Wysłany: 10 Listopad 2012, 21:05 Czujnik temperatury zewnętrznej Corsa C
Witam wszystkich posiadaczy CORS C
mam problem z czujnikiem temperatury zewnętrznej nie wyświetla mi temperatury gdzie się znajduję ten czujnik i jak go podłączyć?
DZIĘKUJĘ ZA POMOC:>
LPG: Nie
Klub: Astra Club
Imię: Emil Pomógł: 21 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Posty: 546 Skąd: Mrągowo/KRAKÓW
Wysłany: 10 Listopad 2012, 21:17
Moje auto: AG Z14XEP
nie wiem jak w CC, ale w CB i w wielu innych autach czujnik jest na środku pod zderzakiem z przodu. jak się położysz i zajrzysz pod zderzaj, to powinieneś go ujrzeć.
Co Ci pokazuje: np -40 czy -- ?
Jargon [Usunięty]
Informacje
Wysłany: 10 Listopad 2012, 22:07
pokazuje mi -- 2 kreski a patrzyłem na zderzak i nie ma tego czujnika puste miejsce jest
Imię: Emil Pomógł: 21 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Posty: 546 Skąd: Mrągowo/KRAKÓW
Wysłany: 11 Listopad 2012, 15:45
z tego co pamięam, to '--' znaczyło by rozwarcie w obwodzie, termistor odłączony itd.
Znalazłeś pod zderzakiem wolne gniazdo 2 pinowe? byćmoże po prostu czujnik jest wypięty. Jeśli znajdziesz gniazdo to wsadź w nie zwykły rezystor 1kOhm - 10kOhmi zobacz co wtedy Ci pokaże. Jeśli pokaże cokolwiek innego niż '--' to już będziesz wiedzieć że brakuje Ci czujnika
Jargon [Usunięty]
Informacje
Wysłany: 11 Listopad 2012, 16:12
Znalazłem puste miejsce czyli tam gdzie powinien być czujnik to go nie ma,dlatego kupię czujnik i go zamontuję tylko gdzie się go podłącza gdzieś przy podszybiu?potem wiadomo ,że prowadzę go do zderzaka w to puste miejsce
Pozdrawiam
Klub: Vectra Klub Polska
Wysłany: 15 Listopad 2012, 14:49
W zderzaku będzie przewód od strony skrzynki z bezpiecznikami, leci wiązka z klaksonu i potem rozdziela się na czujnik temperatury.
Ja też musiałem wymienić czujnik a dodatkowo zaizolować wytarty przewód.
czujnik GM
Jargon [Usunięty]
Informacje
Wysłany: 16 Listopad 2012, 19:56
Dzięki Wielkie zerknę jutro pod maskę mojej corsinki :hurra:
Pozdrawiam
DAWID TYCHY [Usunięty]
Informacje
Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 09:51
a mi pokazuje dwie kreski, czujnika w zderzaku niebylo zakupilem nowy. ale pojawil sie nowy problem mianowicie nieumiem znalezdz wiazki z wtyczka do tego czujnika . czy jest mozliwe ze auto niejest w nia wyposazone skoro na TID jest miejsce na wyswietlenie temperatury zew.
DAWID TYCHY, masz wejscie na wtyczke. jeżeli masz halogeny to od strony kierowcy kolo halogenu na zderzaku masz tam wtyczkę. sam mam problem z czujnikiem temperatury. ale u mnie róznie to bywa raz dobrze pokazuje raz -40 stopni wiec musze chyba go wymienic.
Proszę poprawić swój post inaczej :ban:
Ostatnio zmieniony przez 9 Wrzesień 2013, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30 Listopad 2013, 15:22
1) uszkodzony czujnik
2) przetarte kable robią zwarcie do masy
3) uszkodzenie TID
na początek odepnij czujnik i zmierz multimetrem rezystancję pomiędzy pinami czujnika przy określonej temperaturze (najlepiej okolice 0 i okolice temp pokojowej) Porównamy z innymi.
Wysłany: 1 Grudzień 2013, 13:26
więc to co możesz zrobić to odpiąć czujnik i przedmuchać jeśli woda się dostała do złączki (niby jest zrobiona tak by temu zapobiec, ale czas robi swoje )
Imię: Hubert
Wysłany: 9 Maj 2022, 17:35
Moje auto: CC Z13DT, CC Z14XEP, CD Z14XEP
Witam i przepraszam za odkop starego tematu
Pacjent Corsa C Z13DT. Temp. na TID 20 ºC (prawidłowa), ale OPCOM w blokach pomiarowych temp zew. pokazuje 5 ºC Przecież jest jeden czujnik (tak mi się wydaje), więc skąd ta rozbieżność?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum