Przesunięty przez: Kaszubski
28 Marzec 2016, 16:54
GPS w corsie
Autor Wiadomość
 nunek 



Informacje
podkarpackie

Wiek: 33
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 46
Skąd: rzeszów
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:34   GPS w corsie

Witam serdecznie. Wiem ze na innych forach ten temat był już poruszany ale na naszym nic nie znalazłem wiec zakładam i pytam. Noszę się z zamiarem zakupu prostego i jakiegoś taniego GPS-a (przydatna rzecz np w majowy weekend czy wakacje). Widziałem wiele promocji w okolicach świąt i widziałem kilka tanich odbiorników GPS. Co sądzicie o urządzeniach np MANTA czy Lark bo takie widziałem w nie dużej cenie? Ma ktoś z was te urządzenia?? Jeśli tak niech opisze jak się sprawują? Jak się miewa sprawa z wgrywaniem innych map i w jaki sposób to zrobić i co najważniej sza skąd "wziąć" takie mapy?? Wielu sobie chwali urządzenie typu MANTA widziałem ostatnio w rzeszowskim bodajże TESCO za 160 zeta ( podobno tani sprzęt a po wgraniu najnowszych map śmiga miodzio) Jakie jest wasze doświadczenie z tego typu sprzętem?
 
 
     
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:37   
   Moje auto: Porshe 911


Posiadam Mantę model http://allegro.pl/item876...lka_gratis.html

Wszytko pięknie cacy pod warunkiem że masz aktualną Mapę! to podstawa!
mogę polecić dobra cena w miare dobrym wykonaniu,
mi się nie wiesza, nie myli, prosta w obsłudze, miła dla oka mapka

jedyna wada może i nie wada, tylko jak dla mnie ciut większy wyświetlacz by mogła mieć.
Kupiliśmy taką w promocji MM za 215zł - teraz takie chodzą od 150zł w góre
 
     
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:41   
   Moje auto: Porshe 911


ściągasz sima darmowym magicznym programem lub wgrywasz odpowiedni plik na kartę SD i dogrywasz AutoMapę!

oczywiście jeżeli czyta to jakiś Urzędas - to ja tylko znalazłem taką notkę w Google ;p

Aku to wszytko zależy ale kiedyś mi się kabel wypiął i jechałem ze 100km zanim zaczęła pikać że brak prądu
Ostatnio zmieniony przez west 5 Styczeń 2010, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 nunek 



Informacje
podkarpackie

Wiek: 33
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 46
Skąd: rzeszów
Ostrzeżenia: ( 2/3 )
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 21:42   

Dokładnie WEST o tą nawigację mi chodzi :D Jaką mape polecasz do niej ?? i co najważniejsze skąd "wziąć" (czyt. sciągnąć :D :upss: ) mapę najbardziej aktualną??
 
 
     
 west 
Zasłużeni
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Imię: Bartek
Pomógł: 43 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1485
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 22:09   
   Moje auto: Porshe 911


jest ładowarka, mapę możana ktualizowac legalnie koszt to ok 50zł
http://www.mapamap.pl/
 
     
 Cz@rek 



Informacje
opolskie

Imię: Jarek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 163
Skąd: Opole
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 22:59   
   Moje auto: Corsa C 1.2 Black&Silver


Ja ma Larka 35.7 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jego możliwościami, cała polskę niemalże przejeździł ze mną w te wakacje i zdarzały mu się nieraz wpadki ale za ta cenę nie mam co wybrzydzać. narazie śmiga na fabrycznej mapie map i nie narzekam na nią na polske mi wystarcza ale niedługo zmiana bo wyruszamy zagranice
Ostatnio zmieniony przez Cz@rek 6 Styczeń 2010, 07:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 53
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 23:21   

Też mam Mantę i jestem zadowolony. Korzystam z MapyMap... uaktualnianej legalnie (50 zł co jakiś czas to nie majątek). Na Polskę w zupełności wystarcza. Z tego co pamiętam, to można chyba ładować akumulator podłączając GPS-a do kompa przez złącze USB, za pomocą dołączonego kabelka.
 
