Przesunięty przez: Kaszubski
10 Lipiec 2016, 09:55
Problem z podłączeniem centralnego pod alarm.
Autor Wiadomość
 PatricoWroc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Grudzień 2009, 17:07   Problem z podłączeniem centralnego pod alarm.

Witajcie. Kupiłem auto w którym posiadałem już alarm. Kupiłem na allegro centralny zamek. Wszystko podłączyłem i działa z kluczyka, ale chciałbym go podpiąć pod alarm, aby otwierać auto z pilota.
Mam dwa problemy.
Po pierwsze to nie wiem gdzie złapać na alarmie fazę chwilową, aby zadziałał centralny.
A po drugie, podłączałem metoda prób i błędów centralny pod alarm i zrobiłem coś, że nie działa mi dźwięk alarmu, a sam alarm działa.

Będę wdzięczny za pomoc.

Już daje zdjęcie alarmu wraz z kablami i centralnego.
W alarmie wole są dwa miejsca, nie wiem czy to nie tam, ale próbowałem przykładaniem kabli i nic.
Z centralnego zostają wole dwa kable, brązowy i biały, jak je zetknę ze sobą to następuje otwieranie, lub zamykanie zamka.

Zdjęcia alarmu:



Zdjęcie centralnego:


Dodano po 25 [minuty]:

Pomoże ktoś? Chciałbym to jeszcze dzisiaj zrobić.
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Grudzień 2009, 17:22   

Po samych zdjęciach i kolorach kabli to raczej Ci nie możemy. Przydały by się nazwy modeli alarmu i centralnego.

I co najważniejsze! NIGDY NIE PODŁĄCZAJ KABLI METODA PRÓB I BŁĘDÓW BO W TEN SPOSÓB PRĘDZEJ COŚ SPALISZ NIŻ URUCHOMISZ!
 
     
 PatricoWroc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Grudzień 2009, 17:31   

No i chyba spaliłem. Alarm niby się włącza, ale nie migają kierunki jak było na początku i nie daje dźwięku syrena, przy włączaniu i wyłączaniu.
 
     
 StitchRD
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 13 Grudzień 2009, 23:32   

No to wygląda, że już po ptokach. Najprawdopodobniej czeka cię wymiana alarmu. Ja też mialem sytuację że nie tak podłączyłem jedną wtyczkę nie tak jak trzeba i tylko coś pstrykło. Efekt był taki że alarm się zazbrajał, centralny normalnie się otwierał ale ale można było otworzyć drzwi lub pukać w samochód al alarm i tak się nie załączył. I Finos ma w 100% rację !!! takiego sprzętu nie podłącza się metodą prób bo jest na to za delikatny. Pozdro
 
     
 PatricoWroc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 11:09   

Powtórzę się znów. Alarm działa jak należy i centralny też, tylko, że syrena nie wydaje dźwięku. Dzisiaj poszukam przy niej jakiegoś bezpiecznika i oblukam, jak coś to wymienię samą syrenę. :krzesłem:
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 21:13   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Nie znajdziesz tam bezpiecznika(bynajmniej tak mi sie wydaje). Mógł się spalić jakiś element. Nie wiem jak jest ten buzzer zabezpieczony. Zazwyczaj zabezpiecza się diodą prostowniczą, zenera lub w układzie z półprzewodnikiem (np. tranzystor) Zrób zdjęcie płytki od strony elementów i od strony ścieżek, oraz oznacz gdzie idą kable na buzzer, to może coś uda mi sie wypatrzeć.
 
 
     
 mehes 



Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Wiek: 45
Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 44
Skąd: Kraków
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 21:35   

dudu, zakładałem alarm gdzie była syrema zabezpieczona bezpiecznikiem.

Odłącz syrenę podepnij miernik i zobacz czy jest jakieś napięcie,oczywiście wtedy dokonuj pomiaru jak alarm "wyje"
 
 
     
 PatricoWroc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 21:51   

Jest takie coś, że jak odłączę całą kostkę od alarmu i lekko włożę, gdzieś do połozy to alarm cichutko wyje, więc chyba spalony nie jest. Jutro wezmę tą płytkę na praktyki w szkole i zobaczę co i jak. :protest:
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 21:55   

Ja wyje cicho to oznaka ze syrena jest spalona.
 
     
 mehes 



Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Wiek: 45
Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 44
Skąd: Kraków
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 14 Grudzień 2009, 21:59   

Może "zimny lut"
 
 
     
 PatricoWroc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 15 Grudzień 2009, 18:57   

Dzięki wielkie. Zmienię syrenę albo zobaczę jeszcze jak wygląda od środa.
Można zamknąć.

Jeszcze raz, wielkie dzięki wszystkim za pomoc. :) :zamykam:
 
     
 Patryk 


Informacje
lodzkie

LPG: Nie
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 2
Skąd: Łódź
Wysłany: 12 Maj 2010, 16:05   

Pomocy !!! Niech mi ktoś powie gdzie się znajduje sterownik od centralnego zamka corsa b 98
z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony przez 8 Październik 2010, 18:51, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 12 Maj 2010, 16:15   

Pod plastikiem nad nadkolem, przy nogach, z przodu, po prawej albo po lewej stronie pojazdu. Raczej po lewej.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa A - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa A » Układ elektryczny, zapłon » Problem z podłączeniem centralnego pod alarm.
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.