Przesunięty przez: Kaszubski
10 Lipiec 2016, 17:15
Prosze o pomoc z klima pilne,,,
Autor Wiadomość
 grzesiek2208 


Informacje
opolskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 28
Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 10
Skąd: Nysa
Wysłany: 21 Lipiec 2014, 16:15   Prosze o pomoc z klima pilne,,,
   Moje auto: 1,7 DTI


Panowie klima nabita sprawdzona szczelnosc wymieniony czujnik cisnienia, a mimo to nie wlacza sie wentylator ani drgnie... pomóżcie cos plizzzzzzzzzzz
 
     
 Milion 
elektronik


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Klub: Astra Club
Imię: Emil
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 546
Skąd: Mrągowo/KRAKÓW
Wysłany: 22 Lipiec 2014, 20:46   
   Moje auto: AG Z14XEP


poszukaj schematów elektryki swojego auta i po kolei musisz sprawdzać. W CC jest klima manualna czy już automatyczna? Jeśli manualna to tylko schemat elektryczny. Jeśli automatyczna/półautomatyczna to możesz najpierw sprawdzić czy nie ma błędów.
możesz też sprawdzić sprzęgło (elektromagnes) sprężarki.
 
 
     
 grzesiek2208 


Informacje
opolskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 28
Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 10
Skąd: Nysa
Wysłany: 23 Lipiec 2014, 16:39   
   Moje auto: 1,7 DTI


Klima manualna, bylem dzis sprawdzic blad okazalo sie ze komputer nie widzi czujnika Cisnienia dodam tylko ze czujnik wymienili mi dzien wczesniej wiec napewno jest ok, elektryk mowi ze gdzies kabel jest przetarty dzis wszystko sprawdzilem do calej skrzynki z bezpiecznikami i kable ok. jest jeszcze jedno ''ale'' chodzi o dwópinową wtyczke przy sprężarce ona chyba zalancza elektromagnes tak??sprawdzalem ja miernikiem tam wogole nie ma napiecia...ogolnie kicha niewiem juz gdzie rece wlozyc. Moze ktoryz z przekaznikow?..... :beksa: jak sprawdza sie sprzeglo? u mnie jest taka sytuacja ze tym koleczkiem srodkowym przy sprezarce mozna sobie swobodnie krecic palcem w prawo i lewo czy powinno wogole tak byc??
 
     
 Milion 
elektronik


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Klub: Astra Club
Imię: Emil
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 546
Skąd: Mrągowo/KRAKÓW
Wysłany: 23 Lipiec 2014, 17:49   
   Moje auto: AG Z14XEP


tak, przy wyłączonej klimie koło nie powinno stawiać oporu - taka jest idea sprzęgła elektomagnetycznego.
co do czujnika: nie wiem jak jest w CC. W CB nie ma kompa klimy, żaden czujnik nie jest więc sprawdzany przez niego ;) Tam jest tak, że jak w układzie jest ciśnienie za małe lub za duże to czujnik przerywa obwód zasilania i klimy nie włączysz.
Sprzęgło to raczej na samym końcu jest załączane, po drodze jest kilka rzeczy które mogą rozłączać układ.
Poszukaj układów elektryki do CC, bez tego będziesz działał 'po omacku'.
 
 
     
 grzesiek2208 


Informacje
opolskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 28
Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 10
Skąd: Nysa
Wysłany: 23 Lipiec 2014, 18:55   
   Moje auto: 1,7 DTI


powiedz mi kolego czy po odpieciu wtyczki od sprezarki i sprawdzeniu miernikiem przy wlaczonej klimie powinno byc napiecie w tej wtyczce? chyba musi byc tam napiecie a jak u mnie go nie ma a bezpiecznik jest dobry to gdzie szukac dalej? schemat studiowalem caly po kablu doszedlem od czujnika do skrzynki z bezpiecznikami tak samo kabel ze sprezarki po nitce do klebka i nie ma zadnej przerwy nic. podlaczylem na krotko wentylator i dziala. Czy moge podlaczyc sprezarke bezposrednio pod aku zeby sprawdzic?nie spale nic?? w Corsie C jest jeszcze jedna skrzynka z bezpiecznikami pod szyba moze szukac tam??
 
     
 Milion 
elektronik


Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Klub: Astra Club
Imię: Emil
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 546
Skąd: Mrągowo/KRAKÓW
Wysłany: 23 Lipiec 2014, 19:51   
   Moje auto: AG Z14XEP


jeśli wszystko by było w porządku to sprzęgło klimy byłoby załączane gdy włączasz klimę (byłoby napięcia na tej wtyczce).
Sprężarkę możesz sprawdzić podpinając ją na chwilkę pod aku. Jednak najlepiej najpierw daj w szereg jakiś bezpiecznik (tylko nie wiem jaki - czy 5A starczy? )
Na odpalonym silniku podłącz na chwilę sprzęgło klimy - jeśli obroty silnnika się zmienią, to na pewno sprzęgło działa (bo klima stawia wtedy opór silnikowi).
 
 
     
 grzesiek2208 


Informacje
opolskie

LPG: Nie
Imię: Grzegorz
Wiek: 28
Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 10
Skąd: Nysa
Wysłany: 23 Lipiec 2014, 20:48   
   Moje auto: 1,7 DTI


a jak to jest mozliwe ze w przekazniku od klimy jest napiecie i bezpiecznik tez działa nie jest spalony (w skrzynce z bezpiecznikami) a na kablu nie ma... o to jest pytanie jutro wyciagne jeszcze ta cala skrzynke z bezpiecznikami

[ Dodano: 24 Lipiec 2014, 13:42 ]
zacytuje CI jeszcze słowa elektryka ''komputer nie widzi połaczenia z czujnikiem cisnienia klimatyzacji'' poprostu nie ma tam zadnej wartosci tak jakby byl uszkodzony ale nie jest bo wymienili mi go niedawno na logiczny łeb gdzies jest przerwa w obwodzie ale wszystko sprawdzilem kable całe...a Jesli komp nie widzi czujnika cisnienia to nie wlaczy klimy.

Proponuje w Całym poście zająć się odrobinę ortografią bo chwilami brak "ą;ę" aż kuję w oczy

[ Dodano: 30 Lipiec 2014, 17:31 ]
okazala sie spalona cewka na kompresorze i czujnik ktory wymienili jest ponownie do wymiany
Ostatnio zmieniony przez DAMIAN1991 25 Lipiec 2014, 08:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz smiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Sitemap

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.