Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 15:59
[ Corsa B] Problem z podłączeniem radia
Autor Wiadomość
 Szymon_1991Lodz 



Informacje
lodzkie

LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: EL ( Łódź )
  Wysłany: 27 Maj 2010, 22:33   [ Corsa B] Problem z podłączeniem radia

Witam, posiadałem w swojej Corsie B fabryczne radio Grundig 200, które było podłączone przez potrójną kostkę. Gdy podpiąłem nowe radio JVC z normalną kostką wszystko działa normalnie oprócz tego, że nie ma dźwięku. Powiem wam, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy, i szkoda mi zaprowadzać auto do jakiegoś magika, który wykorzysta moją niewiedzę i wyciągnie dużą kase:) Czy jest możliwość zakupu jakieś przejscówki czy bede musiał grzebać w tych przewodach? Help
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 20 Marzec 2016, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Hakus 



Informacje
mazowieckie

LPG: Tak
Pomógł: 11 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 100
Skąd: Radom
Wysłany: 28 Maj 2010, 09:04   
   Moje auto: Vmax: 170 km/h


zmiana kostki u "magika" to koszt 20 - 30 zł, przejściówka z allegro to koszt 10-20zł.
a jeżeli masz trochę czasu i lutownicę polecam http://elektron.pol.lubli...able/dolkab.htm po lewo wybierasz jaki typ iso cie interesuje i działasz :)
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 28 Maj 2010, 10:50   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Szymon_1991Lodz napisał/a:
które było podłączone przez potrójną kostkę

mamy rozumieć: 3 kostki scalone w jedną? coś takiego:
czy każda z kości osobno?
Szymon_1991Lodz napisał/a:
Gdy podpiąłem nowe radio JVC z normalną kostką wszystko działa normalnie oprócz tego, że nie ma dźwięku.

na tym zdjęciu kość brązowa jest odpowiedzialna za głośniki:

(zauważ, że zapięcie u góry jest usytuowane idealnie na środku krawędzi - w tamtej czarnej bardziej na prawo)
Zobacz, czy ta kość od głośników dobrze jest wpięta, powiedz ile kabli tam jest podłączonych, a ile masz głośników w aucie.
Nic lutować nie trzeba, jak ci grało na starym radiu, to teraz też będzie grać.

No chyba, że radio masz trefne, to nic sie nie poradzi.
 
 
     
 Szymon_1991Lodz 



Informacje
lodzkie

LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: EL ( Łódź )
Wysłany: 28 Maj 2010, 20:43   

Mam dokładnie 3 kostki scalone w jedną tak jak pokazałeś na zdjęciu.

Najlepiej to pokaże zdjęcie swojej kostki ( Cyfry oznaczają kolor kabla podłączonego do pinu )

1. Brązowy z zielonym
2. Zielony
3. Brązowy z niebieskim
4. Niebieski
5. Brązowy z żółtym
6. Zółty
7. Brązowy z białym
8. Biały





Mam tylko dwa głośniki w drzwiach ale w półce są dziury po głośnikach tylnych tylko pewnie zostały wyjęte, radio nie jest walnięte bo podłączyłem je w aucie brata i wszystko działa cacy. Ponizej jeszcze zdjęcie wejscia kostki w nowym radiu:

 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Maj 2010, 20:52   

brązowo-zielony - głośnik tył lewy (-)
zielony - głośnik tył lewy (+)

brązowo-niebieski - głośnik przód lewy (-)
niebieski - głośnik przód lewy (+)

brązowo-żółty - głośnik przód prawy (-)
żółty - głośnik przód prawy (+)

brązowo-biały - głośnik tył prawy (-)
biały - głośnik tył prawy (+)

A w radiu nie masz ustawione przypadkiem balansu tylko na tylne głośniki?
 
     
 Szymon_1991Lodz 



Informacje
lodzkie

LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: EL ( Łódź )
Wysłany: 28 Maj 2010, 22:52   

Finos napisał/a:
A w radiu nie masz ustawione przypadkiem balansu tylko na tylne głośniki?


