Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 14:59
[ Corsa B] GŁÓŚNIKI W DZWI Corsa B
Autor Wiadomość
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 13:21   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Wszystko było opisywane na forum wiele razy....
Luki90 napisał/a:
1. Jakiej średnicy są standardowe głośniki w Corsie B?
165mm
Luki90 napisał/a:
2. Czy do tych standardowych ramek wejdą inne głośniki o tej samej średnicy?
nie. musisz zastosować dystanse
http://tbn0.google.com/im.../1005404tp8.jpg
Luki90 napisał/a:
3. Jakiej mogą być max. głębokości by nie wymagało to przeróbek?
jak pamiętam 50mm +/- 2mm
Luki90 napisał/a:
4. Czy sama wymiana głośników kończy się na odkręceniu śrubek i podpięciu jakichś kabli z tyłu głośnika czy trzeba jeszcze coś wymieniać/lutować/przerabiać etc. ?

jeśli nie masz zamiaru dodać zwrotnic, dróg odseparowanych, to tylko ok 7 śróbek dzieli cie od wymiany.

A co do głośników to szukaj. Za taką cenę niestety nic nie kupisz ciekawego i na wysokim poziomie. Możesz kupić głośniki z bazaru za 50 zł. Też zagrają... ale jak to już sprawa względna. Możesz kupić używki seryjne ze szrotu ( za 10 zł dostaniesz) - pewnie zaraz zostanę zdeptany za proponowanie takich opcji..........
 
 
     
 Luki90
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 25 Wrzesień 2009, 17:59   

Muszę jeszcze na jakieś dane techniczne głośników patrzeć aby pasowało to ze standardową instalacją i radiem ? Widzę też że ten głośnik jest łączony za pomocą specjalnego wtyku, a wszystkie nowe z tego co widziałem są łączone 2 kabelkami - co z tym należy zrobić ?
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 11:57   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Jak kupisz głośnik bez kostki oplowksiej ( jak nazywasz "wtyku") to ucinasz kable, dokładasz wsuwki i po kłopocie ( jak pamiętam to kabel dwukolorowy to minus, ale możesz to sprawdzić : na głośniku oplowskim będzie pisać który to plus)
Luki90 napisał/a:
Muszę jeszcze na jakieś dane techniczne głośników patrzeć aby pasowało to ze standardową instalacją i radiem ?

Możesz podpiąć głośniki jakie chcesz. Ważne jest podłączenie. Jak bedziesz mieć głośniki 50 watt to nic sie nie stanie.
 
 
     
 bodzio123
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 29 Wrzesień 2009, 18:08   

Witam,ja mam takie pytanko na dół do drzwi z przodu to dajecie tylko sam bas czy jakies dwódrożne głośniki??
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 1 Październik 2009, 08:47   
   Moje auto: ASTRA G


bodzio123 napisał/a:
Witam,ja mam takie pytanko na dół do drzwi z przodu to dajecie tylko sam bas czy jakies dwódrożne głośniki??


zawsze byłem zdania, że lepszy dźwięk uzyskasz z zestawu odseparowanego, czyli osobno głośnik niskotonowy i wysokotonowy plus zwrotnica.
Ale miałem możliwość odsłuchu dwudrożnych głośników u PiotraK65 i byłem mile zaskoczony jakością i ciepłem basiku, góra troszkę piszcząca ale ogólne wrażenie na plus :)
 
 
     
 bodzio123
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 2 Październik 2009, 17:58   

A co myślicie o tym głośniku? http://www.allegro.pl/ite...ega_zafira.html ,a może ktoś takie ma?.Tak wogóle patrze to 16 typowo basowych to za bardzo niema.
 
     
 Luki90
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 6 Październik 2009, 18:09   

dudu napisał/a:
Luki90 napisał/a:
3. Jakiej mogą być max. głębokości by nie wymagało to przeróbek?
jak pamiętam 50mm +/- 2mm


Mam rozumieć, że takie się nie zmieszczą ? >>
http://allegro.pl/item751...orsa_c_kpl.html
 
     
 cbr-corsa 



Informacje
LPG: Nie
Wiek: 30
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 46
Skąd: Brodnica
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 8 Październik 2009, 18:57   

Dziś skończyłem montować w swojej CB głośniki, zdecydowałem się na zestaw HERTZ DSK 165 , Efekt jest naprawdę dobry , ale były pewne problem z montażem. POZDRAWIAM







http://www.klubcorsa.pl/t...orsa-vt1916.htm
 
 
     
 Karola 



Informacje
dolnoslaskie

Pomogła: 1 raz
Wiek: 39
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 20
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 8 Październik 2009, 19:21   

cbr-corsa napisał/a:
Efekt jest naprawdę dobry


Wygrzej je dobrze, a zobaczysz, że będą grały jeszcze lepiej :)
 
 
     
 cbr-corsa 



Informacje
LPG: Nie
Wiek: 30
Dołączył: 12 Lip 2009
Posty: 46
Skąd: Brodnica
Ostrzeżenia: ( 1/3 )
Wysłany: 14 Październik 2009, 18:24   

