Czujnik temperatury silnika w Corsie B
Autor Wiadomość
 kendzi
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:03   Czujnik temperatury silnika w Corsie B

Gdzie on się znajduje??? Mój silnik to C14SE, szukałem przez gogle ale sie poddałem, pomóżcie 8-)
Ostatnio zmieniony przez dudu 4 Listopad 2008, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:11   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


ten czujnik który wskazuje temp przy zegarach?? Jest on przy chłodnicy od dołu przy lewej stronie(przy kole)
 
 
     
 kendzi
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 21:28   

Chodzi mi o to:

http://www.autoczesci.pl/...auction_details

Jeśli to jest to może jakieś bardziej przybliżone wskazówki (zdjęcie, schemat), bo dziś szukałem tego i jakoś nie mogłem znaleźć :cry:

A czy zeby to wymienić to trzeba spuszczać płyn z chłodnicy lub coś??

Lewa, czyli od strony kierowcy?
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 01:19   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


Tak on jest po stronie kierowcy przymocowany w chłodnicy. tuż przy kole.

Dojście jest tylko od dołu: trzeba się położyć pod samochodem. A co ci się kolego dzieje??
Jesteś pewien że to czujnik?
 
 
     
 kendzi
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 09:29   

Mechanik mi powiedział ze trzeba wymienić, wiec wymieniam.
A co sie dzieje to co większosci ludzi w corsie B szarpie podczas jazdy ze stałą prędkoscią, gdy spadną mu obroty, zdarza mu sie mulić, etc. Walcze z tym już od zeszłego roku, 3 mechaników miałem i każdy mądrzejszy, pirwszy brał go z 4 razy na komputer wywalał mu ten sam błąd i coś porobił, coś porobił (potem sie dowiedziałe ze czyscił silnik krokowy i wymienił potencjometr przepustnicy), troche chodził i od nowa, a gosci zawsze brał na wejsciu 50zł za podłączenie od komputera, wiec sie do mechaników zraziłem. Drugi w sumie też nie wiedział ale był bardziej kumaty bo znalazł dziurawy wężyk i tylko raz wziął za komputer potem już nic nie brał jak przyjeżdzałem tylko czyścił i było ok. Trzeci z kolei od razu powiedział że jedna ze trzeba wyminić czujnik temp, bo moze być źle odczytywana i to przezto. Potem stwierdził że jedna ze świec cos kiepsko pali ale on nie wie czy to świca czy przewód. Wczoraj wymienięłm swiece i przewody ale dalej sie to dzieje, a ze taki czujnik nie wiele kosztuje to kupiłem w ciemno i teraz chce wymienić mam nadzieje ze to będzie to.
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 11:20   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


A nie będą to aby wtryski? Kolega tak miał raz w Micrze.
 
 
     
 kendzi
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 13:34   

Nie wiem, jeżeli to nic nie da bede musiał go dac do mechanika na kilka neich coś z tym zrobi.
 
     
 keradds 



Informacje
Wiek: 32
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 50
Skąd: Toruń/Chełmża
Wysłany: 4 Grudzień 2008, 21:35   

hej forumowicze mam pytanie może trochę głupie ale czy w corsie b( silnik 1,0 12V) są dwa czujniki temperatury? Mam taki problem ze wskaźnik temp przy zegarach nic mi nie wskazuje, znajomy wymienił mi czujnik temp który znajduje się po lewej stronie bloku silnika tuż nad termostatem, ale to nic nie pomogło gdyż wskaźnik nadal nie drgnie z miejsca. Powyżej czytałem o jakimś czujniku na dole przy chłodnicy może to on odpowiada za wskaźnik przy zegarach? jeśli mam racje że są dwa czujniki i ten jest za to odpowiedzialny to jak go wymienić i ile on kosztuje? z góry dzięki za info
Ostatnio zmieniony przez keradds 5 Grudzień 2008, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 4 Grudzień 2008, 22:18   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


wyżej masz odpowiedź
 
 
     
 keradds 



Informacje
Wiek: 32
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 50
Skąd: Toruń/Chełmża
Wysłany: 5 Grudzień 2008, 20:57   

