Przesunięty przez: Kaszubski
15 Lipiec 2016, 14:59
[ Corsa B] Audio w Corsie B
Autor Wiadomość
 roxorek
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 09:26   [ Corsa B] Audio w Corsie B

Witam

Jestem nowy więc na początek chciałem się przywitać. Mam Corse 96 3 drzwiową z seryjnym radiem Blaupunktu. Mam teraz takie pytanie: kupiłem dwa głośniki 160cm, które chce zamontować do tyłu na deskę od bagażnika. Jednak jestem laikiem i nie wiem jak się za to zabrać. Jeżeli ktoś wcześniej już montował głośniki w tym miejscu w Corsie proszę o pomoc. Pytanie drugie tyczy się radia: czy seryjne radio pociągnie głośniki w drzwiach przednich + te standardowe tylne + nowe 160tki? Czy lepiej wyjąć radio i wsadzić inne? Jeżeli tak to jak się za to zabrać, bo słyszałem, że to też nie jest łatwe (drugie nowe radio także posiadam). Jeszcze raz proszę o pomoc, dziękuje.


Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kaszubski 20 Marzec 2016, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 francuz90 



Informacje
LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Częstochowa\Rędziny
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 10:27   

Te dwa głośniki co sobie kupiłeś lepiej wsadź w drzwi, bo 160 są w naszych drzwiach...tylko pamiętaj o dystansach !! A na półkę radziłbym jajeczka wsadzić :) np: 6"x9" na allegro jest tego od pioruna :) A co do radia to nie wygłupiaj się tylko wywalaj to seryjne dziadostwo !! Pozdrawiam
 
 
     
 hubnat
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 13:54   

to zależy jakiej mocy masz to drugie radio? a co się tyczy car audio to wszystko zależy od tego ile chcesz wydać na sprzęt?bo kupowanie jakiś no name'ów mija się z celem i czasem lepiej trochę odłożyć i przemęczyć się na seryjnym radiu przez miesiąc czy dwa i kupić dobry sprzęt! radio polecam jvc a głośniki to w drzwi jakieś midbassy i dołożyć jakieś syki w miejsce fabrycznych u mnie zmieściły się boschmany mm8x! pozdrawiam
 
     
 bartekhar
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 14:04   

Hubnat, to jaki jest koszt takiego sprzętu i ile trzeba mniej więcej zainwestować żeby poprawić jakość dźwięku ??
 
     
 hubnat
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 14:24   

powiem tak jeżeli lubisz dobrze grający sprzęt to:
radio ok 300 zł http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=611839193 sam mam takie i gra rewelacyjnie
głośniki przód plus minus 200 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=617322525 te głośniki jak na swoją cenę grają naprawdę dobrze i o niebo lepiej niż seria :D http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=619736643 a tu z kolei cena duża ale warto/ zawsze możesz też poszukać jakiś używek helixa lub hertza!
chyba,że chcesz zainwestować w skrzynie z subwooferem to wtedy koszta idą w górę (wzmak 200+ skrzynia mierzona pod wymiar bagażnika i parametry głośnika wraz głośnikiem 300 albo i lepiej)

i na Boga nie wkładaj nic półkę :rotfl:
 
     
 bartekhar
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 15:34   

Wielkie dzięki :) A powiedz mi jeszcze czy te głośniki przednie dają wystarczający basik (mówiąc wystarczajacy mam na myśli czysty dźwięk przy głośniejszym słuchaniu a nie jakieś szpanerstwo). I jeszcze pytanie o te głośniki z tyłu ? Konieczna jest wymiana czy raczej sobie odpuścić ?
 
     
 hubnat
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 15:49   

będziesz zadowolony :) a co do tyłu to ja bym odpuścił sobie! ale wiesz decyzja należy do Ciebie pozdrawiam
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 28 Kwiecień 2009, 16:01   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


http://www.klubcorsa.pl/t...highlight=audio
http://www.klubcorsa.pl/t...ght=g%B3o%B6nik

Może najpierw byś użył funkcji "szukaj"??

