zaciśnię ?
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 3 Maj 2015, 21:33   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Zrobi klik i będzie znowu mocno zamontowane.W takich służbowych autach jeżdżą młodzi ludzie.Nieraz widziałem nad jeziorem czy na grylu za miastem jak rozkręcali radia na ful przy otwartych drzwiach,bo to nie ich.Głośniki lecą,dlatego też podłączył bym dla próby inny.W serwisie można kupić nowe nie są drogie bo chciałem założyć z tylu i sie informowałem ale chcieli wiercić otwory w tylnych drzwiach zamiast założyć wtyczkę z gniazdem i zrezygnowałem.Może od tego zacząć?
Po wyjęciu wtyczki w drzwiach można podłączyć na próbę inny głośnik podłączając do gniazda.Trzeba niestety wiedzieć z schematu które otwory w gnieździe są od głośnika w innym przypadku trzeba rozebrać tapicerkę z drzwi i podłączyć się do przewodów głośnika.Ja bym od tego zaczął.
 
     
 90tomash 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: tomek
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 95
Skąd: Milicz
Wysłany: 4 Maj 2015, 22:04   
   Moje auto: corsa 1.4 100 KM


Niestety wkłady nie dały rady a niestety metalowa końcówka nawet z wkładu została W środku ...
jutro podjadę do znajomego bo podobno ma chwytaki i zobaczę czy one dadzą radę

[ Dodano: 6 Maj 2015, 12:22 ]
wyciągnąłem radio 4 gwoździami , styki sa ok raczej , stawiam na głośniki. może jak prali auto to zamoczyli ?
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 397
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 6 Maj 2015, 23:08   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Nie masz jakiegoś na próbę żeby podłączyć?
Pamiętaj tylko aby jego oporność nie była mniejsza niż oryginalnego a może być większa.Jeżeli ma 8 omów nie może być 4 omy bo spalisz radio.Jak 4 może być 8.Jak on ma ponad 200 tyś bo po lizingu bo żaden jeszcze nie ma mniej bo by bank musiał dopłacać do tych aut głośniki są wykończone przez lemingi za kierownic do których tylko wysokie tony docierają.
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.
   Partner: Forum Samochodowe