[Wyświetlacz TiD] "Komputer" TiD
Autor Wiadomość
 Kapec 



Informacje
zachodniopomorskie

LPG: Nie
Imię: Kacper
Pomógł: 3 razy
Wiek: 20
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 14
Skąd: ZSZ
Wysłany: 16 Październik 2018, 13:24   [Wyświetlacz TiD] "Komputer" TiD
   Moje auto: CORSA B 1.2 c12nz


UWAGA JEŻELI POSIADASZ 8 ZAWOROWY SILNIK ORAZ ROZMIAR KÓŁ XXX/70-80/13 kod programu będzie tylko do wklejenia bez żadnych zmian czyli będziesz miał łatwiej! :)
Dla tych co mają większe rozmiary kół lub inna wersje silnikowa np 16v odrazu pisze odrazu że mogą to zrobić też, ale będą musieli sami też coś zrobić czyli zrobić obliczenia do kalkulowania prędkości oraz do zliczania prędkości pojazdu


Cześć.
Pewnie niektórzy widzieli w moim opisie mojego samochodu pewny bajer taki jak Komputer TiD używając fabrycznego wyświetlacza corsy B.
Potrzebne do wykonania tego będzie :
-komputer oraz program na nim ARDUINO IDE
-przewody/kabelki ja używałem takich z kabla internetowego ethernet bo akurat są takie w sam raz do tego.
-ARDUINO UNO R3 AVR ATmega328 klon lub orginał ( najlepiej z kablem usb do wgrania programu)
-rezystory 2x 22k Ohm, 1x 100k Ohm, 1x 10k Ohm najlepiej z jakąś dobrą sprawnością ja mam 5% i przy sprawdzaniu napiecia ładowania musiałem dodać 0.6v by pokazywało prawidłowe napięcie.
-Przycisk (można prawdopodobnie podłączyć sie pod przyciski od zegarka, ale tego nie próbowałem gdyż za 1 razem niechcący oderwałem taśme od wyświetlacza do płytki i na drugim wyświetlaczu nie ryzykowałem haha ) go potem zakładamy w miejscu dla nas odpowiednim ja umiesciłem go po prawej stronie tylko pamiętajcie by zaznaczyć sobie te miejsce jak jest założona ta obudowa TiD ten "daszek"
Biblioteka do arduino: https://app.box.com/s/qu8zwi1b1p9an38xl6p6

Schemat:

Zakładam, że wszystko macie już poustawiane i wasze arduino jest sprawne i biblioteka też dodana do arduino ide to zaczynamy!
Kod: https://pastebin.com/HH3KqENg oczywiście trzeba wgrać do arduino.
Jak wyciągnąć wyświetlacz tid to nie musze pisać bo pewnie każdy wie.
Więc po wyciągnięciu jego zostaje jego wtyczka kabelki są oznaczone gdzie jaki jest liczbowo.
Kod:
1 - napięcie zasilające,
2 -; sensor temperatury zewnętrznej (masa),
3 - masa,
4 - sensor temperatury zewnętrznej (sygnał),
5 - zasilanie po stacyjce,
6 - sygnał włączonych świateł pozycyjnych,
7 - potencjometr jasności oświetlenia wskaźników,
8 - radio - wysuwana antena (?) – oryg. switched aerial (AA),
9 - radio - sygnał SCL (Serial Clock Line),
10 - radio - sygnał MRQ (Master Request Line),
11 - radio - sygnał SDA (Serial Data Line),
12 - sygnał prędkości

Tutaj opis tych kabelków nas interesują numery takie jak 3,8,9,10,11,12.
Numer 8- zasilanie ardunio chyba każdy będzie umiał dolutować do arduino a numer 3 - jak widać masa
Masa i napięcie znajdują sie obok siebie https://i.imgur.com/LNh9J9k.jpg wystarczy tylko sprawdzić multimetrem który to napięcie a który masa :P
Potem dokładamy rezystory według schematu jak i inne kabelki.
Do pinu A0 jest dorobiony woltomierz więc nie podpinajcie go pod pin 8 z którego jest zasilanie arduino gdyż on daje mniejsze napięcie i nie będzie widać jakie jest prawidłowe ładowanie.
+12v pociągnijcie np z akumulatora.
GND akurat moze być podłączone do tego 3 lub dolutujcie do arduino do gnd.
Obroty jeżeli ktoś nie ma w 8v obrotomierza(jak ma to 9 pin z niego pociągnac kabelek lub z komputera jak ktoś chce) musi ciągnąć obroty z wtyczki komputera silnika
-X12SZ - C2
-X14SZ - B13
-C12NZ, C14NZ - C1
-C14SE - C4
Jeżeli wszystko podpięte to odpalamy włączamy radio (gdyż pod nie jest podpięte zasilanie) i sie cieszymy ! :P jeżeli coś pominąłem na pewno dopisze ! W planach mam rozbudować trochę to jeszcze na pewno jak się uda mi to tutaj dodam aktualizacje jak to dodać :P
Ostatnio zmieniony przez Kapec 24 Październik 2018, 20:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
 StyxEs 


Informacje
lubelskie

LPG: Nie
Imię: Mariusz
Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 22 Październik 2018, 07:55   
   Moje auto: Corsa B 1.4


Dziękuję, bardzo przydane informacje
 
     
 Kapec 



Informacje
zachodniopomorskie

LPG: Nie
Imię: Kacper
Pomógł: 3 razy
Wiek: 20
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 14
Skąd: ZSZ
Wysłany: 22 Październik 2018, 13:24   
   Moje auto: CORSA B 1.2 c12nz


Niedługo dodam jak zmienić wartość prędkości dla rozmiarów innych opon :P
 
     
 Piecia 



Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Piotr
Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 02 Mar 2017
Posty: 288
Skąd: Warszawa/Merzig (DE)
Wysłany: 30 Październik 2018, 14:52   
   Moje auto: Corsa C 1.3 CDTI


Kapec, wow piękna sprawa :D super, że dodałeś tego tutka na forum ;) jakbym miał Corsę B już bym z tym kombinował :D
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.