Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 15:59
[ Corsa B] Doradźcie czy dobre ?
Autor Wiadomość
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 22 Lipiec 2010, 21:41   [ Corsa B] Doradźcie czy dobre ?

Witam przymierzam się do kupna radia, nie zależy mi na jakimś sprzęcie typu alpine itd, Ostatnio upatrzyłem sobie takie radyjko jak w temacie, co o niem sądzicie ? doradźcie.> RADIO<
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 20 Marzec 2016, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 francuz90 



Informacje
LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Częstochowa\Rędziny
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 12:07   

Sądząc po parametrach to chyba bomba :) 4x80wat nieźle nieźle.
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 12:17   
   Moje auto: ASTRA G


francuz90 napisał/a:
4x80wat


a w Mikołaja też wierzysz ??? Niech no tylko to Finos i Dudu zobaczą to napiszą co i jak.

a ile ma kosztowac to radio? Osobiście wolę dołożyć kilka złotych i kupić porządny sprzęt a nie jakieś Hi Fi Bambino. Nawet niech mam niej funkcji ale żeby jakość dźwieku była lepsza i parametry były prawdziwe.
 
 
     
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 12:34   

właśnie w te 4x 80W nie chce mi się wierzyć zawsze było 4x 40-50W idzie to sprawdzić jakoś faktycznie? no taki szpas to 140 zł, czekam na dalsze odpowiedzi
 
 
     
 Bania26 



Informacje
LPG: Nie
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 433
Skąd: Białystok
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 14:13   

jak będzie osiągać bez zniekształceń 18W RMS to będzie dobrze :uuu: wszystko zależy na jakiej kości zbudowany jest wzmacniacz w tym radyjku.. ale za taką cenę to nie ma co się spodziewać super dźwięku... tak na marginesie - żadne radio samochodowe czy za 300zł czy za 500zł nie osiągnie więcej mocy niż około 20W RMS na kanał, jedyna ważna rzecz cechująca radio, to taki parametr jak zniekształcenia dźwięku przy danej mocy, to decyduje o jakości dźwięku.
Ostatnio zmieniony przez Bania26 23 Lipiec 2010, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 14:20   

"4 x 80-watt PMPO" - co oznacza moc szczytową chwilową.

Za wiki: PMPO (ang. peak music power output) – parametr w specyfikacji sprzętu audio (głośników, wzmacniaczy) określający chwilową moc szczytową.
W ten sposób określa się moc dźwięku, którą może wyemitować urządzenie w idealnych warunkach (zazwyczaj nieosiągalnych w normalnym użytkowaniu) przez bardzo krótki czas (np. milisekundę). Wartość ta ma głównie znaczenie marketingowe – ponieważ nie istnieje wspólna metoda pomiaru, dlatego wartość ta może być w zasadzie dowolnie wielka. Co za tym idzie – porównywanie wartości PMPO nie ma sensu



Co do radia - to radio nie ma czytnika CD :buu2:
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 23 Lipiec 2010, 21:44   

http://www.pioneer.eu/pl/...00UB/index.html

mam, używam i jestem zadowolony :graty:
 
 
     
 Hakus 



Informacje
mazowieckie

LPG: Tak
Pomógł: 11 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 100
Skąd: Radom
Wysłany: 26 Lipiec 2010, 16:29   
   Moje auto: Vmax: 170 km/h


powiem krótko ale rzeczowo, bubel jakich mało :) a jak chcesz wydać mało i nie potrzebujesz cudów w dobrych cenach da rade kupić jakieś LG nawet z USB (szału nie zrobi ale jest funkcjonalne)i napewno będzie grać dużo lepiej niż "kakotronik", a jeśli ci nie zależy tak bardzo na USB to podstawowe modele jw pioneera czy soniaka lub kenwooda, clariona lepiej będą od tego szmelcu grały :)

A jeśli w planach masz modzenie audio to czy kupić radio za 200 zł czy 3000 to bez wzmaka się nie obędzie bo moc wyjściowa RMS radia oscyluje w granicach 12-max20 RMS a to szczerze nie wystarcza żeby napędzić porządny podstawowy zestaw 4 głośników plus tweeterami tak żeby grał on na chociaż na 60% swoich możliwości.
 
