LPG: Tak
Wysłany: 16 Luty 2013, 16:08 Problemy z ogrzewaniem
Mam mały problem z ogrzewaniem w mojej z Corsie. Mianowicie silnik trzyma temperaturę na poziomie pierwszej kreski a w środku po włączeniu ogrzewania jest zimno. Leci chłodne powietrze. Miał ktoś może kiedyś podobny przypadek ?? ??
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 25 Luty 2016, 10:40, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Michał Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 93 Skąd: ZAKOPANE
Wysłany: 16 Luty 2013, 20:45
Moje auto: Corsa A 20SEH
Moim zdaniem to termostat się zaciął w pozycji otwartej.Zacznij od wymiany termostatu tylko nie przestrasz się ceny za wymianę. Temperatura powinna utrzymywać mniej więcej na środku.
LPG: Tak
Wysłany: 16 Luty 2013, 21:47
Co do zapowietrzenia układu to mało prawdopodobne bo tydzień temu wymieniłem chłodnicę i zalałem nowym płynem i układ jest raczej jest odpowietrzony. A klapka/zawór od ogrzewania jest po stronie kierowcy nad pedałem gazu i jest sterowana linką i widać że wszystko tam chodzi, a czytałem coś, że przy nagrzewnicy jest jakiś zawór ? prawda to ? może ten zawór ma coś z tym wspólnego ?
Co do termostatu to nie wiem jak wygląda skala na wskaźniku i normalna (prawidłowa, przy sprawnym termostacie) pozycja wskazówki na nim. Więc racja też może nie działać prawidłowo.
Jeśli jednak działa prawidłowo to:
1. Po wymianie chłodnicy możesz mieć nie do końca odpowietrzony układ (u kolegi w astrze - miał uszkodzoną uszczelkę pod głowicą, po wymienia jeździł koło miesiąca, jakieś 1,5 tys. km zanim zaczęło grzać prawidłowo).
2. Ten zawór, o który dopytujesz to właśnie ten o który Cię pytałem/sugeruję, że nie działa prawidłowo :P
Imię: Michał Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 11 Sty 2011 Posty: 93 Skąd: ZAKOPANE
Wysłany: 17 Luty 2013, 13:05
Moje auto: Corsa A 20SEH
Romuluss, W Corsie A jest tylko klapka odpowiadająca, za podawanie powietrza zimnego lub ciepłego.W tym aucie nie występują cud zawory i inne niepotrzebne rzeczy.
Kolega mei2010, już wyżej napisał ,że klapka działa prawidłowo.
LPG: Tak Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 136 Skąd: Lędziny
Wysłany: 18 Luty 2013, 12:15
Kolego ja miałem taki przypadek z moja cosiarką na postoju temp. wzrastała ale podczas jazdy spadała i auto było niedogrzane i leciało chłodne powietrze okazało się ze to był termostat. sprawdź czy pod korkiem nie masz masła jak tak to masz niedogrzany silnik a to jest powodem wadliwego termostatu, i bardzo niska temp. na silniku. Daję rękę uciąć że to termostat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum