czujniki ciśnienia w kołach
Autor Wiadomość
 sp2fp 


Informacje
kujawsko pomorskie

LPG: Nie
Imię: Paweł
Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 5
Skąd: Wloclawek
Wysłany: 4 Kwiecień 2017, 19:26   czujniki ciśnienia w kołach
   Moje auto: D 1,2 2014


Witam Corsa D 2014 1,2
Czy można odkodować, wyłączyć pomiar czujników ciśnienia w kołach ?
Po wymianie stalowych oryginalnych na alu - świeci się kontrolka ciśnienia . Po rozebraniu koła okazuje się że są już czujniki ciśnienia (myślałem że czyta tylko z ABSu ).
Elektronik samochodowy poprosił, aby podpytać na forum, czy taka opcja istnieje bo nie dał rady - a jest niezły w te klocki.
Czy po ewentualnym zakupie nowych czujników do alufelg trzeba je przypisać - czy wystarczy że są w zasięgu?
Czy komputer przyjmie je jako dodatkowe , czy co sezon zakodowywanie na nowo ?
Jeśli ktoś przerabiał ten temat to proszę o poradę .
 
     
 mattm 


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Imię: Mateusz
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 11 Grudzień 2017, 21:54   
   Moje auto: Corsa D 1.4 100KM


Powiem tak: Przerabiałem ten temat u siebie i generalnie przy zmianie felg na alu wulkanizator powinien zaproponować Ci albo zakup nowych czujników albo przełożenie fabrycznych - jest to do zrobienia kwestia dobrej woli wulkanizatora. Koniec końców jeżeli kupisz nowe musisz je sparować z samochodem, jeżeli zostawisz te które były to kontrolka poświeci i zgaśnie po przejechaniu kilku kilometrów. Jeżeli są czujniki to każdy wulkanizator który zajmuje się ich sprzedażą/serwisem sprawdzi urządzeniem pomiarowym czy są sprawne i czy nie zostały uszkodzone przy ściąganiu opony - wtedy musisz kupić nowe.

P.S też Corsa 2014

Trochę odświeżyłem po czasie, ale daj znać czy już sobie poradziłeś

Pozdrowienia
 
     
 sp2fp 


Informacje
kujawsko pomorskie

LPG: Nie
Imię: Paweł
Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 5
Skąd: Wloclawek
Wysłany: 12 Grudzień 2017, 08:19   
   Moje auto: D 1,2 2014


Witam Dzięki za odpowiedź . Akurat ma dwa komplety kół . Stalowe zimowe z oryginalnymi czujnikami , oraz letnie alu bez czujników. Bardziej chodziło mi czy po ewentualnym zakupie nowych czujników do alufelg trzeba je przypisać - czy wystarczy że są w zasięgu? Czy komputer przyjmie je jako dodatkowe , czy co sezon zakodowywanie na nowo. Koła zmieniamy samemu więc wulkanizator ma mało do roboty , a taki za 10-20 zł nie posiada urządzenia do kodowania. Samochodem jeździ żona i auto robi 5-6 tyś rocznie więc nawet wyważanie co kilka lat. Nie dawno założone z koła zimowe z czujnikami, nie pomylone i system nie chciał się zresetować. Po kilkunastu próbach, klikaniu na wariata przyciskiem jakoś zatrybił i działa.
 
     
 mattm 


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Imię: Mateusz
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 12 Grudzień 2017, 08:48   
   Moje auto: Corsa D 1.4 100KM


Po zakupie nowych czujników musisz je przypisać do samochodu i później auto będzie je widziało jak swoje nawet po zmianie nie musisz ich już programować co sezon. Co do czujników które masz w kołach jeżeli na fabrycznych nasz problem z kalibracja to ewidentnie coś jest z układem, mnie zmienili 3 z 4 czujników zaraz po zakupie bo też były jaja. Koniec końców doszedłem z tym do ładu i działa ale miewa humory ten system.
Pozdrowienia
 
     
 jacob 


Informacje
dolnoslaskie

LPG: Nie
Imię: Jakub
Dołączył: 10 Maj 2017
Posty: 187
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12 Grudzień 2017, 11:55   
   Moje auto: Corsa E 1.4 XEL


sp2fp, Nie będę się upierał bo nie mam corsy D, ale w E auto zapamiętuje tylko jeden komplet, za każdą przekładką całych kół z czujnikami trzeba kodować na nowo. Urzadzenie na ali kosztuje 10USD
--------------------
Od dziecka zafascynowany motoryzacją oraz fotografią.

Fotografia Motoryzacyjna

Zapraszam na sesję :)

Jeżeli podoba Ci się to co robię możesz zostać moim Patronem
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/viewtopic.php?t=10090
     
 sp2fp 


Informacje
kujawsko pomorskie

LPG: Nie
Imię: Paweł
Dołączył: 02 Sty 2017
Posty: 5
Skąd: Wloclawek
Wysłany: 12 Grudzień 2017, 12:53   
   Moje auto: D 1,2 2014


to dobra informacja - bo często kupuje elektronikę na ali..
 
     
 mattm 


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Imię: Mateusz
Dołączył: 11 Gru 2017
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 12 Grudzień 2017, 16:57   
   Moje auto: Corsa D 1.4 100KM


W Corsie D tego nie ma, mam całe koła z czujnikami przekładam co sezon i nic nie muszę kodować, może w E jest inaczej.
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.
   Partner: Forum Samochodowe