 
     
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 26 Lipiec 2010, 21:54   

wiem wiem :) wzmak mam 4 kanałowy :) z poprzedniego auta i skrzynie też ;P a radio opyliłem w lombardzie bo miałem blaupunkta milano mp28, sprzedałem go ze względu na brak auta a druga rzecz jaka mnie wkurzała do trzeba było zakupić kostkę mini ISO żeby było wyjście na wzmak RCA i przerywało przez to.
 
 
     
 Hakus 



Informacje
mazowieckie

LPG: Tak
Pomógł: 11 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 100
Skąd: Radom
Wysłany: 27 Lipiec 2010, 23:52   
   Moje auto: Vmax: 170 km/h


Więc skoro masz wzmaka i suba po co kaleczyć instalację takim radiem ?
Dozbieraj sobie 100-150zł i kupisz już coś co na pewno będzie sensowniej grało.
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 01:01   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Dlaczego zaraz okaleczać? Myślisz, że alpine czy Blaupunkt ma mocniejsze segmenty wzmacniacza?
Zdecydowana większość posiadają w sobie wzmacniacz typu H - które największy współczynnik wzmocnienia posiadają przy największej amplitudzie sygnału (czy jakoś tak). W każdym razie są one w odpowiedni sposób mostkowane, oraz odpowiednio podbijane napięcie, by w tej chwili większej pracy ( najwyższej amplitudzie) wzmocnić mocniej sygnał i otrzymać te 50W z zaledwie 14,4 V

Jeśli zależy ci na czystości dźwięku to tylko Alpine i Clarion. Są zdecydowanym faworytem na rynku CA pod względem jakości, czystości dźwięku (poczytaj sobie na temat zawodów car audio - do niedawna zawsze pierwsze dwa miejsca były zasilane jednostką Alpine - jak w tym roku nie wiem)

Zaraz za nimi stoją Pionner, Kenwood, Sony. Osobiście nie brałbym Kenwooda i Sony - jakoś miałem doczynienia z wadliwymi modelami tych marek ( modele w przedziale cenowym 200-300zł tak rok, dwa lata temu)

Jeśli chodzi o Pionner - mają ciekawą stylistykę, ale co prawda płacimy troche za marke ( mimo wszystko w cenie się trzyma). Jakość dźwięku - dość dobra. Często zależy też od głośników, na jakich odsłuch odbywamy. Jeden minus - słaba jakość modulacji AM/FM - słaby odbiór mimo wzmacniacza sygnału (bynajmniej u mnie).

Alpine - musisz sie liczyć z tym, że za radio z takimi samymi parametrami i możliwościami co pionner (CD mp3, USB itd) zapłacisz o 100zł więcej.

Kenwood, Clarion - ich wygląd nie wpada tak w oko jak pionner czy blaupunkt, ale jakość nie odbiega od czołówki ( Clarion napewno). I zapłacisz 100zł mniej ( w porównaniu z pionner) za podobne funkcje w nim zawarte.

[ Dodano: 28 Lipiec 2010, 01:07 ]
Aha i jeszcze ważna rzecz - jaki masz wzmacniacz i jakiego suba? To też dużo zależy od jakości dźwięku. I co masz w środku - jakie głośniki.

A jeszcze wracając do kupna radia - kup od razu radio z dwoma parami wyjść niskiego poziomu (RCA pre out). Gdybyś w przyszłości chciał podłączyć jeszcze dodatkowe dwa kanały pod wzmacniacz to nie bedziesz musiał sie bawić dzielniki rezystancyjne i inne sposoby na obniżenie poziomu sygnału ( chyba, że masz w wzmacniaczu wejścia wysokiego poziomu - to bezpośrednio z kabli głośnikowych podajesz sygnał)
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 08:25   

dudu napisał/a:

Jeśli chodzi o Pionner - Jeden minus - słaba jakość modulacji AM/FM - słaby odbiór mimo wzmacniacza sygnału (bynajmniej u mnie).


