Przesunięty przez: Kaszubski
9 Lipiec 2016, 11:27
Tempomat jak założyć do Corsy D
Autor Wiadomość
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 3 Marzec 2010, 08:29   Tempomat jak założyć do Corsy D
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Jakiś czas temu przez przypadek znalazłem na allegro, przełącznik zespolony pod kierownicę do Corsy D.
Miał jedną fajną funkcję - lewa manetka miała pokrętło do tempomatu.



Postanowiłem zaryzykować i kupić tą część. Była tania, sprzedający nie miał świadomości, że jest w niej tempomat ;) Kupujemy tak jak na zdjęciu przełączniki + pierścień do którego jest mocowana wiązka od poduszek.

Niestety ku mojemu rozczarowaniu po zamianie oryginalnych przełączników zespolonych na nowe, funkcja tempomatu nadal nie działała.

W akcie desperacji udałem się do ASO Dixi-Car w Warszawie z prośbą naprawy/aktywacji tempomatu. Zapłaciłem 122 zł za podłączenie do TECH2 i okazało się, że nie da się tego zrobić.

Na forum Vectry dostałem namiar na osobę która pracuje w innym ASO Opla, mieszka w mojej okolicy i ma własnego prywatnego TECH2.
Aktywacja tempomatu trwała 15 minut, trzeba było oprócz samego tempomatu uaktywnić zapalanie diody na zegarach sygnalizującą pracę urządzenia.

Osoba ta powiedziała mi, że aktywacja tempomatu da się zrobić w każdej Corsie D produkowanej do któregoś miesiąca 2008 roku (ja mam furę z lutego 2008), później może być problem.

Tak więc jeśli macie możliwość zakupu przełączników zespolonych z manetką tempomatu nie zastanawiać się i kupować.
Dla zainteresowanych mogę dać namiar na osobę z TECH2

Sama wymiana przełączników zespolonych jest trochę upierdliwa i bez cierpliwości do grzebania w mechanice samochodowej, odradzam. Można łatwo uszkodzić np. złącza od airbagu, wyjęcie poduszki itp.
Co robimy:
1. Demontaż poduszki powietrznej kierowcy (oczywiście na odłączonym akumulatorze)
2. Demontaż kierownicy
3. Demontaż osłony kolumny kierownicy
4. Demontaż przełączników zespolonych tu uwaga 4 wkręty mocujące są od strony konsoli

Na koniec koszty:
Przełączniki zespolone tu zależy sporo od szczęścia 100-500 zł. Te z manetką tempomatu są droższe.
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 3 Marzec 2010, 20:43   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


No to ja na razie sobie chyba daruje, bo z tą cierpliwością u mnie słabo :P a powiedz mi ile płaciłeś temu gościowi od TECH2? Bo manetki można za 200-250 na allegro spokojnie kupić.
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 3 Marzec 2010, 21:25   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


70 zł za programowanie TECH2
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 21 Styczeń 2011, 10:50   

A wiesz może do którego miesiąca ? ja mam moją z Maja 2008 i nie wiem czy jak kupie manetkę czy uda się aktywować
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Styczeń 2011, 23:03   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Sugeruję zrobić na odwrót. Podjedz do kogoś z OP-COM lub TECH2 i poproś o aktywację tempomatu. Jeśli się da to wtedy kupisz przełączniki z tempomatem.
Nie musisz mieć założonej manetki aby aktywować tempomat. Po aktywacji będziesz miał komunikat błędu o braku tempomatu ale to w niczym nie będzie przeszkadzać, będzie widoczne po podłaczeniu komputera do auta.
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 02:17   

op coma mam swojego to sprawdze ;)
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 29 Styczeń 2011, 14:14   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


a wiesz coś o tym?
http://allegro.pl/czujnik...1395971654.html
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 29 Styczeń 2011, 16:36   

to jest czujnik stopu , w astrze h byl potrzebny taki czujnik ale przy sprzegle , diesle mialy wszystkie , benzyny nie , a jak w corsie to nie mam pojecia
Ostatnio zmieniony przez 82yeti 1 Luty 2011, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 30 Styczeń 2011, 13:15   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


Ale co on robi i jak go podłączyć? Może zdecyduje się podłączyć tempomat, to może to by było przydatne?
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 30 Styczeń 2011, 14:08   

dokładnie jego funkcji nie znam , ale w corsie chyba go nie ma , auto mam teraz porozbierane a więc kwestia montazu tempomatu u mnie jest dość odległa , trzeba by kupić manetkę i aktywować i zobaczyć czy śmiga , w astrze H jeśli nie było tego czujnika trzeba go było tylko kupić i kostka już była ...
Warn 2x za pisownię.
Ostatnio zmieniony przez 82yeti 1 Luty 2011, 15:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 xc13 


Informacje
Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 6
Skąd: katowice
Wysłany: 30 Styczeń 2011, 19:05   

trzeba wziąć op-com i sprawdzić czy da sie aktywoowac tempomat, potem sprawdzić nim czy są dwa czujniki na hamulcu i sprzęgle, oraz czy od manetki idą wszystkie potrzebne kable do tempomatu...

bo generalnie nie zawsze montowali czwarty kabel....
 
