Przesunięty przez: Kaszubski
6 Lipiec 2016, 20:08
Temperatura w Corsie B
Autor Wiadomość
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 18:26   Temperatura w Corsie B
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Słuchajcie znajomy ma taki problem: ma corse b, puki miał oryginalne radio to temperatura na TID'zie była wyświetlana. Jak zmienił na soniacza to temperatura znikła.

wie ktoś od czego to zależy? I co zrobić by przywrócić wyświetlanie temperatury?

Oboje jesteśmy w klasie maturalnej i uczymy się za elektronika ale oboje pierwszy raz się z tym spotkaliśmy i nie mamy pojęcia co by na to poradzić.
Ostatnio zmieniony przez dudu 28 Październik 2008, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 skald54
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 21:53   

mam tez corse b i radio orginalne po wyciągnieciu radia sprawdze czy działa temoeratura dam odpowiedz.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 23:03   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Problem rozwiązany.
Pszyczyna:
Wskaźnik temp. zewn. – zwarcie do masy
Wskaźnik temp. zewn. – zwarcie z zasilaniem albo przerwa

Z podziękowaniami dla Spidana
temat zamykam
 
 
     
 sebapaka1
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 19:16   czujnik temp zewnętrznej

Witam! Mam problem z temp zewnętrzną. Zamiast temperatury pojawiają się kreseczki na wyświetlaczu" - - " Czujnik temp znalazłem za zderzakiem, ale okazało się że w wtyczce czujnika nie ma prądu. Bezpieczniki sprawdziłem. Ma ktoś jakiś pomysł?

///
edit....
takie tematy były już zakładane na forum...
wystarczyło się do już istniejącego dopisać...
poprawiam i przenosze...

dzięki cwirus
Ostatnio zmieniony przez dudu 10 Marzec 2009, 21:17, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 19:30   

sebapaka1 napisał/a:
ale okazało się że w wtyczce czujnika nie ma prądu. Bezpieczniki sprawdziłem.


Uszkodzony przewód?
Tu masz opis kostki:
http://www.klubcorsa.pl/t...light=termometr
sprawdz czy z tid-a wychodzi napięcie do czujnika.
 
     
 musi13
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 19:55   

Zepsuty czujnik??? Jeśli to możliwe w ogóle.... sprawdź go może miernikiem..
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:01   

Czujnik w temperaturze 0 stopni powinien miec rezystancje 15 k omów.
 
     
 sebapaka1
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:26   

Dzięki za szybką odpowiedź! Sprawdziłem TIDa. Mam dwa błędy F169 i F171 Co oznaczają te kody?
 
     
 musi13
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:27   

A zerknąłeś na link, który dał Ci Finos????
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:31   

W moim pierwszym poście podałem link do tematu o tidzie i tam są wyjaśnione kody błędów. Oba oznaczają zwarcie albo przerwe na przewodach. Acha bo teraz zauważyłem- piszesz ze nie ma prądu, prądu (liczony w amperach) nigdy nie będzie w otwartym obwodzie (brak czujnika) powinno być natomiast napięcie(liczone w woltach).
 
     
 sebapaka1
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:49   

Znalazłem, faktycznie "zwarcie do masy". Czyli wina leży po stronie przewodu zasilającego. Czy ten kabelek od czujnika prowadzi do TIDa? Jeśli tak to pewnie wymiana kabelka...
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 20:55   

Tak, te 2 przewody prowadzą od TID-a do czujnika, sprawdź omomierzem czy oba uszkodzone. Obejrzyj wtyczkę przy czujniku i przy TID-ie. Najpierw spróbuj zlokalizować uszkodzenie, bo wymiana tego to trochę roboty i rozbierania.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 10 Marzec 2009, 21:24   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Finos napisał/a:
Acha bo teraz zauważyłem- piszesz ze nie ma prądu, prądu (liczony w amperach) nigdy nie będzie w otwartym obwodzie (brak czujnika) powinno być natomiast napięcie(liczone w woltach).


