Przesunięty przez: Kaszubski
7 Lipiec 2016, 16:04
[Elektryka] Wymiana Radia CD30 + TID na CD30MP3 + GID
Autor Wiadomość
 exadith 



Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 31
Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 8 Kwiecień 2014, 09:45   [Elektryka] Wymiana Radia CD30 + TID na CD30MP3 + GID
   Moje auto: Opel Corsa D 1.2 16V 2008


Witam

Bardzo proszę o dosyć szczegółowe informacje bo się już trochę w tym gubię czytając różne fora ;/


Otóż posiadam Corsę D z 2008 roku, fabrycznie zamontowane było radio CD30 z wyświetlaczem TID ( jest to raczej wersja uboga w elektrykę / brak elektrycznych szyb i sterowania radia z kierownicy ).

Jestem w stanie załatwić sobie zestaw CD30 MP3 z wyświetlaczem GID ( szczerze to najbardziej zależy mi na AUX )

Mam jednak kilka pytań

Wiele osób mówi że jeżeli radio i wyświetlacz pochodzi z jednego samochodu, to przekładając do drugiego auta wystarczy przepiąć wtyczki i włożyć w fabryczne miejsca - po tym zabiegu powinno wszystko hulać

Zaś doczytałem gdzieś że radio loguje się wyświetlacza, znowu wyświetlacz do samochodu

Więc przy samej wymianie chcąc nie chcą tak czy siak trzeba będzie logować ?


Kolejne pytanie to o wyświetlacz GID bo niby też przekładając z TIDA NA GID powinno wszystko działać ale ponoć mogą się różnić wiązki kabli i chcąc mieć dodatkowe opcje takie jak spalanie chwile i średnie to trzeba to odblokować TECH2

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym, zajmuje się takimi czarami ( np na śląsku ? )
Czy ktoś ew. może potwierdzić moje zdania lub zaprzeczyć ?

Nie znam się na tym kompletnie, dlatego przed wydaniem pieniędzy na to rozszerzenie wolę zapytać.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

[ Dodano: 13 Kwiecień 2014, 09:21 ]
Zaryzykowałem i odpowiem sam sobie na te pytania - a może komuś się to przyda...

Wiązka od TID'a i GID'a jest taka sama więc wystarczy przepiąć.

Po wymianie kompletu Radio Cd30Mp3 + GID nie trzeba było niczego logować, od razu wszystko działało.
 
 
     
 dibo1 


Informacje
slaskie

Imię: Mirek
Dołączył: 13 Wrz 2013
Posty: 23
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 15 Kwiecień 2014, 07:27   Przekładka z TID-a na GID-a.
   Moje auto: 1,3CDTI 55KW 2009r


Witam.Wszystko co piszesz o wymianie to prawda,jednak zapomniałeś dodać,że po wymianie wyświetlacza TID-a na GID-a należy zmienić(dokupić) górną obudowę tzw.daszek bo ten z TID-a nie pasuje.I tu następna uwaga - w zależności od tego czy autko jest przed lub po lifcie kupujemy odpowiednią obudowę bo te różnią się od siebie.Mirek
 
 
     
 exadith 



Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 31
Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 15 Kwiecień 2014, 17:57   
   Moje auto: Opel Corsa D 1.2 16V 2008


ups no to mnie zaskoczyłeś bo prawdę mówiąc nie spodziewałem się że te daszki w wersjach samochodu mogą się różnić, zamówiłem od tego samego gościa taki daszek i powinno pasować wszystko a jak nie to do ASO gdzieś wyczytałem że nie są one takie drogie w granicach 80 zł .
 
 
     
 dibo1 


Informacje
slaskie

Imię: Mirek
Dołączył: 13 Wrz 2013
Posty: 23
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 15 Kwiecień 2014, 20:59   
   Moje auto: 1,3CDTI 55KW 2009r


Różnią się tą obwódką koloru stalowego.W wersji przed liftem jest ona wokół tej pokrywy na kokpicie, natomiast po lifcie kończy się na wysokości ekranu wyświetlacza dalej jest ale w ciemnym kolorze kokpitu.Różnią się też numerami katalogowymi.
Ja podobnie jak Ty posiadam samochód przedliftowy i nie wiedząc o tej różnicy zamówiłem w ASO daszek - sprzedali mi niestety poliftowy a zwrotów nie przyjmują.Na szczęście ten poliftowy można samodzielnie przerobić poprzez zeszlifowanie tej czarnej obwódki (jak wyżej pisałem w moim modelu ona jest w kokpicie na stałe koloru srebrnego).Tylko trzeba czynność tą wykonać bardzo uważnie i delikatnie aby nie zeszlifować za dużo bo będzie po zamontowaniu szczelina która zniweczy cały efekt.Mirek
 
