Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 15:59
[ Corsa B] Podłączenie radyjka w Corsie B
Autor Wiadomość
 Andrew525
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 22:02   

Nie mam miernika ale zrobiłem tak jak dudu kazał do czerwonego podłączyłem ucięty żółty i radio działa bez zapłonu :] i z zapłonem też. Podobno w nowych radiach żółty to pamięć a czerwony 12V tak mi też pisze w instrukcji od radia.

Wcześniej jak wyłączyłem zapłon to radio też się wyłączało, a teraz dopiero jak wyłączę go na przycisku to normalny objaw?
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 22:09   

Widocznie miałeś coś pozamieniane w instalacji samochodu.

Sprawdź czy radio nie gubi teraz ustawień stacji.

To normalny objaw.
 
     
 Andrew525
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 22:13   

Radio raczej nie gubi tzn sprawdzałem na poziomie bassu czy się restartuje i jest taka sama wartość po wyłączeniu i załączeniu to chyba pamięta. Z akmulatora będzie pobierać napięcie tylko do potrzymania pamięci ?


Czyli tak może być ?

 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 22:16   

Skoro działa to może być. Jak będzie wyłączone to będzie pobierać prąd tylko do potrzymania.
 
     
 Andrew525
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 22:55   

Teraz jeszcze jedno pytanko, przy tej przejściówce żółty kabel ma być podłączony do czerwonego z tym bezpiecznikiem 8AMP czy bez



tak


czy tak ?
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Grudzień 2009, 23:23   

Możesz sobie zostawić tam ten bezpiecznik - nie zaszkodzi. Ale jak go nie ma to tez Nic nie powinno się stać, bo i tak radio jest zabezpieczone bezpiecznikiem w instalacji samochodu.
 
     
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 9 Grudzień 2009, 08:00   
   Moje auto: Porshe 911


Andrew525 napisał/a:
Radio raczej nie gubi tzn sprawdzałem na poziomie bassu


ja miałem źle założone! ustawienia bass, trible itp trzymało a stacja się restartowała! więc sprawdź stację radiową :cham:
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 9 Grudzień 2009, 17:12   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Hej Andrew525, widze, że Finos już cie nakierował. Nie miałem wcześniej czasu by wejść i ci odpisać na PW.
Ze swojej strony tylko dodam, że:
Andrew525 napisał/a:
Nie mam miernika ale zrobiłem tak jak dudu kazał do czerwonego podłączyłem ucięty żółty i radio działa bez zapłonu :] i z zapłonem też. Podobno w nowych radiach żółty to pamięć a czerwony 12V tak mi też pisze w instrukcji od radia.

na przyszłość jak nie masz miernika, to zwykła żarówka 12V na długich kablach, wtedy jeden do masy i drugim sprawdzasz...

Co do mojej metody- podtrzymanie należy połączyć z ciągłym napięciem ( w opisie pin 4 do 7). Swoją drogą nazwa "podtrzymanie" jest chybiona, bo podtrzymaniem pamięci jest stały plus - pin 7.

Andrew525 napisał/a:
Wcześniej jak wyłączyłem zapłon to radio też się wyłączało, a teraz dopiero jak wyłączę go na przycisku to normalny objaw?

Pewnie, że normalny. Przecież nie chciałeś by za każdym razem radio się wyłączało po wyłączeniu silnika. To teraz tak jest.
Andrew525 napisał/a:
Teraz jeszcze jedno pytanko, przy tej przejściówce żółty kabel ma być podłączony do czerwonego z tym bezpiecznikiem 8AMP czy bez

Finos napisał/a:
Możesz sobie zostawić tam ten bezpiecznik - nie zaszkodzi. Ale jak go nie ma to tez Nic nie powinno się stać, bo i tak radio jest zabezpieczone bezpiecznikiem w instalacji samochodu.

Finos ma zupełną rację. Do zabezpieczenia radia jeszcze dochodzi dioda prostownicza wlutowana równolegle i zaporowo na wejściu zasilania (zwykle 20A) oraz dodatkowy bezpiecznik 10A w "mniej starszych" radiach.
Ale jak ci zależy na bezpieczeństwie, to zrób tak jak w załączniku.
west napisał/a:
ja miałem źle założone! ustawienia bass, trible itp trzymało a stacja się restartowała! więc sprawdź stację radiową

Tak dzieje się w przypadku, gdy napięcie po stacyjce jest zamienione ze stałym z akumulatora.
 
