PORADA - Montaż oświetlenia schowka CE
Autor Wiadomość
 Szyszka_14

Informacje
wielkopolskie

LPG: Nie
Klub: Vectra Klub Polska
Imię: Andrzej
Wysłany: 14 Czerwiec 2024, 15:49   PORADA - Montaż oświetlenia schowka CE
   Moje auto: CE 1.4T

Cześć
Szybka porada montażu oświetlenia schowka w naszych Corsach E
Czas operacji około 1,5h

Do montażu oświetlenia potrzebujemy:
1. Lampka oświetlenia schowka z trzpieniem ruchomym, np: z Astry IV (J) - koniecznie z KOSTKĄ i przewodem !

2. 2x 35cm kabla 0,75mm2 (około / potem skrócić wg uznania)
3. Dremel / miniszlifierka
4. Wiertło fi 6mm
5. Lutownica
6. Ściągacz izolacji
7. Próbówka z przewodem do szukania stałego plusa "+"
8. Opaski termokurczliwe fi 1mm 4x 3cm
9. Śrubokręt z bitem Torx T-25
10. Taśma izolacyjna / parciana

Przebieg operacji:
1. Demontaż schowka 4x śruba torx:
A. 2x po otwarciu schowka
B. 2x pod schowkiem

2. W schowku wiercimy otwór fi 6mm jak na zdjęciu (wiercimy się w "kratce" zaznaczonej na czerwono RÓWNOLOEGLE do GÓRNEJ POWIERZCHNI SCHOWKA )

3. Po wywierceniu otworu przekładamy lampkę i ustawiamy tak aby trzpień wystawał jakieś 4-5mm poza zewnętrzną powierzchnię schowka, dzięki temu po zamknięciu trzpień się cofnie i rozłączy lampkę, gdy schowek jest zamknięty

4. Ustawiamy lampkę tak aby po zamknięciu prowadnik schowka nie uderzał w lampkę / mocujemy wstępnie taśmą

5. Etap najdokładniejszy w wykonaniu - wycinamy otwór dremelem / minislifierką rozbijając otwór tak, aby po włożeniu lampka zatrzasła się, możemy podpiłować grubość ścianki schowka w miejscu zatrzasku lampki / wtedy będzie ładnie klikać

6. ELEKTRYKA - bierzemy próbówkę i szukamy stały "+" w instalacji - ja wziąłem z kostki wentylatora (czerwono / żółty przewód) - nacinamy kabel i dolutowujemy nasz 0,7mm2, zabezpieczamy taśmą

7. ELEKTRYKA - Masę bierzemy z kabelka, który idzie do gniazda włączania poduszki powietrznej ( u mnie niebieski) - nacinamy kabel i dolutowujemy 0,7mm2, zabezpieczamy taśmą

8. ELEKTRYKA - podłączamy się do kabli lampki oświetlenia i sprawdzamy czy działa. Opaski termokurczliwe / lutowanie i mamy lampkę

9. Układamy kable wg uznania

10. Zakładamy schowek i skręcamy.

11. Gotowe :D

Link do zdjęć jeśli nie działają:
Montaż oświetlenia schowka Corsa E

Zdjecia z opisem

Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa E - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Opel Corsa E » Oświetlenie » PORADA - Montaż oświetlenia schowka CE
Zasady Postowania Opcje