Corsa c 1,3 cdti czujnik ciśnienia atmosferycznego
Autor Wiadomość
 artijan 


Informacje
podkarpackie

LPG: Nie
Wiek: 37
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 13
Skąd: nowosielce
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 17:45   Corsa c 1,3 cdti czujnik ciśnienia atmosferycznego

Witam mam takie pytanie związane z lokalizacją czujnika ciśnienia atmosferycznego,w czasie jazdy nagle samochód stracił moc, po chwili zapaliła się kontrolka serwisowa,samochód przeszedł w tryb awaryjny.Po wyłączeniu silnika kontrolka serwisowa zgasła lecz zapaliła się kontrolka emisja spalin(obrazek silnika świeci na żółto).Udałem się na komputer i okazało się że występuje błąd po108 opisany jako za wysokie ciśnienie doładowania,oraz po106 nieprawidłowa wartość ciśnienia atmosferycznego.Moje pytanie dotyczy lokalizacji czujnika ciśnienia atmosferycznego,w internecie piszą że znajduje się w filtrze powietrza,lecz ja tam go nie znalazłem,jedynie przepływomierz tam jest zamontowany.
 
 
     
 Romuluss 


Informacje
Pomógł: 3 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Sty 2013
Posty: 91
Skąd: Psary
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 20:39   

To były błędy stałe czy sporadyczne? Czy diagnosta zrobił z Tobą jazdę próbną i sprawdził ciśnienie doładowania podczas jazdy (3 bieg i gaz do podłogi)?

Podejrzewam, że zacina Ci się "gruszka" (siłownik sterujący pracą turbiny) przy turbinie, nie wyłącza jej, przez co turbina doładowuje na maksimum cały czas. Więc sterownik silnika przechodzi w tryb serwisowy, żeby czegoś nie uszkodzić.
 
 
     
 artijan 


Informacje
podkarpackie

LPG: Nie
Wiek: 37
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 13
Skąd: nowosielce
Wysłany: 31 Styczeń 2013, 18:51   

Dzisiaj sprawdziłem ciśnienie doładowania,na pełnym gazie mam około 0,9 bar,to chyba trochę
mało,co do gruszki to podłączyłem ją pod kompresor i po podaniu ciśnienia 1,7 bara cięgno porusza się płynnie a więc sterowanie działa.
 
 
     
 Romuluss 


Informacje
Pomógł: 3 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Sty 2013
Posty: 91
Skąd: Psary
Wysłany: 31 Styczeń 2013, 21:36   

Ciśnienie doładowania myślę, że jest na dobrym poziomie (większość cywilnych silników pracuje na wartościach 1-1,2 bara).

Gruszka pracuje przy podciśnieniu, sprawdź układ sterowania (szczelność przewodów, zawór sterujący). Tłok gruszki powinien dać się ruszyć ręką (w corsach jest do niego trudny dostęp).

O to powinienem zapytać na początku, czy po skasowaniu błędów, podczas diagnostyki zostały sprawdzony testerem wartości ciśnień wskazywane przez owe czujniki na zgaszonym silniku? Wartości ciśnień mają odpowiadać ciśnieniu atmosferycznemu.
 
 
     
 artijan 


Informacje
podkarpackie

LPG: Nie
Wiek: 37
Dołączył: 26 Lis 2010
Posty: 13
Skąd: nowosielce
Wysłany: 11 Luty 2013, 11:38   

Usterka usunięta, wymiana czujnika ciśnienia doładowania,cena 124zł zamiennik.
 
 
     
 GronekGnk 


Informacje
mazowieckie

LPG: Nie
Imię: Krystian
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22 Styczeń 2014, 17:56   
   Moje auto: corsa d 1.3


moje pytanie gdzie jest ten czujnik ciśnienia doładowania ? dokładnie w którym miejscu macie jakieś screeny ? słyszałem że można go wyczyścić, mam takie same problemy po 3 tys włącza się tryb awaryjny ...
 
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz œmiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych



Witaj! Użyj funkcji szukaj zanim założysz nowy temat




Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.