Sprostowanie czujnik znajduje się po przeciwnej stronie niż termostat. Dzisiaj pytałem w sklepie z częściami do opla i gość powiedział że to właśnie ten czujnik jest od wskaźnika na tablicy rozdzielczej ( wiec wymieniony został właściwy), a ten przy chłodnicy odpowiada za załączenie wentylatora (i działa bo dziś sprawdziłem) koleś stwierdził ze brak wskazań jakichkolwiek na wskaźniku to na pewno nie wina termostatu gdyż nawet jak by był walnięty to wskazówka choć trochę by drgnęła. Obie rury dochodzące do termostatu tj dolna i górna mi się nagrzewają już po krótkim odcinku jazdy więc termostat mi przepuszcza i i tak polecił mi wymianę. stwierdził ze może mam porostu popsuty wskaźnik temp lub walnięty przewód i kazał mi podłączyć go do masy i sprawdzić czy wskazówka się wychyli. Moje pytanie dla was koledzy banalne (jestem laikiem z ograniczonym budżetem więc nie chce i nie mogę latać ze wszystkim po warsztatach) jak to zrobić? Czy wystarczy dotknąć przewodem który dochodzi do czujnika w jakąś metalowa część w silniku czy jakoś inaczej?


I jeszcze jedno ten czujnik co kolega Kendzi obrazuje linkiem: http://www.autoczesci.pl/...auction_details nie znajduje się po lewej stronie w chłodnicy tuż przy kole tylko po prawej stronie bloku silnika bo to jest ten który ja wymieniałem u siebie. Ten w chłodnicy jest dwa razy wiekszy (gabaryty) i odpowiada jak już napisałem za załączenie wentylatora. Tak jest przynajmniej u mnie
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 6 Grudzień 2008, 13:58   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


keradds napisał/a:
kazał mi podłączyć go do masy i sprawdzić czy wskazówka się wychyli.


nie znam sie dokładnie na układzie zasilania temperatury, ale wydaje mi sie, że wtedy zrobisz zwarcie i bezpieczniki sie posypią.
 
 
     
 keradds 



Informacje
Wiek: 32
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 50
Skąd: Toruń/Chełmża
Wysłany: 6 Grudzień 2008, 17:58   

Nie zrobiłem zwarcia, ale wskazówka się nie wychyliła wiec albo sam wskaźnik albo gdzieś kabel przerwany. Metoda sprawdzenia z masa tego wskaźnika jest opisana w sam naprawiam opel dziś znalazłem.
 
 
     
 tomcio105
[Usunięty]

Informacje
Wysłany: 22 Styczeń 2009, 22:39   

Niechce zakładać specjalnie nowego tematu. Ostatnio mam problem z wentylarotem, a mianowice zdaża mi się, że chodzi bez przerwy. Załączył się przy temp. poniżej 95, silnik ochłodził się do jakichs 90, a on ciągle chodził. Gdy wyłaczyłem silnik, przyszedłem po 5 minutach i tylko włączyłem zapłon on nadal chodził. Ostatnio zdaża mi się, że wentylator włącza się w czasie normalnej jazdy przy niskiej temperaturze. Sądze, żę padł mi czujnik temperatury. Czy może być to coś innego :pytac:
 
     
 keradds 



Informacje
Wiek: 32
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 50
Skąd: Toruń/Chełmża
Wysłany: 23 Styczeń 2009, 20:34   

Witam na logikę to czujnik temp który jest w chłodnicy wariuje gdyż to on jest odpowiedzialny za załączenie wentylatora, albo kabel ci gdzieś zwiera ale to mało prawdopodobne.
 
 
     
 dudu 
elektronika/audio pokrewne


Informacje
Imię: Łukasz
Pomógł: 29 razy
Wiek: 25
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1011
Skąd: Pleszew
Wysłany: 24 Styczeń 2009, 12:52   
   Moje auto: Citroen C3 1.4 HDI


keradds napisał/a:
Witam na logikę to czujnik temp który jest w chłodnicy wariuje gdyż to on jest odpowiedzialny za załączenie wentylatora, albo kabel ci gdzieś zwiera ale to mało prawdopodobne.


gdyby to było to jak piszesz, to by na wskaźniku temperatury również pokazywało wysokie temperatury.
 
 
     
.::Pani Reklama::.

pisz œmiało! reklama@klubcorsa.pl

Dołaczył : Dawno Temu
Posty : 5000
Skad : Z bazy danych



Witaj! Użyj funkcji szukaj zanim założysz nowy temat




Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  



   Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

   Projekt wykonany przez Kaszubski, dla klubcorsa.pl- wszelkie prawa zastrzeżone.
   Kopiowanie postanowień graficznych i elementów ze strony bez zgody administracji- zabronione.