Ogólnie jest tak, że seryjne radio oplowskie ma moc 4x30watt ( czasami 4x40watt). Jak masz głośniki 30watowe to możesz je włożyć. Tylko podłącz je pod osobny kanał, a nie łącz 2 czy więcej głośników razem ( z wyjątkiem cykaczy). Głośniki z tyłu podłącz pod oryginalne kostki od głośników. Jak ich nie masz to musisz ciągnąć kable od radia ( i nie pytaj gdzie najlepiej- - troche inwencji twórczej). Jak jesteś zbyt zielony by cokolwiek samemu zrobić to poproś kogoś, kto sie na tym zna.
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 11 Styczeń 2010, 19:10   

Odświeżę troszkę temat. W mojej corsie mam radio PANASONIC Model CQ-C1465N, moc wyjściowa 4x50 W. Chcę kupić głośniki do wmontowania do drzwi przednich na dół. Kwota do wydania to około 80 zł. Myślę o głośnikach BOSCHMANN, ale jest ich troszkę dużo i ciężko coś wybrać :ojj: Głośnik powinien mieć jako taki bass żeby nie było wstydu jak się podkręci głośniej muzyczkę. Oczywiście wiem że cudów raczej nie będzie z samych głośników, no ale coś może da radę wykombinować. Może coś doradzicie? :) Mile widziane linki z allegro.
I druga sprawa. Mam podciągnięte kable do drzwi, na końcach jest jedna końcówka szersza a druga wąska. Czy jak kupię głośniki to bedę musiał przeciągać nowe kable?
Ostatnio zmieniony przez malysz01 12 Styczeń 2010, 11:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 PiotrK65 
i Beatka na zawsze



Informacje
pomorskie

Pomógł: 9 razy
Wiek: 54
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 386
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 11 Styczeń 2010, 19:44   

malysz01 napisał/a:
I druga sprawa. Mam podciągnięte kable do drzwi, na końcach jest jedna końcówka szersza a druga wąska. Czy jak kupię głośniki to bedę musiał przeciągać nowe kable?


Nie będziesz musiał... tak jest w standardzie... To normalne. Głośniki też mają jeden wtyk węższy drugi szerszy.
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 11:36   

Znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/ite...mega_corsa.html .Fakt, że cenowo jeden kosztuje 80 zł, ale ma od razu dystanse i kable. Co Wy na to, moje radio się nadaje do takich głośników czy szukać czegoś tańszego?
 
 
     
 spidan 
Zasłużeni
Beatka + 29.10.2010



Informacje
dolnoslaskie

LPG: Tak
Klub: Astra Club
Pomógł: 29 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 993
Skąd: Zgorzelec
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 12:25   
   Moje auto: ASTRA G


Jeśli szukasz nisko - budżetowego rozwiązania to helix jest dobra opcją. Żeby było już całkiem fajnie to przydła by się do tego zwrotnica.
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 14:48   

spidan napisał/a:
Żeby było już całkiem fajnie to przydła by się do tego zwrotnica.


Mógłbyś ciut rozwinąć temat? :uuu: Szukałem na Forum o zwrotnicy i poczytałem o niej, ale dalej nie wiem jak ją podpiąć i skąd ją wziąść? Allegro? A jeśli tak to jakiej potrzebuje?
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 943
Skąd: Pleszew
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 19:07   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Cytat:
ógłbyś ciut rozwinąć temat? :uuu: Szukałem na Forum o zwrotnicy i poczytałem o niej, ale dalej nie wiem jak ją podpiąć i skąd ją wziąść? Allegro? A jeśli tak to jakiej potrzebuje?

może pozwolisz, że ja coś o tym napisze.

Zwrotnica to układ elektroniczny, który filtruje i zatrzymuje niechciane pasmo częstotliwości. Inaczej mówiąc: Każdy głośnik gra najlepiej w innym paśmie. Cykacz gra wysoko, ale basu nam nie daje (te cyknięcia to wysoka częstotliwość, a bass to niska). Natomiast basowy głośnik gra nisko, ale nie da nam wysokich "cyknięć".
Więc po co mają iść te dźwięki na głośnik, skoro i tak on ich nie zagra? I po to jest zwrotnica. Ona zatrzymuje odpowiednie pasma częstotliwości, a "przepuszcza" te, na których dany głośnik ma grać.


