Linka hamulca ręcznego - wymiana Corsa B
Autor Wiadomość
 meserter
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Luty 2009, 17:46   Linka hamulca ręcznego - wymiana Corsa B

KOledzy urwała mi sie linka hamulca ręcznego w Corsie B. Z tego co zaobserwowałem to jest to ten odcinek linki który idzie od dźwigni.. czyli ten pierwszy. Może ktoś opisać jak ją wymienić, jaki koszt i czy jest to pracochłonne??? Mile widziane zdjęcia. Pozdrawiam i z góry dziekuje.
Ostatnio zmieniony przez west 10 Luty 2009, 17:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 StitchRD
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 10 Luty 2009, 23:14   

Jak kupiłem swoją corsinę to też musiałem wymienić tą linkę. O ile dobrze pamiętam pod samochodem przy dźwigni nie było większych problemów. Złączka która łączy 2 linki może być skorodowana więc tu mogą być pewne problemy z wykręceniem śruby do regulacji no i trzeba ściągnąć z tyłu bęben i szczęki hamulcowe żeby zaczepić linkę o szczękę. Ogólnie największe problemy może stworzyć rdza jeśli jest a tak to wymiana jest w miarę prosta. Co do ceny to tylko koszt linki ale tego to już nie pamiętam ;)) Pozdro ;p
 
     
 west 
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Tak
Imię: Bartek
Pomógł: 42 razy
Wiek: 32
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1741
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 11 Luty 2009, 09:54   
   Moje auto: VW Polo III Classic


koszty

36,99 zł za komplet dwóch linek

Kod:
http://allegro.pl/item528923430_linka_hamulcowa_hamulca_recznego_opel_corsa_b.html
 
  Prezentacja mojej Corsy: http://www.izpol.pl Prezentacja mojej II Corsy: http://widoczni.org
     
 musi13
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 11 Luty 2009, 10:07   

Ja też niedawno wymieniałem. KOszt u mnie był trochę większy, bo kupowałem w sklepie...około 80zl za komplet...ale ile sie nadenerwowałem przy wymianie to dużo by gadać. Odczepienie przy dźwigni to nie problem...ale odkręcenie przy napinaczu...koszmar, było tak zardzewiałe, że ani wd-40, ani zamrażacz..nic nie pomogło..więc wyciąłem i zrobiłem po swojemu...musisz ściągnąć bębny, żeby odczepić przy kołach na zaczepach..uważaj na uszczelki...lubią pękać i się rozsypywać..troche zabawy z tym jest...ale moim zdaniem beznadziejne jest rozwiązanie jeśli chodzi o hamulec ręczny..niby wszystko nowe, wyregulowane ale i tak łapie na jedno koło.. :devil:
 
     
 Szymekoso
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 18 Luty 2009, 13:55   

Mnie wyszlo za linki 50 zl w sklepie i roboty 5 godz i duzo nerwow
 
     
 str33t
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 18 Luty 2009, 15:04   

to nastraszyliście :kwasny: mnie jutro czeka wymiana, bo naciąganie już nie ma sensu...
 
     
 musi13
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 18 Luty 2009, 17:47   

Ja spędziłem mniej czasu na mrozie..a efekt jest taki że na jedno koło w ogóle nie łapie..nawet jak nożnym hamuje...wię czeka mnie dłuższa robota..jak się ociepli. Teraz mam to gdzieś. Ale wymiana to rzeczywiście ruski patent w corsie b.
 
     
 maxxxior
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 8 Maj 2009, 15:28   

Witam!
nie chcę zaśmiecać forum,więc postanowiłem się podpiąć pod ten temacik.
więc tak.w mojej corsinie w ogóle nie reaguje ręczny.jak go zaciągam to tak jak by wogole linki nie było. dziś wszedłem do kanału, zaglądam pod nadwozie i zauważyłem takie zjawisko:otóż gdy zaciąga się ręczny to rusza się tylko ta linka która dochodzi do pierwszego łączenia(tu zaraz przy dźwigni,na tym złączeniu) a dalej ta w peszelku nawet sie nie rusza,chodzi z całym tym peszlem.Czy trzeba ją wymienić?
i czy regulacja ręcznego to tylko tą śrubą nad belką czy można też gdzieś indziej podciągnąć?

a i czy można kupić ten sam "mechanizm regulujący" chodzi mi o tą blachę w którą się wkręca tą linkę od prawego (lub lewego,nie wiem jak to się mówi,nigdy nie mogę zapamiętać.no wiecie o którą,tą krótszą linke :) ) koła.bo nie moge za chiny wykręcić tej śruby:/juz jest tak omknięty ten uchwyt przy tej lince że nie mam jej czym przytrzymać! :kwasny:

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!Jutro chciałbym ją wymienić albo przeczyścić.

pozdrawiam.
 
     
 creto 


Informacje
Wiek: 31
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 6
Skąd: Gądecz
Wysłany: 11 Listopad 2009, 20:19   

Mam takie pytanko. Czy aby zdjąć Linke z dźwigni to trzeba tapicerkę zwalać czy można to zdjąć bezpośrednio z pod samochodu.
Corsa B
 
 
     
 Finos
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 11 Listopad 2009, 20:25   

bezpośrednio spod samochodu.
 
     
 zielu1408
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 16 Marzec 2010, 09:47   

witam wszystkich. mam problem z założeniem linki. podłączyłem już w bębnach, ale nie mogę połączyć z dzwignią? brakuje z 5 cm. co źle robię? może jeszcze coś poluzować? nic przy lewarku nie robiłem.. :beksa:
:beksa: :beksa: :krzyk:
 
     
 west 
widoczni.org



Informacje
wielkopolskie

LPG: Tak
Imię: Bartek
Pomógł: 42 razy
Wiek: 32
Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 1741
Skąd: Księstwo Poznańskie
Wysłany: 16 Marzec 2010, 10:50   
   Moje auto: VW Polo III Classic


porównaj starą linkę z nową czy są tej samej długości...
 
  Prezentacja mojej Corsy: http://www.izpol.pl Prezentacja mojej II Corsy: http://widoczni.org
     
 trajano 


Informacje
Wiek: 38
Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 7
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 17 Lipiec 2010, 20:19   

A jak naciagnąć linkę? Gdzie szukać śruba od tej regulacji?
 
 
     
 WojT90 



Informacje
malopolskie

LPG: Nie
Imię: Wojtek
Wiek: 24
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 193
Skąd: Kraków
Wysłany: 17 Lipiec 2010, 20:27   
   Moje auto: GOLF IV


hah jestem w temacie :) dziś to robiłem. naciąg jest pod spodem w miejscu gdzie łączy się prawa linka z lewą :)
 
  Prezentacja mojej Corsy: http://klubcorsa.pl/forum...der=asc&start=0
     
 trajano 


Informacje
Wiek: 38
Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 7
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18 Lipiec 2010, 08:18   

Czyli w okolicy lewego koła? Bo u mnie linka wychodzi z dźwigni, dołem zakręca do lewego koła i tam właśnie rozchodzi sie na oba koła. Tylko nie przyszło mi do głowy żeby tam regulacji szukać. Czy zrobiłeś to z kanału czy wystarczy podnieść samochód?
Ostatnio zmieniony przez 18 Lipiec 2010, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz œmiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych



Witaj! Użyj funkcji szukaj zanim założysz nowy temat




Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.