Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 15:13
Radio - podłączenie glosników
Autor Wiadomość
 lorak1990
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 19:38   Radio - podłączenie glosników

witam, chcialbym podlaczyc 2 dodatkowe glosnki na polke w moim opelku ale nie wiem jak bo mam jeszcze instalacje fabryczna glosnikow --->>> ten oto glosnik x2 chce podlaczyc do radia ale nie wiem jak to zrobic, prosze o pomoc
http://img74.imageshack.u...obraz011xh8.jpg
a to juz moje radyjko od tylu wiem ze jest tam aux z pioneera ale sa tam wejscia na prawy i lewy glosnik ale nie wiem jak to zrobic :|
http://img229.imageshack....obraz012nu5.jpg
z gory dzieki za jaka kolwiek pomoc
 
     
 cwirus88
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 20:23   

Z twego posta wnioskuję, iż masz głośniki:

-po dwa w każdych drzwiach (tweeter i ten na dole w drzwiach)
-po jednym z tyłu.

To łącznie daje 6 głośników. Dodajmy do tego te dwa co chcesz podłączyć. I zadajmy sobie logiczne pytanie:

Czy radio to wytrzyma? Chyba nie :lol:

Nie prościej było by ci wywalić tylne głośniki i poprostu podłączyć te dwa co masz ?
 
     
 lorak1990
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 06:22   

chodzi mi ze mam 2 glosniki z tymi malymi w dwrzwiach i chce podlaczyc jescze 2 na polke tylko nie wiem gdzie je podlaczyc a radio to 4x40 wiec jeszcze na 2 glosniki mi teoretycznie zostaje, tak mi sie wydaje chyba ze te fabryczne w drzwiach maja 80W :|
 
     
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 07:40   
   Moje auto: Porshe 911


tam gdzie sa glosniki w bagazniku, spójrz pod nie zobaczysz takie klapki od tylnich lamp, tam beda tez kable od tych seryjnych głosników, wyciągnij kostkę i zrób rozgałęźnik, na drugie głośniki.

takie małe coś ode mnie:

ja bym proponował założyć jakąś prostą zwrotnice, by równomiernie był rozprowadzony impuls a kabla po głosnikach, ale to są koszta oczywiście,
 
     
 lorak1990
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 08:08   

aha, dobra sprawdzę i napisze jak mi poszło :evil:
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 11:08   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


west dobrze radzi, a cwirus88 nie masz racji. Może dołożyć te głośniki, które ma.
Co prawda tweetery mają dużą moc, ale żadko tak dużą pobierają. A jeszcze w połączeniu szeregowym z seryjnymi głośnikami z przodu (mają 80 watt, ale to jest moc chwilowa, a moc rzeczywista( tzw RMS) to jakieś 20watt) powoduje, że nie czerpią dużo mocy. Wynika to z szeregowego podłączenia dwóch elementów reaktancyjnych, na których obok rezystancji wchodzi jeszcze indukcyjność i pojemność.

A te głośniki które kolega lorak1990 chce włożyć to będą one miały ok 10 watt mocy. Więc spokojnie wszystko uciągnie...
 
 
     
 cwirus88
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 17:23   

no skoro tak mówicie to pewnie tak jest :lol: ja szpecem w CA nie jestem więc tutaj moje myślenie było na chłopski rozum :d
 
     
 lorak1990
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 14:01   

http://img399.imageshack....e=dasdsatb5.png

dobra to moze zapytam prościej czy pod takie wyjścia chinch można podłączyć te 2 głośniki ktorych to zdjecia umiescilem w wyższym poście ;)
 
     
 DizzyX
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 15:45   

lorak1990 napisał/a:

dobra to moze zapytam prościej czy pod takie wyjścia chinch można podłączyć te 2 głośniki ktorych to zdjecia umiescilem w wyższym poście ;)


To są najprawdopodobniej wyjścia na wzmacniacz ...
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 15:50   
   Moje auto: ASTRA G


no dla mnie też są to wyjścia na wzmacniacz. Głośniki zagrają tylko pod wzmacniaczem, same nie zagrają.
 
 
     
 jaro88 


Informacje
opolskie

Wiek: 41
Dołączył: 05 Lip 2012
Posty: 11
Skąd: Opole
Wysłany: 14 Lipiec 2012, 13:20   

Pytanko Panowie-chcę wymienić głośniki w drzwiach,Corsa B .Jakiej średnicy,wielkości muszę kupić,żeby pasowały?
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 14 Lipiec 2012, 13:57   
   Moje auto: ASTRA G


jaro88 napisał/a:
Pytanko Panowie-chcę wymienić głośniki w drzwiach,Corsa B .Jakiej średnicy,wielkości muszę kupić,żeby pasowały?


odpowiedź jest na forum, po co zamieszanie w temacie?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » Radio - podłączenie glosników
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.