dziwnie piszesz...
po pierwsze: prąd płynący przez czujnik nie wyniesie więcej niż 100-200 mili Amper (mA)
po drugie: prąd mierzy się poprzez włączenie amperomierza szeregowo w obwód ( więc najpierw musi jeden przewód czujnika wyjąć)
po trzecie: napięcie mierzy się równolegle. Są tu dwa warianty zmierzenia napięcia:
napięcie na przewodach i napięcie na czujniku
przykładając przewody woltomierza na czujnik "ściągacie" napięcie z czujnika ( napięcie na czujniku)
albo:
wypinacie czujnik i w miejsce jego wkładacie przewody woltomierza ( mierzenie napięcia na czujniku, lecz bez obciążenia)
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 21:41   

Dudu, nie musisz mi tego tłumaczyć. Napisałem tak bo być może sebapaka1 nie ma wykształcenia w takim kierunku jak my i być może miał miernik ustawiony w pozycji pomiaru prądu a wpinał miernik równolegle w obwód czyli tak jak mierzy sie napięcie. A napisałem prawdę bo prądu nie będzie w obwodzie bez obciążenia, natomiast napięcie wystąpi.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 10 Marzec 2009, 21:47   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Finos napisał/a:
Dudu, nie musisz mi tego tłumaczyć

nie tłumacze tego tobie, tylko tym, co
Finos napisał/a:
nie ma wykształcenia w takim kierunku jak my
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Marzec 2009, 21:51   

No to nie pisz:
dudu napisał/a:
dziwnie piszesz...
:ok: ,

dobra nie rozpisujmy sie tu na ten temat bo nie tego on dotyczy
 
     
 barmar 



Informacje
LPG: Tak
Imię: Bartek
Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 92
Skąd: Mierzejewo k/Leszna
Wysłany: 6 Luty 2010, 13:20   
   Moje auto: Astra H 1.7 CDTI


mam takie małe pytanko. Wczoraj mój termometr oszalał :pff: Najpierw pokazywał temperaturę 12-14 stopni a dzisiaj już 37!! :nocom: Wiecie może co może być tego przyczyną??
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 6 Luty 2010, 13:23   
   Moje auto: ASTRA G


to przez globalne ocieplenie klimatu - hehe a tak na poważnie to może być gdzieś zwarcie na kablu albo czujnik się zepsuł.
 
 
     
 lukbud 
Luk "Tatra" Łoker



Informacje
opolskie

LPG: Nie
Klub: Astra Club
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 511
Skąd: Ozimek / OPO
Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 19:16   
   Moje auto: Opel Astra G


to ja się podepnę pod temat... dzisiaj wsiadam do furki, jadę, patrzę na wyświetlacz a tam 6,5*C, potem było 8*C... nie zdziwiłbym się, ale na dworze było około 30*C więc teoretycznie te 6,5 czy 8 mogło być "końcówką" temperatury... 20. I teraz tak, w miejscu gdzie powinna być cyfra 10tek nie mam -, tylko po prostu się nie wyświetla... i teraz nie wiem czy czujnik jest walnięty (ale chyba nie, bo zmiany temperatury są widoczne i w miarę realne), czy wyświetlacz mi się spalił na tym 1 polu... kiedyś czytałem, że w Vectrach B wyświetlacze miały podobny problem, tylko, że tam znikały poszczególne elementy np, cyfry "5". Miał może ktoś podobny problem jak u mnie?
z góry :piwo: za odpowiedź i pomoc ;)
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 19:55   

Może tak być ze odkleiła Ci się taśma przy wyświetlaczu albo przy płytce. Zdemontuj TIDa i spróbuj ją dociskać obserwując wyświetlacz, zobacz czy się coś poprawia.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa B - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa B » Układ chłodzenia, ogrzewanie, klimatyzacja » Temperatura w Corsie B
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.