 
     
 Andrew525
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 9 Grudzień 2009, 17:56   

Przy tych próbach spalił mi się bezpiecznik podjechałem do norauto żeby mi to zrobili, przy okazji kupiłem przejściówkę antenową.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 9 Grudzień 2009, 19:06   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


pewnie musiałeś zrobić jakieś zwarcie bo to roboty na 10 minut
 
 
     
 kris9914
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 23 Grudzień 2009, 19:47   

dzień dobry jestem nowy zakupilem corsę z 1998 mam kod do radia a nie wiem jak to się robi
 
     
 Cichy18 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Wiek: 30
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 96
Skąd: Warszawa-Ursus
Wysłany: 24 Grudzień 2009, 02:25   

Napisz jeszcze jakie radio masz. Jeżeli dobrze myślę jakie masz radio to :
1. Włącz zapłon
2. Wyłącz radio za pomocą pokrętła
3. Naciśnij i przytrzymaj przycisk AS
4. Włącz radioodtwarzacz i trzymać wciśnięty przycisk AS do czasu usłyszenia sygnału potwierdzenie
5. na wyświetlaczu pojawi się napis CODE, a po 3 sekundach pojawia sie liczba dozwolonych prób wprowadzenia numeru kodu, np 10
6. Numer kodu (zamieszczony w dokumentach samochodu lub radioodtwarzacza) wprowadza za pomocą przycisków pamięci stacji 1, 2, 3, 4,
Przykład dla numeru 0365

Naciśnij 1 raz przycisk 1 0---
Naciśnij 4 razy przycisk 2 03--
Naciśnij 7 razy przycisk 3 036-
Naciśnij 6 razy przycisk 4 0365

Potwierdzić numer kodu:
Jeżeli na wyświetlaczu wyświetlony jest właściwy numer kodu, naciśnij przycisk AS do chwili usłyszenie sygnału potwierdzenia.

Aha i jeżeli nie da rady tak jak jest opisane to trzeba włączyć zapłon oraz radio i czekać aż pojawi się na wyświetlaczu ---- (czasami trzeba czekać nawet 4 h) i wpisać poprawny kod potwierdzić jak wyżej
 
 
     
 kris9914
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 24 Grudzień 2009, 09:41   

bardzo dziękuję dam już radę wesołych świąt
 
     
 Cichy18 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Wiek: 30
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 96
Skąd: Warszawa-Ursus
Wysłany: 24 Grudzień 2009, 13:23   

Pamiętaj jeszcze ze masz bodajże 9 prób.
 
 
     
 kris9914
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 25 Grudzień 2009, 10:55   

dzięki za pomoc radyjko już gra
 
     
 Cichy18 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Wiek: 30
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 96
Skąd: Warszawa-Ursus
Wysłany: 25 Grudzień 2009, 13:27   

Nie ma za co służę pomocą. Sam kiedyś nie wiedziałem jak wpisać kod i wiem jakie to jest denerwujące:P
 
 
     
 zielu 


Informacje
lubuskie

LPG: Nie
Wiek: 28
Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 6
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: 16 Grudzień 2010, 18:43   

Drodzy koledzy - pora odświeżyć temat. Wyrzuciłem dziś seryjnego Blaupunkt'a, zainstalowałem z przodu głośniki Sony 16,5cm (mam jeszcze 13cm na tył, ale nie miałem już kiedy rozkręcać bagażnika). Tak jak i u Was radio (nówka LG) grało jedynie przy włączonym zapłonie, po wyłączeniu silnika traciło zasilanie i zanikała pamięć. Zrobiłem wszystko wg wskazówek Finosa - brak rezultatu. Następnie wg wskazówek dudu - podobnie. Ciśnienie skoczyło mi do 220/180, postanowiłem zrobić tak jak na początku, aby działało tylko przy włączonym zapłonie, ponownie połączyłem kabelki - nie działa wcale. Co jest do cholery? Wie ktoś jak to rozwiązać?
Proszę o pomoc.
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 16 Grudzień 2010, 18:46   

Bezpieczniki. Zrobiłeś pewnie gdzieś zwarcie i albo wywaliłeś bezpiecznik w obudowie radia, albo bezpiecznik w samochodzie.
 
     
 zielu 


Informacje
lubuskie

LPG: Nie
Wiek: 28
Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 6
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: 17 Grudzień 2010, 16:38   

Bezpiecznik wymieniony, wszystko już elegancko chodzi. Dzięki wielkie za pomoc.
 
 
     
 andrzej78 


Informacje
Wiek: 42
Dołączył: 21 Sty 2011
Posty: 6
Skąd: GAJ WIELKI
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:03   

WITAM PROSZĘ O SCHEMAT JAK PODŁĄCZYĆ RADIO W CORSIE B
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 3 z 4 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Podłączenie radyjka w Corsie B
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.