 
     
 exadith 



Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 31
Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 16 Kwiecień 2014, 07:43   
   Moje auto: Opel Corsa D 1.2 16V 2008


O widzę że ktoś w temacie ;-)

będę miał w takim układzie kilka pytań do Ciebie...

Bo to że GID działa to fajna sprawa ale nie do końca jest zrealizowana opcja użytkowania ekraniku. Mam samochód bez sterowania kierownica radia i też bez tych manetek funkcyjnych.

Początkowo nie wiedziałem jak można przełączać w ekranie pomiędzy zakładkami radia a komputera pokładowego tzn jest obejście naciskając przycisk BC oraz następnie wstecz - wtedy ekran wskaże na zakładkę z komputerem pokładowym. Pewnie chcąc przemieniać te zakładki trzeba mieć te manetki funkcyjne ?

Czy masz jakieś doświadczenie z tymi manetkami, kierownica funkcyjna oraz wiązkami ? No chyba ze masz auto z tymi wszystkimi gadżetami to pewnie nie.

W GID'zie mam 3 zakładki, pierwsza to od radia multimediów i tak dalej.
Druga jest pusta...
Trzecia to komputer pokładowy.

Co znajduje się w drugiej ?

Ile w ASO zapłaciłeś za ten daszek ? Orientujesz się ile mogą kosztować te fronty konsoli tj nawiew + front z obsługi klimatyzacji ?
 
 
     
 bon 


Informacje
Dołączył: 20 Sty 2013
Posty: 24
Skąd: Poznań
Wysłany: 23 Kwiecień 2014, 11:28   

na drugiej jest nawigacja, ja za daszek + ramka na wyświetlacz w ASO w Poznaniu dałem 90zł brutto (1,5 roku temu).
Pozdrawiam
 
 
     
 exadith 



Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 31
Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 24 Kwiecień 2014, 05:22   
   Moje auto: Opel Corsa D 1.2 16V 2008


bon napisał/a:
na drugiej jest nawigacja, ja za daszek + ramka na wyświetlacz w ASO w Poznaniu dałem 90zł brutto (1,5 roku temu).
Pozdrawiam


Przeglądając filmiki na YT - natknąłem się na pokazówke z GID'a i na drugim ekranie była ikonka z telefonem....
 
 
     
 renatan 


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Imię: renata
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 29 Kwi 2017
Posty: 152
Skąd: Kraków
Wysłany: 18 Lipiec 2019, 08:25   
   Moje auto: Corsa D 1.2 enjoy


nosze się z zamiarem wymiany i mam pytanie czy z wersji autka UK będzie pasowało do mojej corsiny EU ? :D
 
     
 heyhur 


Informacje
slaskie

LPG: Nie
Imię: Michał
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Mar 2015
Posty: 220
Skąd: Tychy
Wysłany: 25 Lipiec 2019, 11:41   
   Moje auto: Corsa D 1.2


Będzie pasowało, tzn jak kupisz samo radio to musisz zrobić kompem log/wylog.
Jeżeli weźmiesz razem z wyświetlaczem to masz temperature w F a nie C :)
zmiana tego to też kwestia kompa a raczej znalezienie kogoś co zrobi to za flaszke taniego wina
 
     
 mietrusz 


Informacje
pomorskie

LPG: Nie
Imię: sigi
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 481
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26 Lipiec 2019, 17:00   
   Moje auto: Corsa E 1,4 75 KM


Przestrajanie radia do naszej częstotliwości to przeszłość,bo mamy te same.Jeżeli radio nie zostanie wylogowane przed wyjęciem z samochodu to możesz go wyrzucić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Forum Opel Corsa - Fan Klub
» Corsa D - strona techniczna - Pytania i odpowiedzi » Problematyka - Corsa D » Układ elektryczny, zapłon » [Elektryka] Wymiana Radia CD30 + TID na CD30MP3 + GID
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.