Co do podłączenia, to wygląda to na zasadzie rozgałęźnika. Podłączamy główny sygnał: (+) i (-), a z drugiej strony/ lub obok wejścia są wyjścia na głośniki.

Aha i nie mylić zwrotnicy z filtrem, bo to dwie różne rzeczy.

Ogólnie rzecz ujmując zwrotnice uniwersalne nie są dużej jakości. Dlaczego? Otóż dlatego, że każdy głośnik ma inne parametry, a co za tym idzie zawrotnica do danego zestawu glośników też będzie inna (pod względem wartości elementów). Więc dobrze by było, gdybyś kupował zestaw głośników z dołączonymi zwrotnicami.

A jeśli ty chcesz kupić tylko dwa głośniki niskotonowe w drzwi, to potrzebujesz tylko dwa filtry, ale wątpie, czy gdzieś będziesz w stanie te filtry dostać, bo nie stosuje się ich w car audio.
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 12 Styczeń 2010, 20:03   

Dzięki dudu. Gadałem juz ze Spidanem, możliwe że skuszę się na takie coś HERTZ seria ESK 165. Jak szaleć to szaleć. Mam nadzieję że nazbieram kaskę :nocom:
 
 
     
 francuz90 



Informacje
LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 105
Skąd: Częstochowa\Rędziny
Wysłany: 26 Styczeń 2010, 22:49   

Jak chcesz ładować głośniki basowe w drzwi to sobie je najpierw porządnie wygłusz...Ja tego nie zrobiłem i na zwykłych standardowych głosnikach mi stuka w drzwiach... wiocha jak nie wiem bo słychać to na zewnątrz :P Dlatego jak się cieplej zrobi to ładuje porządne wygłuszenie :) A wyczytałem gdzieś że przy dobrze wygłuszonych drzwiach można uzyskać nawet 40% poprawy dźwięku i jakości przy standardowych głośnikach firmy z resztą Blaupunkt :)
 
 
     
 malysz01 



Informacje
podkarpackie

LPG: Tak
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 38
Skąd: Pruchnik
Wysłany: 27 Styczeń 2010, 09:19   

Tak wiem o wygłuszeniu. Za kilka dni bedę zamawiał taśmę dekarską o chyba taką http://www.allegro.pl/ite...a_15cmx10m.html
Z tego co mi pisał Spidan jedna rolka powinna wystarczyć.
 
 
     
 Krzysztofm6 


Informacje
LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 18
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 30 Styczeń 2010, 00:43   
   Moje auto: Corsa w holenderskim gazie <lol>


Jeśli można chciałbym się podpiąć pod temat, ponieważ mam taki o to problem. Dokąd i w jaki sposób są fabrycznie wyprowadzane kable do tylnych głośników? Wiem, tylko że nie mam żadnych głośników założonych i wzdłuż prawego progu po odkręceniu plastiku nie było kabli, oraz z kostki są wyprowadzone kable.
Korzystając z okazji pytam o elektrykę. To czy pod 3 kostkę fabrycznie montowana przy kostkach do radia i głośników jest możliwość podpięcia np gniazda zapalniczki? Jeśli nie to od którego miejsca pociągnąć kable do zapalniczki?
 
 
     
 tomcio_zmc
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 30 Styczeń 2010, 10:27   

można od radia podciągnąć plus i minus.
 
     
 Krzysztofm6 


Informacje
LPG: Tak
Wiek: 29
Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 18
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 30 Styczeń 2010, 11:50   
   Moje auto: Corsa w holenderskim gazie <lol>


Dziękuje, a co do głośników wie ktoś coś?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Techniczny » Car Audio » Corsa B » [ Corsa B] Audio w Corsie B
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.