Przesunięty przez: Kaszubski
10 Lipiec 2016, 23:24
Sterowanie radia w kierownicy?
Autor Wiadomość
 unikal
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 21 Maj 2009, 16:14   Sterowanie radia w kierownicy?

Planuje wzbogacić swoją Corsę C o sterowanie radia w kierownicy. Czy ktoś już to robił? Co nalezy zakupić / wymienic aby to działało?
Radio CD 30
mam już:
- nową kierownice z przyciskami
- taśmę do airbagu ze sterowaniem

Co jeszcze trzeba
Z góry dziękuje za poradę
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 22 Maj 2009, 17:07   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Może najpierw zorientowałbyś się, czy twoje radio jest kompatybilne z takim typem starowania.
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 22 Maj 2009, 18:09   

To radio posiada możliwość sterownia z kierownicy. O ile jest wiązka od kierownicy do radia (ta w która wpinasz się taśmą) to juz Ci raczej nic więcej nie potrzebne.
 
     
 Fahoo 
Master of diagrams



Informacje
Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 246
Skąd: Białystok
Wysłany: 23 Maj 2009, 14:14   

Przydał by się schemat.Prawdopodobnie trzebua znaleść go na obcojęzycznych forach,bo nie słyszałem aby ktoś w PL to zrobił.
 
 
     
 unikal
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 13:54   

Wiec sprawa przedstawia sie następująco:
- Każde radio typu CD30, 40, 50, 60, 70 posiada tą funkcje sterowania z kierownicy

Sprawa okazała sie bardzo prosta. Wystarczyło podjechać na TECH 2 do Opla i uruchomić tę funcke na techu. Informacje z sterownia z kiery przekazywana jest z CAN do radia. Teraz mi już wszystko działa

Koszty:
Nowa (używana) skórzana kierownica ze sterowaniem: 80 zł
Nowa (używana) taśma pod AIRBAG: 50 zł
ASO Opel z TECH 2 : 50 zł
Satysfakcja gwarantowana :)

Także zainteresowanym polecam wykonanie tej prostej czynności. Fura bedzie lepiej wyposażona a i komfortowo radio obsługuje sie z kiery.
 
     
 Fahoo 
Master of diagrams



Informacje
Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 246
Skąd: Białystok
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 14:24   

Wiesz w którym miejscu w techu jest opcja włączania sterowania?
Wopcji radio?czy body?
 
 
     
 unikal
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 15:06   

Fahoo napisał/a:
Wiesz w którym miejscu w techu jest opcja włączania sterowania?
Wopcji radio?czy body?


Niestety nie bardzo miałem możliwość podejrzec goscia z ASO ale z tego co słyszałem to nie było tego w opcji radio bo tam szukał i nie udało mi sie aktywowac z tego co podsluchałem to było to w opcji wyswietlacz GID ale nie daje 100% pewnosci. W sumie to zajeło im to ponad godzine.
Aktywowałem jeszcze tempomat - niestety nie udana aktywacja nadal nie działa ale elektryk z ASO powiedział ze dałem mu temat do rozmysleń i za pare dni do mnie zadzwoni bo wg niego musi to działać
Aktywowałem - światła dziennie
Aktywacja podświetlania licznika kilometrów w dzień
Dezaktywacja podświetlenia radia i deski rozdzielczej w opcji świateł dziennych
Aktywacja lampki ABS bo mi sie nie paliła podczas zapłonu
 
     
 Fahoo 
Master of diagrams



Informacje
Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 246
Skąd: Białystok
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 18:25   

który masz rok auta?
co rozumiesz przez aktywacja świateł dziennych?Daj jaśniejsze info co i jak teraz ci świeci
 
 
     
 unikal
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 19:08   

Fahoo napisał/a:
który masz rok auta?
co rozumiesz przez aktywacja świateł dziennych?Daj jaśniejsze info co i jak teraz ci świeci


