Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 14:59
[ Corsa B] Radio Pioneer nie ma pamięci oraz antena
Autor Wiadomość
 dzafik 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Łukasz
Wiek: 36
Dołączył: 08 Mar 2014
Posty: 1
Skąd: Gostynin
Wysłany: 15 Marzec 2014, 18:53   [ Corsa B] Radio Pioneer nie ma pamięci oraz antena
   Moje auto: Opel Corsa B 1.0 12v


Witam. Proszę o pomoc. Podłączyłem nowe radio do Corsy i po wyjęciu kluczyka ze stacyjki gubi wszystkie stacje radiowe oraz ustawienia radia. Wiem że coś tam trzeba zamienić w kabelkach tylko dokładnie nie wiem co? Żeby czegoś nie spalić. Po za tym pojawił się jeszcze jeden problem podczas wyjmowania radio ukruszył się kabel antenowy i jest tak krótki że nie da rady go zarobić.
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 20 Marzec 2016, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Patryk1011 


Informacje
LPG: Tak
Imię: Patryk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 44
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 15 Marzec 2014, 21:54   
   Moje auto: Corsa B 1.0


dzafik tutaj masz schemat

kostka a jest od zasilania, interesują nas piny 4 i 7, musisz 4 i 7 wyciągnąć i potem z kabla z pina 7 dorobić 2 kable i jeden wpiąć w miejsce 7 a drugi w miejsce 4
jak masz ori z opla to masz te wszystkie 3 sekcje a uniwersalna iso ma tylko 2 sekcje dolne a tej górnej nie ma
 
 
     
 Nanab 


Informacje
LPG: Nie
Imię: Adam
Dołączył: 27 Lut 2014
Posty: 7
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 16 Marzec 2014, 01:32   
   Moje auto: Vectra B x16xel


Patryk1011 napisał/a:
kostka a jest od zasilania, interesują nas piny 4 i 7, musisz 4 i 7 wyciągnąć i potem z kabla z pina 7 dorobić 2 kable i jeden wpiąć w miejsce 7 a drugi w miejsce 4

Po czymś takim będzie jeszcze gorzej.
Trzeba podpiąć radio zgodnie z instrukcją. Plus stały tam gdzie ma być plus stały a po stacyjce tam gdzie ma być po stacyjce.
 
 
     
 Patryk1011 


Informacje
LPG: Tak
Imię: Patryk
Wiek: 25
Dołączył: 30 Sty 2014
Posty: 44
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 18 Marzec 2014, 17:23   
   Moje auto: Corsa B 1.0


Nanab yy a tak teraz nie ma?
pin nr 4 jest po stacyjce i jak wyciągnie się kluczyk to się wszystko resetuje i żeby się nie resetowało to trzeba 2 stałe plusy dać na piny 4 i 7
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 18 Marzec 2014, 18:38   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Patryk1011, albo zamienić miejscami plus po stacyjce i plus stały.
Jeśli autor tematu kupił nowe radio - to napewno ten pionner nie ma kości iso tylko przejściówkę na iso. W tej przejściówce na pewno jest możliwość wypięcia i zamiany tych przewodów (czerwony i żółty zazwyczaj), opisane jako acc i mem
 
 
     
 Nanab 


Informacje
LPG: Nie
Imię: Adam
Dołączył: 27 Lut 2014
Posty: 7
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 18 Marzec 2014, 23:06   
   Moje auto: Vectra B x16xel


Patryk1011 napisał/a:
Nanab yy a tak teraz nie ma?

Ma podpięte odwrotnie plus po stacyjce i stały.

Patryk1011 napisał/a:
pin nr 4 jest po stacyjce i jak wyciągnie się kluczyk to się wszystko resetuje i żeby się nie resetowało to trzeba 2 stałe plusy dać na piny 4 i 7

A wtedy odkręcać klemę z akumulatora żeby radio go nie rozładowywało, bo będzie ciągle włączone.
 
 
     
 zarobiony 


Informacje
LPG: Nie
Imię: Michał
Wiek: 28
Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 21
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 16 Lipiec 2014, 22:02   
   Moje auto: Corsa C 1.8


Hej, odkopuję temat, bo widzę to dość "popularny" problem.
Miałem z moim tak samo, fabryczne zamieniłem na "pionka" (model MVH-160UI) i też gubił pamięć. Do radia w zestawie miałem kostki przejściówki z fabrycznej instalacji pod gniazdko radia (nie wiem które to ISO, a które nie...). W moim przypadku wystarczyło zamienić między sobą (jak tu ktoś napisał) kabelki plusowe. Teraz radio włącza mi się samo po przekręceniu stacyjki na zapłon, a gaśnie w momencie wyjęcia kluczyka ze stacyjki, przy okazji pamięta fale i nie "pompuje" prądu z akumulatora. Tak to wygląda na ZDJĘCIU
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Radio Pioneer nie ma pamięci oraz antena
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.