 
     
 Amigo 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Wiek: 31
Dołączył: 02 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: Ciechanów
Wysłany: 10 Luty 2011, 20:33   

To wystarczy tylko kupić manetkę np http://moto.allegro.pl/pr...1421091689.html czy http://moto.allegro.pl/op...1436332971.html i aktywować i to wszystko ?
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 10 Luty 2011, 21:18   

Musisz mieć jeszcze czujnik na sprzęgle
 
 
     
 mauro 



Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 356
Skąd: Łódź
Wysłany: 11 Luty 2011, 20:09   
   Moje auto: Bagażnik Flex Fix


A jak nie ma? Jak sprawdzić czy jest tylko op-comem? Czy jest ktoś z Łodzi kto ma op-coma lub techa?
 
 
     
 Krzychuziom 



Informacje
Klub: Astra Club
Wiek: 32
Dołączył: 19 Sty 2011
Posty: 37
Skąd: Mysłowice
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 11 Luty 2011, 20:19   

Albo wizualnie
 
 
     
 paddy 



Informacje
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2010
Posty: 84
Skąd: leszzno
Wysłany: 10 Wrzesień 2011, 18:37   Re: Tempomat jak założyć do Corsy D
   Moje auto: SXI


xxyy777e napisał/a:


witam!
w pierwszym poscie piszesz że potrzeba manetke i jakiś pierścień, wydaje mi się że tam były jakieś foty ale już ich nie ma.

czy ma ktoś może foty tego czujnika na sprzęgle i foto kabli jakie dochodzić do tej manetki


dzienx
 
 
     
 NMike 


Informacje
LPG: Tak
Wiek: 33
Dołączył: 24 Gru 2012
Posty: 1
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 24 Grudzień 2012, 10:27   

Właśnie zastanawiam się nad tempomatem.
Z ciekawostek, to podam, że mam Corse w automacie (easytronic) i pedału sprzegła nie posiadam...
Hmm...

Czy ktoś z Was stykał się z montażem tempa w takiej wersji Opelka?
 
 
     
 xxyy777e 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: m
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Grudzień 2012, 13:04   
   Moje auto: Nissan Juke 1.5 dCi & Fiesta MK7


Podjedz do kogoś kto ma komputer (op-com, tech2) do Opla i zobacz czy można aktywować tempomat. Osoba ta na komputerze powinna mieć możliwość czy są założone wszystkie potrzebne czujniki do poprawnego działania tempomatu.
W dieslu wszystko jest, z benzyną nie wiem.
 
 
     
 Luke_Daredevil 


Informacje
malopolskie

Imię: Luke
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 29 Grudzień 2013, 21:30   
   Moje auto: Corsa D 1.3CDTI 90KM


Witam,

Właśnie jestem po udanym montażu tempomatu w mojej Corsie :hurra: Oto co musiałem zrobić:
1. Kupno manetki 80zł - (używka ze znanego polskiego portalu aukcyjnego)
2. Podmiana manetki w przełączniku zespolonym
3. Zaprogramowanie tempomatu w komputerze - 50zł (w Corsie D pełna aktywacja możliwa jedynie przy użyciu Tech2, Opcom niestety odpada)
4. Dołożenie przewodu sygnałowego tempomatu. Przewód łączy 20pin złącza (25-cio pinowego) wiązki przełącznika zespolonego oraz 41pin złącza (60-cio pinowego) znajdującego się za skrzynką bezpieczników w kabinie (dość trudny dostęp).
 
 
     
 Wojtenio 


Informacje
Imię: Wojtek
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Gru 2013
Posty: 68
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 25 Luty 2014, 19:24   
   Moje auto: Corsa D A12XER


Odświeżę troszkę temat , czy jest możliwość dołożenia tempomatu w Corsie D MR 2013 ? , czyli manetka plus kodowanie Tech2 , no i ewentualne dołożenie tego brakującego kabelka sygnałowego .
Czujniki na sprzęgle i hamulcu są .
Przerabiał ktoś ten temat w wersji FL ? , bo słyszałem że są schody z jakimiś kodami dostępu .

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa D - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa D » Silnik i osprzęt » Tempomat jak założyć do Corsy D
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.