 
     
 Nadhira 



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Gosia
Pomogła: 3 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 25 Maj 2009
Posty: 163
Skąd: Wrocław
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 07:32   
   Moje auto: Opel Corsa 1.7 DTI


http://allegro.pl/item873..._gwar_fvat.html

ja mam takie coś.... Jak do tej pory mnie nie zawiódł... Oczywiście mapa była aktualizowana... Może najtańszy to on nie jest, ale moim zdaniem wart był tych pieniędzy
 
 
     
 Hakus 



Informacje
mazowieckie

LPG: Tak
Pomógł: 11 razy
Wiek: 31
Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 100
Skąd: Radom
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 15:10   
   Moje auto: Vmax: 170 km/h


ja posiadam Larka 35.0 odblokowanego http://allegro.pl/item868...dblokowana.html postawiony jest na auto mapie wgranej na kartę pamięci w tym momencie legalnej,(którą testowałem w mniej legalnej wersji). Działa bez zarzutów, poza tym w razie potrzeby odtwarza muzykę, filmy, zdjęcia więc nic więcej nie potrzeba. Posiada ładowarkę samochodową, i kabel USB z którego można ładować. Ale czytałem że się to raczej odradza ponieważ jakieś wahania napięcia w kompie potrafią uszkodzić urządzenie, ile w tym prawdy nie wiem. Jednakże osobiście nie ładuje jej w domu przez usb. ;)
 
 
     
 Zyzio 
Zasłużeni
LukBud ajm jór fader


Informacje
slaskie

LPG: Tak
Imię: Krzysiek
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 431
Skąd: Mikołów
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 17:42   
   Moje auto: VW Golf 4


To i ja coś napiszę :) Jestem posiadaczem tej Navi http://allegro.pl/item863...wana_tychy.html jeżdżę z nią od około2 tygodni jak na razie wszystko działa ok bateria radzi sobie do3-4godzin(kraków-katowice katowice-kraków.bez ładowania)jedyne co dodałem to bazę POI i to wszystko (można wgrać do niej kilka map ale tego nie potrzebuję)warta swojej ceny :) polecam :zyzio:
 
 
     
 Blade1984 



Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 129
Skąd: Włocławek
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 13:29   

Mam larka 50.2 i jest to moja 8 nawigacja :P
Przerabiam też nawigacje i spokojnie mogę larka polecić bo to cena/jakość najlepsza nawigacja i polska :P
Program najnowsza auto mapa.
 
 
     
 KaT 


Informacje
Dołączył: 12 Maj 2009
Posty: 0
Skąd: Poznań
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 14:51   

:fkc: Co do nawigacji to ja polecam LARK 43.1, lub jeśli chcesz coś z większym wyświetlaczem to GOCLEVER 5065.

Miałem oba i mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć że mają najlepszy stosunek jakość/cena i są na dobrych podzespołach.

Bez problemu je odblokowałem i zainstalowałem (dla porównania) AUTOMAPĘ, GARMIN i TOMTOM (wszystko opisane jest krok po kroku na forach tematycznych).

Zresztą same urządzenia do nawigacji różnią się między sobą wielkością wyświetlacza, szybkością działania i jakością odbiornika gps, czyli czasem potrzebnym na złapanie fixa i ew. tym czy nie gubi sygnału w gęsto zabudowanych terenach.

Za całą resztę, czyli funkcjonalność, pokrycie, obliczanie tras itp. odpowiedzialny jest program do nawigacji. Radzę od razu pozbyć się tego wgranego fabrycznie i zainstalować któryś z wymienionych powyżej. No i oczywiście do tego aktualne mapy.

Istnieje też opcja niskobudżetowa, z której sam korzystałem przez dłuższy czas (i teraz też mi się zdarza, jeśli zapomnę wziąć nawigacę), a mianowicie wgranie GARMINa XT na komórkę (warunek - telefon musi działać na symbianie). Testowałem to na Nokii E51 (do niej potrzebny był zewnętrzny odbiornik gps na bluetooth za 60 zł) oraz Nokii 6220 classic (z wbudowanym odbiornikiem), i jeśli komuś nie przeszkadza mały ekran to jest to naprawdę ciekawa alternatywa. Funkcjonalność praktycznie ta sama, a nie trzeba ze sobą brać całej nawigacjii, telefon zawsze jest pod ręką:) :piwo:
 
 
     
 Blade1984 



Informacje
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 129
Skąd: Włocławek
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 09:18   

Ja mam nokie 5530 xpressmusic większy wyświetlacz ale garmin nie przypadł mi do gustu...
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 41
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 09:56   
   Moje auto: ASTRA G


ja korzystam z Tom Tom w Nokii N73. Jestem zadowolony i mały wyświetlacz mi nie przeszkadza - wkońcu ma wskazać drogę. Jedyny minus to to, że mapy są z przed 4 lat i nie będzie więcej aktualizacji :( ale da się jeździć.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Offtopic - na każdy temat! » Wolna amerykanka » Ogólne » GPS w corsie
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.