Moje auto z 2005 roku ale jest to możliwe w każdej Corsie C / Combo C/ Meriva itp. i nowszych
Swiatła dziennie = włącznik świateł na "O" po odpaleniu silnika automatycznie zapalają się swiatła przednie i tylne pomimo ze włacznik jest na "O", światła gasną same po wyłączeniu silnika. Ponadto swiatła przednie swiecą z mniejszoną mocą (od 5%-10%) dla oszczędności żarówek. Poza tym nie podświetla sie deska rozdzielcza, nie podświetla się radio, sterowanie w kierownicy również sie nie podświetla, nie podświetla sie tablica rejestracyjna, nie włączysz długich świateł (mrugniecie długimi jest możliwe)
Po przekręceniu właćznika świateł na pozycje właczonych swiateł wszytsko działa "normalnie" i wszystko się podświetla.
Dodatkowo ja jak pisałem powyżej aktywowałem podświetlenie licznika kilometrów. Bo można ustawić światła dziennie bez tego ale wtedy jak nie masz właczonych "normalnych" świateł to nic nie widać na liczniku kilometrów.
 
     
 Fahoo 
Master of diagrams



Informacje
Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 246
Skąd: Białystok
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 19:16   

Zaciekawiłes mnie tym tematem :chytry:
ale myślę ,że takie modyfikacje tylko po 2004r z magistralą can
zobacze u siebie co wycisnę z programu.
Mozesz zdobyć info co i gdzie dłubnąć przy adaptacji dodatkowych rzeczy?Zagadaj z tym elektrykiem :ok:
 
 
     
 unikal
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 3 Czerwiec 2009, 19:51   

Fahoo napisał/a:
Zaciekawiłes mnie tym tematem :chytry:
ale myślę ,że takie modyfikacje tylko po 2004r z magistralą can
zobacze u siebie co wycisnę z programu.
Mozesz zdobyć info co i gdzie dłubnąć przy adaptacji dodatkowych rzeczy?Zagadaj z tym elektrykiem :ok:

Całkiem możliwe że to dopiero po 2004 z CAN można robić takie "bajery"
Zeby "dograć" dodtkowe funkcje potrzeby jest TECH 2 a to tylko w ASO
Ale takie rzczy jak ja opisywałem mozesz zainstalowac sam a do ASO tylko na aktywacje.
U mnie jak pisałem
- nowa kiera ze sterowaniem
- nowa taśma pod AIRBAG (koniecznie z 6 pinami /przewodami zeby działało sterowanie)
- tempomat (wymiana manetki kierunkowskazów - ale to jeszcze nie uruchomione)
- przednie światła przeciwmgielnie (wymagane dokupienie przekaźnika + bezpiecznik, wymiana kratki w zderzaku na taka z otworami na halogeny, instlacja elektryczna jest gotowa nie trzeba ciagnąć żadnych nowych kabli)

Co do dotatkowych rzeczy w elektrycze i TECH 2
Widziałem że pojawiały sie na TECH 2 komunikaty "nie aktywny" albo "nie wykryto" elektryk zmianiał na aktywuj i programuj i już po kłopocie chociaz zajeło mu to kilka chwil zeby odnaleźć wszystkie podprogramy i wgrać je do auta
 
     
 mai_ki 


Informacje
malopolskie

Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 25
Skąd: Kraków
Wysłany: 1 Lipiec 2009, 06:42   

No więc muszę wam przyznać, że i ja w swojej corsie mam tak zrobione (światła automatycznie po zapaleniu silnika) nie świecą wtedy: kokpit, radio, zegary, zapalniczka, włącznik świateł, podświetlenie do elektr. szyb i tablica rej. Jest to rewelacyjna opcja jak się czasem zapominało zaświecić światła, a tym bardziej w dzień, gdy nie potrzebne jest nam podświetlenie wewnątrz auta. Oszczędność na prądzie i żarówkach. Opcja rewelacyjna, polecam każdemu
 
 
     
 Bania26 



Informacje
LPG: Nie
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 433
Skąd: Białystok
Wysłany: 1 Lipiec 2009, 07:33   

tym wszystkim musi zarządzać sterownik nadwozia ( ten przy zbiorniczku spryskiwacza szyb) być może udało by się to zrobić w corsach nawet z przed 2004 roku tylko, że te sterowniki nadwozia nie są wszystkie takie same we wszystkich wersjach corsy C... zależy chyba od modelu czy wyposażenia... trzeba by było zadzwonić do ASO i popytać jak to z tym jest w naszych wersjach cors..
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa C - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa C » Układ kierowniczy » Sterowanie radia w kierownicy?
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.