U mnie też
 
 
     
 Bania26 



Informacje
LPG: Nie
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 433
Skąd: Białystok
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 10:43   

Chcesz tanio i w miarę dobrze polecam - JVC kd-r303 - kupiłem je rok temu za 260zł dla mojego taty, do jego autka, na urodziny. Radyjko gra bardzo fajnie, niestety nie ma USB.
 
 
     
 Robson999 



Informacje
mazowieckie

Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 10
Skąd: Raszyn/W-wa
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 16:35   

Ja mam takie http://www.audiophile.pl/p/1191_pioneer_deh-3000mp i nie zamienię ani radia, ani firmy na inne ;)

[ Dodano: 28 Lipiec 2010, 17:00 ]
PS.Są piloty do wyżej wymienionego radia??
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 19:51   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Robson999 napisał/a:
PS.Są piloty do wyżej wymienionego radia??

w opisie wyczytasz:
Cytat:
Opcja: Pilot zdalnego sterowania:(CD-R310 lub CD-SR100)

ale z tymi pilotami różnie bywa. Musisz w sklepie zapytać, czy w zestawie jest opcjonalnie pilot ( podejrzewam, że nie będzie)
 
 
     
 Robson999 



Informacje
mazowieckie

Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 10
Skąd: Raszyn/W-wa
Wysłany: 31 Lipiec 2010, 15:20   

To lipa! Pewnie DUDU masz rację też tak myślałem. :ojj:
 
 
     
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 1 Sierpień 2010, 00:34   

Dzięki dudu :) a wzmak mam taki jak ten prezentowany na allegro, w poprzednich autkach nie zawiódł mnie ;) jak na moje wymagania mi wystarcza WZMAK a co do nowego radyjka to za miech jak matki pieniężnej będzie ;) bo brakuje jeszcze, to się pochwale nowym nabytkiem ps. a co do skrzynki to będzie nowa ;D pod zabudowę i na wymiar wszystko z czasem stara skrzynka to takie łubudubu z 2 głośnikami po 25 cm z bass reflexem, a do przodu zakupie zestaw odseparowany ;) tak jak zawsze miałem w poprzednich autach, wiec będzie tak 1, Zestaw odseparowany - przód 2, Wzmak 3. Skrzynka 4. ... jednostka sterująca. + wygłuszenie drzwi (jak mnie będzie stać)
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 2 Sierpień 2010, 00:48   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


wzmacniacz jak wzmacniacz. 4X60W RMS to w zupełności wystarczy na dobrej jakości audio. Możesz nawet sie pokusić i nie zasilać przednich głośników z radia, a ze wzmacniacza (pod warunkiem, że będziesz miał radio z wyjściem 2X RCA). 60 W na przód to dość dużo ( powiem z własnego doświadczenia, że dać na głośniki 10W RMS to już dość głośno).

Ja mam w bagażniku wzmacniacz własnej roboty 2x22W bez żadnej przetwornicy i bez symetrycznego zasilania ( ale przy zakłóceniach powyżej 7%, więc max z niego wyciągne 15W RMS bez zakłóceń), zasila on jakiś domowy sub aktywny (wzmacniacz odłączyłem) i gra to zadowalająco przy mostku wyjść wzmacniacza.
Przód mam standard, tył jakieś made in bazar. W sumie audio za 200zł, ale gra dla mnie wystarczająco. Wcześniej miałem co nieco przerabiać, ale stwierdziłem, że lepiej zaoszczędzić i kupić np. dobrą cyfrówkę, niż pakować w audio i zagracać bagażnik, jak często jest mi on potrzebny.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Doradźcie czy dobre ?
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.