Sprawdzałem to, jednak wszystko jest w porządku

Wydaje mi się, że problem leży w podłączeniu tych kabli do pinów
Jak miałem podłączone jeszcze radio fabryczne to czasami miewałem problemy tzn czasami działał tylko jeden głośnik a czasami przy większej głośności dżwięk był zniekształcowy, możliwe, że to coś związane z brakiem głośności przy nowym radiu, chyba nie będę miał wyjścia i będę musiał oddać to do ''magika'' wyciągnie pewnie ze stówe albo więcej, masakra;/
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Maj 2010, 22:55   

Ściągnij maskownice głośników przy drzwiach i sprawdź omomierzem czy te przewody w ogóle mają połączenie z kostką.
 
     
 Jerzy87
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 29 Maj 2010, 11:19   

Coś musi być nie tak "fizycznie" z połączeniami.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 29 Maj 2010, 18:13   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Moje pytanie odnośnie scalonych kostek było nieistotne, bo widać, że w radiu masz wolne miejsce na kostkę od tida.

Zacznijmy od tego, czy wogule ci wcześniej grało wszystko normalnie, czy coś było nie tak?

Finos napisał/a:
A w radiu nie masz ustawione przypadkiem balansu tylko na tylne głośniki?

zazwyczaj jest tak, że po wypięciu radia od zasilania wszystkie ustawienia się kasują.
Finos napisał/a:
ciągnij maskownice głośników przy drzwiach i sprawdź omomierzem czy te przewody w ogóle mają połączenie z kostką.


albo jak nie masz miernika, to zrób tak: bateria 3V, lub rozładowana 9V i dołączaj ją do kabelków w kostce:
nie ważne gdzie plus, gdzie minus, ale ważne, byś zawsze dołączał w piny obok siebie w poziomie.
Jak usłyszysz, że głośnik sie odezwał - czyli kable są ok.

[ Dodano: 29 Maj 2010, 18:16 ]
Aha jeszcze istotna kwestia:
Szymon_1991Lodz napisał/a:
Mam tylko dwa głośniki w drzwiach ale w półce są dziury po głośnikach tylnych tylko pewnie zostały wyjęte, radio nie jest walnięte bo podłączyłem je w aucie brata i wszystko działa cacy.

zobacz z tyłu w bagażniku, czy ci kable od tych tylnych głośników (których nie ma) nie robią zwarcia - nie mogą się stykać ze sobą, ani z masą.
To też może być przyczyna braku dźwięku. A jeśli radio nie ma zabezpieczenia rzeciwzwarciowego, to może być już po wzmacniaczu w radiu. (ale teraz zazwyczaj wszystkie radia mają zabezpieczenie)
 
 
     
 Szymon_1991Lodz 



Informacje
lodzkie

LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 06 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: EL ( Łódź )
Wysłany: 30 Maj 2010, 14:39   

dudu napisał/a:
Zacznijmy od tego, czy wogule ci wcześniej grało wszystko normalnie, czy coś było nie tak?


Niestety zdarzało się, że nie grało normalnie, czasami głosniki szumiały , czasami działał tylko jeden, lub głos był zniekształcony.

dudu napisał/a:
Jak usłyszysz, że głośnik sie odezwał - czyli kable są ok.


W momencie gdy podłączam kostkę do nowego radia w głośnikach odzywa się trzask, sprawdzałem też wszystkie ustawienia w radiu balans itp. wszystko jest ok. Pożyczę dzisiaj ten miernik i zobacze jak to wygląda

[ Dodano: 30 Maj 2010, 21:19 ]
Radio zrobione, problem okazał się naprawdę banalny, gdy chciałem sprawdzić głosniki okazało się , ze poprotu jeden nie stykał, dokręciłem srubki i wszystko ok. Podpowiedzcie mi jeszcze co zrobić aby radio działało odrazu a nie dopiero po przekręceniu kluczyka? Serdeczne dzięki
 
 
     
 dawpio 



Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Pomógł: 5 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 131
Skąd: Gdynia/Rekowo Górne
Wysłany: 30 Maj 2010, 22:08   
   Moje auto: VW Passat B4 1,9 TDI


Cytat:
Nie działa bez kluczyka? Odetnij kabel z pinu 4 i połącz go z pinem 7

Wystarczyło podpis dudu przeczytać, a poza tym temat był wielokrotnie wałkowany.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Problem z podłączeniem radia
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.