Przesunięty przez: Kaszubski
6 Lipiec 2016, 20:08
czujnk temperatury na zewnątrz
Autor Wiadomość
 leszko 


Informacje
pomorskie

Dołączył: 16 Cze 2010
Posty: 1
Skąd: miastko
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 19:49   czujnk temperatury na zewnątrz

mam problem z właściwym wskazywaniem temperatury . Zdarza się że wskazanie temperatury jest prawidłowe ale sporadycznie i to tylko gdy go odpalam a później spada do dużego minusu albo są same kreski.Wymieniałem czujnik zmieniłem część kabli tuż za zderzakiem i nic nie pomogło.Inne odczyty na panelu prawidłowe.Czekam na dobrą radę z góry dziękując. :pff: :wstyd:
 
 
     
 lukbud 
Luk "Tatra" Łoker



Informacje
opolskie

LPG: Nie
Klub: Astra Club
Pomógł: 17 razy
Wiek: 33
Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 511
Skąd: Ozimek / OPO
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 20:08   
   Moje auto: Opel Astra G


Było już o tym na forum. Może winny jest brak styku na płytce drukowanej w TID'zie... ale ja się na elektryce nie znam- więc może ktoś bardziej zorientowany w temacie pomoże ;)
 
 
     
 ilmi 



Informacje
dolnoslaskie

Imię: Ilona
Pomogła: 6 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 56
Skąd: Jelenia Góra
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 20:21   
   Moje auto: Vectra C


Dokładnie, przerabiałam to ostatnio - popraw luty na przy gnieździe TIDa
 
 
     
 lukasz0805 


Informacje
malopolskie

Wiek: 41
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 4
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 18:16   

Witam wszystkich

Mam podobny problem o którym pisał "leszko".
Widzę że już rada jest, ale mam jeszcze jeden problem co to jest ten TID?? i gdzie on się znajduje???
Proszę o pomoc i podpowiedzi

Dziękuje i pozdrawiam
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 18:22   

TID to po prostu wyświetlacza gdzie masz datę, temperaturę i czas. ( z ang. Triple Info Display)
 
     
 lukasz0805 


Informacje
malopolskie

Wiek: 41
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 4
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 30 Lipiec 2010, 18:54   

Wielkie dzięki za szkołę i instrukcje.
Awarię udało się błyskawicznie usunąć ponieważ nie stykała kostka TID-a. Jak się okazało zakup nowego czujnik był zbędnym wydatkiem. Ale ważne że działa :)

Pozdrawiam wszystkich, jeżeli mają się nam trafiać awarie niech będą tylko tak banalne :)

POZDRO :hurra:
 
 
     
 - Wolf! - 



Informacje
podkarpackie

Imię: Tomek
Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 19
Skąd: Rymanów Zdrój
Wysłany: 12 Wrzesień 2010, 18:10   
   Moje auto: Corsa B 1.2i


Panowie przedwczoraj wymieniłem czujnik temp. zewnętrznej (stary sporo zawyżał) i było wszystko ok. ładnie każda cyferka świeciła - do dzisiaj... Popołudniu przekręcam kluczyk patrzę i nie wyświetla mi połowy cyfr na wyświetlaczu (nie ważne czy to od temp. czy godzina)... I tu moje pytanie czy też wystarczy poprawić luty przy gnieździe czy może to coś innego? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dodam, że dzisiaj zdejmując wyświetlacz kostka w sumie nie tak ciężko wyszła mi ale cała (te piny wyszły z płytki - mam je na stałe do płytki przylutować ?) Jak teraz przymierzam ką kostkę w płytce to strasznie luźno wchodzi, może przez to nie łączy...
 
 
     
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 12 Wrzesień 2010, 21:04   

luty kolego, tylko uważaj przy lutowaniu żeby nie przyaplić płytki, najlepiej oddaj to komus kto ma wprawe i sprzęt do tego mnie to 2 browary kosztowało a miałem pewność ze bedzie dobrze zrobione:)
 
 
     
 barteq289 


Informacje
podkarpackie

Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 8
Skąd: RZEszów
Wysłany: 20 Październik 2010, 08:23   

pytanie trochu pokrewne-czujnik temp.wchodzi pod zderzakiem w taką "wtyczke" 2 piny. Wtyczka jest do wymiany. ktoś wie gdzie można kupić taką wtyczke i jak ona się nazywa?? Taka sama wtyczka jest z tego co widziałem do postojówek

Ten czujnik wygląda mniej więcej tak:
http://allegro.pl/wtyczka...1265447759.html
z tym, że mi potrzebny jest 2 pinowy

a jeszcze bardziej konkretnie potrzbuje taki wtyk, bez czujnika który jest na zdjeciu
http://allegro.pl/czujnik...1277377394.html
ktoś wie czy to można kupić?
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 20 Październik 2010, 19:08   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


odwiedź szroty i popytaj
 
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 53
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20 Październik 2010, 22:44   

barteq289 napisał/a:
a jeszcze bardziej konkretnie potrzbuje taki wtyk, bez czujnika który jest na zdjeciu
http://allegro.pl/czujnik...1277377394.html
ktoś wie czy to można kupić?


Można... ja poszedłem po prostu do sklepu z częściami do Opla i poprosiłem o czujnik temperatury zewnętrznej (ja akurat tego potrzebowałem), a sprzedawca poinformował mnie, że wtyki do czujnika również posiadają w sprzedaży. Ale jak ta część się fachowo nazywa to nie wiem, ale jak zapytasz o wtyk do czujnika temperatury zewnętrznej, to sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi.
 
 
     
 barteq289 


Informacje
podkarpackie

Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 8
Skąd: RZEszów
Wysłany: 27 Październik 2010, 09:48   

PiotrK65 dokładnie tak jak mówisz..kupiłem w sklepie tą wtyczke..dokładnie to "wtyk hermetyczny 2-stykowy" koszt 12zł. Zmyliło mnie to, że w jednym sklepie koleś mi powiedział, że to wtyk z wiązki więc nie bedzie go w sprzedaży;/ :piwko:
 
 
     
 sylwester27 



Informacje
pomorskie

LPG: Tak
Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 22 Paź 2008
Posty: 44
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27 Październik 2010, 19:46   :)

A wracając do wyświetlacza że nie pokazuje tobie wszystkich cyfr to może po prostu sprawdż te dwie diody które go podświetlają może jedna się przepaliła chyba że wogóle tobie nic nie pokazuje.
 
 
     
 JuuL 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 24
Skąd: Płock
Wysłany: 11 Listopad 2010, 17:58   

Też od jakiegoś czasu na wyświetlaczu w polu temperatura widzę dwie kreski. Już zakupiłem czujnik Siemensa i wierzę, że wymiana pomoże...
 
 
     
 SlaVo 


Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 21 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Bytom
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 12 Listopad 2010, 01:13   

:krzyk: wymontować tid'a i przelutować zimne luty na kostce z pinami ;p miałem podobnie i było tona tematów na temat tida = szukaj nie kłuje
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa B - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa B » Układ chłodzenia, ogrzewanie, klimatyzacja » czujnk temperatury na zewnątrz
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.