To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Opel Corsa - Fan Klub
Opel Corsa - forum, dyskusje, porady, poradniki, modele Opla Corsy, wszystko co związane z Oplem Corsą

Układ chłodzenia, ogrzewanie, klimatyzacja - Opel corsa b 1.4 nie załącza się wentylator

PoNa - 11 Czerwiec 2018, 17:18
Temat postu: Opel corsa b 1.4 nie załącza się wentylator
Witam!

Opel cors b 1.4 8v 1997r

Mam problem z niezałączającym się wentylatorem od chłodnicy . Zakupiłem czujnik temperatury od chłodnicy, sprawdziłem go czy jest sprawny podgrzewając w garnuszku i zamontowałem w aucie zalewając nowy płyn chłodniczy . O dziwo przy około 98 stopniach Wiatrak załączył się ale temperatura spadała strasznie powoli . Zadowolony paląc fajeczkę i wracając od kolegi z kanału postanowiłem zagrzać go jeszcze raz pod domem . Temperatura weszła już pod koniec czerwonej kreski i wentylator się nie załączył .Wkurzony udałem sie do mechanika który powiedział że czujnik strasznie kiepskiej firmy i zamówi nowy . Po zakupie "sprawdzonej firmy" czujnika temp chłodnicy i jego wymianie dalej wiatrak nie kręci . Udałem się do innego mechanika ten po podpięciu do komputera sprawdził że wiatrak uruchamia się przy 123 stopniach i stwierdził że to może być termostat bądź pompa wody w której
urwały/poluzowały się łopatki i mielą delikatnie wodę .Pompa wraz z rozrządem paskiem itd wymieniana była 2 lata temu . Termostat wydaje mi się być sprawny ponieważ gdyby się nie otwierał to wlot wylot jak i chłodnica była by zimna .Proszę o jakąś poradę jak sprawdzić czy pompa wody jest sprawna . Do pracy jeżdżę jakieś 5 km i po dojechaniu temp osiąga 90 stopni lecz na wypady na 30 km bez załączonego ogrzewania by zbić temperaturę się nie obejdzie no ale przy 30 stopniach na zewnątrz to brwi się przypalają :)


Sprawdzone:
- Rury od chłodnicy gorące (wlot jak i wylot)
- chłodnica gorąca ,góra jak i dól
- dobre wskazywanie temperatury w aucie ( podpięty do komputera)
- czujnik temp chłodnicy wymieniany 2 razy
- wentylator na krótko kręci


PS Byłem przed chwilą odpaliłem auto i po około 20 min zagrzał się i przy 100 stopniach wentylator się załączył ale bardzo długo zbijał temperaturę do 97 i następnie znów się załączył . Im dłużej czekałem to przy coraz większej temperaturze wentylator się uruchamiał. Aż wyłączyłem auto ponieważ temperatura wzrosła już na połowę czerwonej kreski a wentylator nie zadziałał.

Piecia - 11 Czerwiec 2018, 22:00

PoNa, hmm skoro wszystko teoretycznie działa, to może jest jakaś usterka między wentylatorem a czujnikiem? Może gdzieś kabel jest przetarty, albo jakiś styk zaśniedział.
_Grzesiek_ - 12 Czerwiec 2018, 15:29

Hej.
Wygląda na uszkodzoną pompę wody. Jak jest wybór, lepiej zamontować z metalowymi łopatkami.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group