Jestem ciekaw czy mieliście jakieś problemy z umieszczeniem głośników w drzwiach w waszych corsach. Ja miałem problem tego typu że nie chciał się zmieścić kosz głośnika w otwór w drzwiach. Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi.








http://www.klubcorsa.pl/t...a-vt1916,30.htm
 
 
     
 Zyzio 
Zasłużeni
LukBud ajm jór fader


Informacje
slaskie

LPG: Tak
Imię: Krzysiek
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 431
Skąd: Mikołów
Wysłany: 14 Październik 2009, 18:31   
   Moje auto: VW Golf 4


ja miałem taki problem że po włożeniu głośników w drzwi nie otwarłem całego okna bo chaczyło magnes.tak samo po zamontowaniu dystansów z allegro.więc byłem zmuszony sam dorobić dystans (o odpowiedniej grubości) później musiałem wyciąć i przerobić troszkę bok ;)



po tym zabiegu jestem zadowolony :) gra i bucy ;) :krzyk: :krzyk:
 
 
     
 emil_Z 



Informacje
mazowieckie

Wiek: 36
Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 32
Skąd: Otwock
Wysłany: 5 Listopad 2009, 17:59   
   Moje auto: ISUZU POWER :)


cbr-corsa napisał/a:
Dziś skończyłem montować w swojej CB głośniki, zdecydowałem się na zestaw HERTZ DSK 165 , Efekt jest naprawdę dobry , ale były pewne problem z montażem. POZDRAWIAM


Zamierzam kupić takie głośniki, konkretnie tu i mam pytanie odnośnie ich montażu:
Przeczytałem na forum że max głębokość montażowa to ok.50mm, a na tej aukcji jest napisane:"głębokość montażowa 66 mm". Czy więc po ich montażu nie będzie problemu z otwarciem szyby do końca? A może wziąć coś węższego, np. takie ?
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 5 Listopad 2009, 18:22   
   Moje auto: ASTRA G


Te sony to smieć. Herze z dystansami powinny wejść bez problemu. Corsa ma większe możliwości niż np. astra :)
 
 
     
 michaldebica 


Informacje
podkarpackie

LPG: Nie
Wiek: 29
Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 2
Skąd: Dębica
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 13:25   

mam pytanie jak dostać się do tyłu do głośnika?? bo mi nie chodzi nie wiecie jak tam się można dostać do niego:D? :nocom:
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 13:43   
   Moje auto: ASTRA G


michaldebica napisał/a:
nie wiecie jak tam się można dostać do niego:D? :nocom:


wiemy i podpowiem Ci jest to opisane na forum - wystarczy użyć funkcji "szukaj" :cmok:

zdemontuj boczek w bagażniku.
Ostatnio zmieniony przez spidan 28 Lipiec 2010, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Andreff84 



Informacje
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 11
Skąd: Skoczów
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 13:43   

Musisz rozebrać boczek-mam na myśli ten plastik który jest w bagażniku( kilka zatrzasków do tego chyba 4 lub 5 śrubki na klucz torx i po kłopocie. Głośnik jest widoczny od wewnętrznej strony tego boczku.

Spidan cóż za synchronizacja?:) ten sam czas odpowiedzi:)




Pełna kontrola nad forum :złyy:
Ostatnio zmieniony przez spidan 28 Lipiec 2010, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Pabulon 


Informacje
Wiek: 30
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 33
Skąd: Poznań
Wysłany: 7 Październik 2010, 14:41   

Właśnie kupiłem Hertze DCX 165 z głębokością montażową 61 i kicha za głębokie, nie da się ich włożyć nawet z dystansami :/ w drzwiach jest jakaś rurka, która blokuje.
Help :(
 
 
     
 darx1204 



Informacje
LPG: Tak
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 136
Skąd: Lędziny
Wysłany: 7 Październik 2010, 15:10   

a próbowałeś zdjąć te pomarańczowe gumowe osłonki z magnezu?? mi tez z nimi hertz DSK nie chciały wejsc
 
 
     
 Pabulon 


Informacje
Wiek: 30
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 33
Skąd: Poznań
Wysłany: 7 Październik 2010, 17:26   

Nie ich nie ściągałem ale nawet jak bym ściągnął to za wiele by to chyba nie dało. Poradziłem sobie tak, że wyciąłem ze steropianu, w którym dostałem te głośniki takie półokręgi i wsadziłem między blache a dystans. Straszna robota ale się udało, Na tweeterze opiera się plastikowa osłona ale trudno tam nic się nie stanie bo jest na szczęście solidnie obudowany.
Jednak odradzam kupna takich głośników :/ ze względów montażowych.
Ze względów akustycznych zaś polecam :)
Ostatnio zmieniony przez Pabulon 7 Październik 2010, 19:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
     
 darx1204 



Informacje
LPG: Tak
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 136
Skąd: Lędziny
Wysłany: 7 Październik 2010, 17:35   

Dziwne bo ja ściągnąłem te gumy i mi weszło wszystko a mam takie

http://allegro.pl/hertz-d...1249341925.html



to ja nie wiem jakie Ty masz drzwi;/;/ a głębokość montażową mam taka sama nooo cóż....
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 2 z 4 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] GŁÓŚNIKI W DZWI Corsa B
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.